Όσο και να προσπάθησε ο Κωστής Χατζηδάκης να αντικρούσει τα επιχειρήματα κομμάτων και συνδικάτων κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, αλλά και να πείσει ότι στόχος του είναι ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και ότι με το νομοσχέδιο εξασφαλίζεται ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, δεν τα κατάφερε, αφού και χθες, μετά την παρουσίαση των διατάξεων του νομοσχεδίου, εισέπραξε τις ίδιες αντιδράσεις – αν όχι χειρότερες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι ούτε το 8ωρο καταργείται, ούτε γίνονται «καθεστώς» οι απλήρωτες υπερωρίες, σύσσωμη η αντιπολίτευση επιμένει στα ίδια επιχειρήματα, ενώ και η ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε το «αντεργατικό», όπως τόνισε, νομοσχέδιο ως «αιτία πολέμου», προειδοποιώντας για κάθε μορφής κινητοποιήσεις.

Ήδη, τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς είχαν στο επίκεντρο το εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ και χθες, Τετάρτη, την ώρα που ο κ. Χατζηδάκης παρουσίαζε το νομοσχέδιο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συνδικάτων έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Επιπλέον, σήμερα , Πέμπτη, στις 19.00, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, με βασικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο».

Κόμματα και συνδικάτα έχουν δώσει νέο ραντεβού για μαζικές κινητοποιήσεις, όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, καθώς θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, ενώ η ΑΔΕΔΥ δεν αποκλείει και απεργειακές κινητοποιήσεις.

8ωρο, υπερωρίες, απολύσεις, συνδικαλισμός τα «αγκάθια»
Ο υπουργός Εργασίας μίλησε για 10 μεγάλες αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο, εκσυγχρονίζοντας και προσαρμόζοντας την αγορά εργασίας στις συνθήκες της τηλεργασίας και των νέων απαιτήσεων.

Και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει κατατάξει το εργασιακό νομοσχέδιο στην κορυφή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι προστατεύει τους εργαζόμενους, ενισχύοντας και όχι αποδυναμώνοντας τα δικαιώματά τους.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, πάντως, τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της αγοράς εργασίας, όπως η αδήλωτη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εκμετάλλευση των εργαζομένων, καθώς και τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε μάλιστα τι εξυπηρετεί το ευέλικτο 8ωρο, μιλώντας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία, όπως είπε, θα αντιμετωπιστεί η «μαύρη εργασία», και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση των υπερωριών, δημιουργία Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής στα πρότυπα της ΑΑΔΕ, ρύθμιση της τηλεργασίας, μέτρα κατά των απολύσεων, αύξηση άδειας πατρότητας, προστασία των εργαζομένων στη διανομή, όπως courier κ.ά.

Στα κάγκελα αντιπολίτευση και συνδικάτα
Τα κόμματα, όπως και τα συνδικάτα εργαζομένων, πάντως, υποστηρίζουν ότι ουδέν καινούργιο προσέθεσε με την παρουσίαση ο κ. Χατζηδάκης, σε όσα ήδη ήταν γνωστά.

Και επιμένουν ότι καταργείται το 8ωρο, αυξάνονται οι απλήρωτες υπερωρίες, καταργείται η κυριακάτικη αργία, ενώ κάνουν λόγο για «τελειωτικό χτύπημα» στις συλλογικές συμβάσεις υπέρ των ατομικών συμβάσεων, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και στη μείωση των μισθών.

Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου διευκολύνονται οι αθρόες απολύσεις, ενώ σκληρή κριτική ασκούν και τις διατάξεις που αφορούν στο συνδικαλισμό, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα της απεργίας, με συνδικαλισμός και σωματεία να τίθενται υπό διωγμό.

Τέλος, είναι βέβαιο πως η παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον Κ. Χατζηδάκη δεν ανέτρεψε τους σχεδιασμούς τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κηρύξει σε «μητέρα των μαχών» το εργασιακό, όσο και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και συνδικάτων και σωματείων εργαζομένων, που προειδοποιούν για αντίσταση μέχρι τέλους, με στόχο να πάρει πίσω η κυβέρνηση το επίμαχο νομοσχέδιο.
 
Top