Γυρνώντας, υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ, την πλάτη της στον κινεζικό κολοσσό της Huawei, που πρωτοστατεί διεθνώς στις τεχνολογίες 5G, η ελληνική κυβέρνηση δυσαρέστησε την Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία και αποχώρησε από την Αθήνα;
Η πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Τσανγκ Τσιγιουέ, αποχώρησε από τη χώρα μας. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Η είδηση δεν πέρασε ούτε στα ψιλά των ελληνικών Μέσων. Ξένες διπλωματικές πηγές έκαναν ωστόσο λόγο για «πιθανή δυσαρέσκεια της πρέσβειρας» λόγω της πρόσδεσης της χώρας μας στο άρμα της 5G τεχνολογίας των ΗΠΑ, αντί για της Huawei, όπως ανέμενε η κινεζική πλευρά. Μια παραφιλολογία άρχισε να σέρνεται παρασκηνιακώς, με κυβερνητικούς παράγοντες να αποφεύγουν να σχολιάσουν ακόμη και ανωνύμως, αν όντως επήλθε διπλωματική ρήξη με την Κίνα, λόγω της τεχνολογίας 5G ή αν είναι προσωπικοί οι λόγοι αποχώρησης της πρέσβειρας από την Ελλάδα.
Μιας πρέσβειρας, να σημειώσουμε, αρκούντως υπερκινητικής, η οποία στην αρχή της χρονιάς (25/1/21) είδαμε να συνομιλεί με μάσκες και να ανταλλάσσει δώρα με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για την από κοινού διοργάνωση του «2021 Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας». Αυτή ήταν και η τελευταία δημόσια εμφάνισή της στη χώρα μας, ενώ είχε προηγηθεί (στις 14/1/21) συνάντησή της με την Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου. Πέρσι η πρέσβειρα τη Κίνας είχε πρωτοστατήσει στην αδελφοποίηση Σετσουάν και Αττικής, είχε συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, με τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον υφυπουργό Εξωτερικών.
Από τις 25 Ιανουαρίου ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Το timing με την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι εντυπωσιακό. Όπως σημείωνε ο ελληνικός Τύπος, στις 8 Ιανουαρίου, «Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε στο μενού και τον νέο "ψυχρό" πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για τη τεχνολογία 5G».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αμέσως μετά από τη συμμετοχή του στις εργασίες του think tank «Atlantic Council» στην Ουάσινγκτον, κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι «έδωσε θετικά μηνύματα στις απαιτήσεις ΗΠΑ να ανασταλούν επενδύσεις Κινεζικών εταιριών για δίκτυα 5G».
Τα πάντα λίγο πολύ ήταν προαποφασισμένα και «κλεισμένα», σημειώνουν στο Sputnik διπλωματικές πηγές, ήδη από την επίσκεψη Πομπέο στη χώρα μας, οπότε υπογράφτηκε επιστημονική και τεχνολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει άρθρο του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στην «Καθημερινή»:
«Η ασύρματη τεχνολογία 5G θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, μετασχηματίζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας με συναρπαστικές νέες εφαρμογές από αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και "έξυπνες" οικιακές συσκευές σε τηλεχειρουργική και πιο αποτελεσματικές κρίσιμες υποδομές. Για αυτόν τον λόγο, τα δίκτυα 5G πρέπει να δημιουργηθούν προσεκτικά για να προστατεύσουν το απόρρητο των πολιτών μας και τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες των εταιρειών μας από επιθετικές εισβολές κακόβουλων στοιχείων. Η Huawei και η ZTE, μαζί με άλλες κινεζικές εταιρείες, υποχρεούνται από την κινεζική νομοθεσία να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, χωρίς ερωτήσεις, και να διατηρήσουν αυτή τη συνεργασία μυστική. Αυτή δεν είναι μια συνταγή επιτυχίας, αλλά μια πρόσκληση για συμβιβασμό και υπονόμευση της προόδου, της ασφάλειας και των εξελίξεων που έχουμε τοποθετήσει ψηλά, και από τις οποίες ως κοινωνίες, εξαρτιόμαστε όλο και περισσότερο».
Τζέφρι ΠάιατΠρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ήδη, υπό τις αμερικανικές πιέσεις, πολλές ευρωπαϊκές χώρες πριν την Ελλάδα γύρισαν την πλάτη στον κινεζικό κολοσσό Huawei, που πρωτοστατεί διεθνώς στις τεχνολογίες 5G. Η κυβέρνηση Τραμπ πίεζε ασφυκτικά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, σε αποκλεισμό της από τα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα για "λόγους ασφαλείας" κατά της κινεζικής "κατασκοπίας".
«Σημασία έχει ο θεσμός κι όχι το πρόσωπο»
Ο λόγος της αποχώρησης της πρέσβειρας της Κίνας από τη χώρα μας είναι λοιπόν η επικράτηση των Αμερικανών έναντι των Κινέζων στις τεχνολογίες 5G;
«Εκτιμώ ότι είναι υπερβολικός ο λόγος» μας απαντά η ίδια διπλωματική πηγή. «Ούτως η άλλως, το κινέζικο 5G έχει δαιμονοποιηθεί από όλο το δυτικό κόσμο, όχι μόνο από την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει όλοι οι Κινέζοι πρέσβεις, απ' όλες τις δυτικές πρωτεύουσες. Δεν συνέβη. Αλώστε, εκείνο που μετράει είναι ο θεσμός και όχι το πρόσωπο. Δηλαδή, εάν οι Κινέζοι στείλουν νέο πρέσβη στην Αθήνα, από διπλωματικής άποψης δεν θα έχει συμβεί ο παραμικρός κλυδωνισμός. Πρέπει να αναμένουμε για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα».
Οι αλλαγές των πρέσβεων συνδέονται, προσθέτει ο συνομιλητής μας, συχνότατα «και με προσωπικούς λόγους, εσωτερικά θέματα είτε πολιτικά είτε διοικητικά. Οι λόγοι αντικατάστασης ενός Πρέσβη ποικίλλουν. Άλλωστε, γι' αυτόν τον λόγο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βαθμούς της διπλωματικής ιεραρχίας, δεν προβλέπονται ούτε ανώτερα, ούτε κατώτερα χρονικά όρια θητείας σε ένα πόστο».
Υπάρχουν περιπτώσεις, και μάλιστα σχετικά πρόσφατες, που το ΥΠΕΞ άλλαξε τον Έλληνα πρέσβη μέσα σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο «χωρίς αυτό να επηρεάσει σε τίποτα τις σχέσεις μας με το συγκεκριμένο κράτος».
Από την άλλη, «ο ρόλος των πρέσβεων παγκοσμίως έχει μειωθεί σημαντικά και θα μειώνεται όσο οι νέες τεχνολογίες θα επιτρέπουν την απευθείας virtual επικοινωνία μεταξύ των πολιτικών» διευκρινίζει η διπλωματική πηγή με τη μεγάλη εμπειρία σε σημαντικά πόστα διεθνώς.