Οδεύουμε ολοταχώς προς νέα καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ οι υπουργικές αποφάσεις με τον «τύπο και το περιεχόμενο» των φετινών φορολογικών εντύπων, μας φέρνει πιο κοντά στην μετάθεση του χρόνου ενεργοποίησης της πλατφόρμας στο Taxis για τις αρχές Ιουνίου.

Η ΑΑΔΕ έχει πέσει σε… μποτιλιάρισμα ηλεκτρονικών εφαρμογών. Μόλις χθες ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων καταβολής των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να (προκαταβληθούν) οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες για τα κουρέματα του Απριλίου και ενώ για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται και η έκδοση της υπουργικής απόφασης για το πρόγραμμα ενίσχυσης των παγίων δαπανών. Υπό αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πλέον πιθανό να ανοίξει το Taxis τον Ιούνιο. Έτσι, ισχυροποιείται το αίτημα που διατυπώνεται από τώρα από την λογιστική κοινότητα για μετάθεση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου έστω και με νέα μείωση του αριθμού των δόσεων από 8 σε 6 (εκ των οποίων η πρώτη τριπλή) για όποιον αφήσει τη δήλωσή του για την τελευταία στιγμή. Για να γίνει δεκτό αυτό το αίτημα από το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει βέβαια να μετατεθεί και ο χρόνος εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ κατά έναν μήνα καθώς εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση δεν γίνεται.


Η εκκαθάριση του φετινού φόρου εισοδήματος παρουσιάζει αρκετές τεχνικές δυσκολίες μετά τις αλλαγές που υιοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών για να προστατεύσει τους φορολογούμενους από τα τεκμήρια και τα πρόστιμα για την μη συγκέντρωση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών. Δεδομένου ότι οι διευκολύνσεις αφορούν μόνο στους πληττόμενους από την πανδημία, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των φορολογούμενων σε πληττόμενους και μη. Αντίστοιχα, πρέπει να αποτυπωθούν στα ηλεκτρονικά έντυπα μια σειρά από αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογική νομοθεσία και επηρεάζουν την εκκαθάριση του φόρου: η έκπτωση για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις ακινήτων, η εισαγωγή του θεσμού των επενδυτικών αγγέλων, ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των αθλητών κλπ.

Το πολύ αισιόδοξο σενάριο είναι η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το πιο ρεαλιστικό είναι να πάμε για Ιούνιο. Αν αυτό συμβεί, το οικονομικό επιτελείο θα πιεστεί να αλλάξει τις αποφάσεις που έχει ανακοινώσει ήδη:


1. Να επιτρέψει την έκπτωση για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου και σε όσους θα κάνουν τη δήλωσή τους μέχρι τον Αύγουστο και όχι μόνο σε αυτούς που θα υποβάλλουν δηλώσεις μέχρι τέλος Ιουλίου.

2. Να μην θεωρήσει εκπρόθεσμες τις δηλώσεις που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Το τελευταίο βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, θα σπρώξει έναν μήνα πίσω και τον ΕΝΦΙΑ.

Ένα πάντως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο: ότι ο χρόνος αποπληρωμής της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να πάει πέραν της τελευταίας εργάσιμης του Φεβρουαρίου του 2022 για κανέναν λόγο.


 
Top