Ασκληπιείο ανοιχτό, δημόσιο, χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό ζητά το σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, που μετά από μαζική συνέλευση διαμήνυσε προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και την κυβέρνηση ότι “τα νοσοκομεία δεν είναι εταιρείες” και “όχι στις ΣΔΙΤ” .

Το δελτίο τύπου του σωματείου
Μετά τη δημόσια τοποθέτηση της διοίκησης του Ασκληπιείου Βούλας σε δελτίο τύπου περί ένταξης του νοσοκομείου μας στη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε να προσελκυστούν οι επενδυτές από Ελβετία και αλλού για να χρηματοδοτήσουν το Ασκληπιείο «της νέας εποχής», η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων που κάλεσε το Σωματείο μας δεν μπορούσε παρά να είναι ακόμη πιο μαζική. Συμμετείχαν σ’ αυτή, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του σωματείου, οι δημοτικοί σύμβουλοι ΒΒΒ Δ. Δαβάκης (Κύμα Ενωμένων Πολιτών), Κ. Πασακυριάκος (Λαϊκή Συσπείρωση), Θ. Ματόπουλος (Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών), ο δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού – Αργυρούπολης Χ. Κορτζίδης (Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης), η εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 Θ. Θεοδωροπούλου. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, γεμάτο από συναδέλφους που αγωνιούν για το μέλλον του νοσοκομείου μας και εξεγείρονται απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση μέρους ή όλου του Ασκληπιείου, υπήρξε απόλυτη ομοφωνία: δεν δεχόμαστε καμία ΣΔΙΤ, δεν θέλουμε επενδύσεις, αλλά γενναία κρατική χρηματοδότηση. Η υγεία είναι δικαίωμα για όλους, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται.

Η υγεία είναι δικαίωμα που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες. Τα δικαιώματα δεν εκχωρούνται, τα δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε πάση θυσία.

Καταλαβαίνουμε όλοι μας πολύ καλά, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντάσσει το νοσοκομείο μας στον σχεδιασμό ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, όπου η επένδυση Λάτση στο Ελληνικό κατέχει περίοπτη θέση. Θέλουν ένα νοσοκομείο που θα υποδέχεται τους πλούσιους κατοίκους της νέας πόλης του Ελληνικού, τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, τους έχοντες. Θέλουν ένα νοσοκομείο όπου οι φτωχοί δεν θα έχουν πρόσβαση, με τον ίδιο τρόπο που θα είναι αποκλεισμένοι από τις μαρίνες, τις πλούσιες κατοικίες, τα γιοτ. Επιπλέον, θέλουν ένα νοσοκομείο όπου οι εργαζόμενοι θα σωπαίνουν, θα δουλεύουν όσο πει το αφεντικό, θα φοβούνται.

Θέλουν ένα Ασκληπιείο μίας, δύο, πολλών ταχυτήτων. Από τη μία τα νέα κτίρια των δωρεών – επενδύσεων, όπου οι μεγαλοδιευθυντές ετοιμάζουν τις ακριβές κλινικές τους στη «νέα εποχή», οι πλούσιοι πελάτες, οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών. Από την άλλη, τα κτίρια που δεν ανακαινίζονται, οι «δευτεροκλασάτοι» γιατροί, νοσηλευτές, παρασκευαστές και διοικητικοί, οι συμβασιούχοι, οι ΟΑΕΔ, οι εργολαβικοί, οι φτωχοί ασθενείς.

Οι πατρίκιοι και οι πληβείοι.
Η Γενική Συνέλευση προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Διοικητή του Ασκληπιείου Βούλας. Η συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαίωσε όλες τις εκτιμήσεις μας. Ακούσαμε τη λέξη επενδυτής επανειλημμένα, ακούσαμε για νοσοκομεία που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους με όρους «εταιρειών που καταθέτουν φακέλους» για την εκταμίευση κονδυλίων. Ακούσαμε τη δέσμευση του διοικητή στον δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου μας, παρότι λίγο μετά, απαντώντας στην ερώτηση μας εάν οι ΣΔΙΤ είναι μέσα στα σχέδια του υπουργείου, επέμενε ότι η χρηματοδότηση του Ασκληπιείου θα γίνει με «οποιοδήποτε τρόπο». Ο διοικητής του Ασκληπιείου δεν παρέλειψε να μας συστηθεί ως «μάνατζερ που δούλεψε στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και είναι περήφανος γι’ αυτό».

Και ρωτάμε: τι δουλειά έχουν οι μάνατζερ στα νοσοκομεία μας; Μα, τα νοσοκομεία δεν είναι εταιρείες! Ποιος κράτησε όρθιο το Ασκληπιείο εδώ και ενάμιση χρόνο; Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, αυτοί που ξενυχτούν πάνω από τον άρρωστο, αυτοί που δεν κοιτούν την τσέπη, αλλά την ανάγκη.

Ακούσαμε τον διοικητή να αρνείται ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός κάτω από το τραπέζι, να παραπέμπει για περισσότερα στο υπουργείο υγείας.

Τέλος, προς επίρρωση των όσων είχαμε ήδη πει για την κυοφορούμενη κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών από αυτούς που ονειρεύονται νοσοκομεία – εταιρείες, ακούσαμε τον διοικητή να απειλεί την Πρόεδρο του Σωματείου: «να το κλείσεις το στόμα σου, πολλά λες, θα σε περάσω ΕΔΕ».

· Σας καλούμε όλους και όλες στη συνέντευξη τύπου που θα δοθεί από κοινού με την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, στο αμφιθέατρο του Ασκληπιείου Βούλας.

· Ζητάμε άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μας ενημερώσουν για τον σχεδιασμό τους.

· Οργανώνουμε πλατιά σύσκεψη με τους φορείς των νοτίων για τη συγκρότηση επιτροπής υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του Ασκληπιείου.

Για τους εργαζόμενους του Ασκληπιείου Βούλας ξεκινάει ένας μακρύς, επίμονος, ανυποχώρητος αγώνας.

Ένας αγώνας που δεν θα τον δώσουμε μόνοι μας.

Απευθυνόμαστε σε όλη την τοπική κοινωνία, δημοτικές κινήσεις, σωματεία και συλλογικότητες, συλλόγους γονέων, συλλόγους ασθενών.

Απευθυνόμαστε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, (πλην της Ελληνικής Λύσης).

Απευθυνόμαστε στα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων που συμπεριλαμβάνονται στο Ελλάδα 2.0 (Ευαγγελισμός, Αττικό, ΚΑΤ, Παίδων Αγ. Σοφία).

Απευθυνόμαστε στις Ομοσπονδίες της Υγείας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ), στα νοσοκομειακά σωματεία, στην ΑΔΕΔΥ, στα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Όλοι και όλες μαζί θα ορθώσουμε τείχος αντίστασης στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ασκληπιείου Βούλας.


 
Top