Δημοσιογράφος του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu απολύθηκε χθες Παρασκευή μετά την ερώτηση που έθεσε σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης σχετικά με τις κατηγορίες αρχιμαφιόζου εναντίον του ισχυρού υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Στον ρυθμό των βίντεο
Επί τρεις εβδομάδες, η Τουρκία ζει στον ρυθμό των βίντεο που αναρτά στο YouTube ο Σεντάκ Πεκέρ, φιγούρα του υποκόσμου, που ζει εξόριστος στο εξωτερικό.

Στα βίντεο, ο Πεκέρ κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP για ποικίλα εγκλήματα και διαφθορά.

Σε ένα από αυτά τα βίντεο, ο Πεκέρ ισχυρίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού τον είχε προστατέψει και τον είχε «ενημερώσει» για την έναρξη έρευνας εναντίον του τον περασμένο χρόνο, προκειμένου να του επιτρέψει να εγκαταλείψει την Τουρκία πριν συλληφθεί.

Πιεζόμενος από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί, ο Σοϊλού, ένα από τα πιο ισχυρά μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε τις κατηγορίες του αρχινονού.

Προκάλεσε αναστάτωση
Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιογράφος του κρατικού πρακτορείου Anadolu χθες Παρασκευή το βράδυ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προκάλεσε αναστάτωση ζητώντας αντίδραση για αυτήν την υπόθεση από τους υπουργούς Βιομηχανίας, Μουσταφά Βαράνκ και Γεωργίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Υπό τα έκπληκτα βλέμματα των δύο υπουργών, ο δημοσιογράφος Μουσάμπ Τουράν ρώτησε αν η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτό το σκάνδαλο και χαρακτήρισε τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών άτομο «το όνομα του οποίου συνδέεται με σοβαρά ηθικά παραπτώματα», εκφράζοντας την «ντροπή» του.

Βίντεο αυτού του στιγμιότυπου της συνέντευξης Τύπου εξαπλώθηκε αστραπιαία σε μέσα κοινωνικής ενημέρωσης.

Ταχύτατη απόλυση
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το πρακτορείο Anadolu ανακοίνωσε ταχέως την απόλυση του δημοσιογράφου του, τονίζοντας ότι αυτός παραβίασε τις «δημοσιογραφικές αρχές» κάνοντας «πολιτική προπαγάνδα».

«Προσφύγαμε σε εισαγγελέα για να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν (ο δημοσιογράφος) ανήκει ή όχι σε τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε επίσης το τουρκικό πρακτορείο.

«Εκείνοι που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την αξιοπρέπεια του κράτους μας θα πληρώσουν το τίμημα», προειδοποίησε στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Το περιστατικό, τουλάχιστον, έκανε κάποιον χαρούμενο: Ο αρχιμαφιόζος Πεκέρ ανάρτησε το βίντεο της συνέντευξης Τύπου στο κανάλι του στο YouTube.


 
Top