Eπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της γερμανικής αποικιοκρατίας, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και η Ναμίμπια συμφώνησαν σε μια συμφωνία-πλαίσιο, σύμφωνα με το ραδιόφωνο Deutschlandfunk.  

Ο Ueriuka Tjikuua από την αντιπροσωπεία της Ναμίμπια δήλωσε στην Deutsche Presse-Agentur μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου συνομιλιών στο Βερολίνο το Σάββατο ότι μια αντίστοιχη έκθεση διαπραγμάτευσης θα υποβληθεί τώρα στις αντίστοιχες κυβερνήσεις και φορείς. Αυτό αναμένεται να συμβεί κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Εκπρόσωποι των εθνοτικών ομάδων Herero και Nama ζητούν επίσημη συγγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, καθώς και οικονομικές αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο Deutschlandfunk, η γερμανική κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη να αναγνωρίσει τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πρώην αποικία της γερμανικής Νοτιοδυτικής Αφρικής ως γενοκτονία από τη σημερινή οπτική γωνία. Προβλέπεται επίσης ότι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα ζητήσει επίσημα συγγνώμη σε μια τελετή στο κοινοβούλιο της Ναμίμπια.

Ο Ruprecht Polenz (CDU), ο επικεφαλής διαπραγματευτής της γερμανικής πλευράς, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε κάτι τέτοιο, όπως και ο διαπραγματευτής της Ναμίμπια Tjikuua. "Έχουμε συμφωνήσει για εμπιστευτικότητα με την πλευρά της Ναμίμπια εδώ και αρκετό καιρό και θα την τηρήσουμε", δήλωσε ο Polenz στην Deutsche Presse-Agentur την Κυριακή.

Η Γερμανική Αυτοκρατορία ήταν η αποικιοκρατική δύναμη στην περιοχή της σημερινής Ναμίμπια από το 1884 έως το 1915 και κατέστειλε βάναυσα τις εξεγέρσεις δύο εθνοτικών ομάδων. Οι ιστορικοί λένε ότι σκοτώθηκαν περίπου 65.000 από τους 80.000 Herero και τουλάχιστον 10.000 από τους 20.000 Nama. Για χρόνια, οι δύο κυβερνήσεις διαπραγματεύονται ποια μορφή θα πρέπει να πάρουν οι αποζημιώσεις.

Κατά την επίσκεψή του στο Βίντχουκ, ο ομοσπονδιακός υπουργός Ανάπτυξης Gerd Müller (CSU) είχε δηλώσει ότι η Γερμανία έχει μια ιστορική ευθύνη και στέκεται στο ύψος των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν. Πρόσφατα, οι συνομιλίες είχαν σταματήσει λόγω της προσφοράς αποζημίωσης που απέρριψε η Ναμίμπια, αλλά και λόγω των περιορισμών που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού... 
 
Top