"Μετά τα «χειροκροτήματα» και τα «Συγχαρητήρια» επαναφέρουν τις εργολαβικές εταιρείες και απολύουν εργαζόμενους που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στην καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση στις δημόσιες μονάδες υγείας.."

Αυτό τονίζει το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο Θριάσιο Νοσοκομείο που πραγματοποιεί ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ σήμερα τις 10:30 π.μ. στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου στο Αμφιθέατρο Κέντρου Εγκαυμάτων. 

Σε σχετική ανακοίνωση, τονίζεται:
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης, λόγω των κυβερνητικών σχεδιασμών για επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών, βρίσκονται χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που εργάζονται στην καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση δημόσιων μονάδων υγείας, σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου 124 εργαζόμενοι, επικουρικοί και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης ενώ και στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων συμβασιούχοι συνάδελφοι εργάζονται στην καθαριότητα και φύλαξη.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε μονάδες υγείας και τυχόν απόλυση τους – εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

Αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που «αναγνωρίζουν το ρόλο τους» αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψήφιση νόμου, το 2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου και η απόρριψη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ της πρότασης σωματείων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Αντί για την μονιμοποίηση των χιλιάδων συναδέλφων, η κυβέρνηση της ΝΔ, με εγκύκλιο του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Υγείας έδωσε τη δυνατότητα στις διοικήσεις των ΥΠΕ και νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες των υποστηρικτικών υπηρεσιών με «γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος».

Ανοίγει, δηλαδή, ο δρόμος για την «επιστροφή» των εργολαβικών εταιρειών, αν και έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, η πρόταση της διοίκησης είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση της φύλαξης σε εργολαβική εταιρεία. Οδηγούνται, δηλαδή, σε απόλυση οι σημερινοί εργαζόμενοι.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην Παράσταση Διαμαρτυρίας την Πέμπτη 27 Μαΐου, στις 10:30 π.μ. στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου, για να διεκδικήσουμε:

► να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες
► να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε τον αγώνα με Συγκέντρωση στην είσοδο του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, την Τρίτη 1η Ιουνίου, στη 1 μ.μ. και συμμετέχουμε στην Πανεργατική Απεργία, την Πέμπτη 3 Ιουνίου ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για την 10ωρη εργασία και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                           Η Γραμματέας
Βαρδαβάκης Μανώλης            Φεργάδη Αννα
 
Top