Της Ιωάννας Υψηλάντη

Καλά θα κάνει ο Δένδιας ν΄ασχοληθεί με "τα του οίκου" του και να μην παριστάνει τον "λαγό" του Μπάιντεν και της Μέρκελ!
Πολύ περισσότερο, όταν... προσπαθεί να εμπλέξει την Ρωσία, σε μια κατασκοπευτική υπόθεση, που αφορά στην Λευκορωσία.
Αυτό δεν λέγεται διπλωματία, αλλά ραγιαδισμός και υποτέλεια!
Η υπόθεση έχει ως εξής:
Χθες, με την πτήση της "Ράιαν Εϊρ", από Αθήνα προς Λιθουανία, ταξίδευε ο καταζητούμενος με παγκόσμιο ένταλμα, Λευκορώσος πράκτορας της Δύσης, Ρομάν Προτάσεβιτς.  Ιδρυτής του καναλιού "Nexta Telegram", με τη βοήθεια του οποίου συντονίστηκαν οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, μετά τις εκλογές του Αυγούστου του 2020.
Κατηγορείται ότι είχε μακροχρόνια συνεργασία με τις πολωνικές ειδικές υπηρεσίες, ζήτησε τη δολοφονία του Προέδρου Λουκασένκο,  υπαλλήλων των δομών εξουσίας της Λευκορωσίας, έκανε εκκλήσεις για μαζικές ταραχές, ώστε να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών, στην χώρα κ.α.
Παρά το διεθνές ένταλμα, η χώρα μας τον φιλοξενούσε και ελεύθερα απολάμβανε και φωτογράφιζε τ΄αξιοθέατα της Αθήνας, συνοδευόμενος, από την "διεκδικήτρια" της Προεδρίας της Λευκορωσίας, Τιχανόφσκαγια, όταν ο Λουκασένκο, μετά από διαπιστωμένη απόπειρα δολοφονίας, θα ήταν νεκρός. Δεν συνέβη και διέφυγαν. ΑΚΟΜΑ παραμένει στην Αθήνα.
Ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν, στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, πήρε σήμα ότι υπάρχει βόμβα, στην πτήση. Ο πιλότος ζήτησε ο ίδιος (έχει σημασία) να προσγειωθεί επειγόντως, στο αεροδρόμιο του Μίνσκ, όπως και με συνοδεία μαχητικού αεροσκάφους της χώρας (επίσης σημαντικό).
Βόμβα δεν βρέθηκε, αλλά βρέθηκε ο Ρόμαν Προτάσεβιτς, που πλέον αντιμετωπίζει ποινή από 20χρόνια έως ισόβια. Και εκεί ΕΙΝΑΙ ισόβια!
Στην Ευρώπη τεράστια οργή. Γερμανία και Αυστρία ζήτησαν έρευνα. Η Πολωνία κυρώσεις, οι Βρυξέλλες "εκφράζουν ανησυχία", Η Λιθουανία ( ο κύριος αποδέκτης χρημάτων για την υποστήριξη της τοπικής αντιπολίτευσης) χαρακτήρισε τις ενέργειες των αρχών της Λευκορωσίας "μια αηδιαστική πράξη, πίσω από την οποία βρίσκεται το καθεστώς της Λευκορωσίας" και ζήτησε άμεση απελευθέρωση του Προτάσεβιτς. Το ίδιο και ο Δένδιας . Η Τιχανόφσκαγια ζήτησε να εξαιρεθεί η Λευκορωσία, από τον  Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Αλλά, σε ποια βάση;;
Το ίδιο το πλήρωμα του αεροσκάφους ζήτησε να προσγειωθεί, στο Μίνσκ! Ακόμα και στην περίπτωση, που οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζήτησαν την προσγείωση, σύμφωνα με όλα τα τυπικά πρωτόκολλα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η τελική απόφαση παραμένει πάντα στον κυβερνήτη του αεροσκάφους.
Επίσης διατέθηκαν ασθενοφόρα, πυροσβεστικά κλπ. Ολα νόμιμα!
Απομακρύνθηκαν οι επιβάτες, για πλήρη έλεγχο, κατέβηκε και ο πράκτορας, που βρέθηκε, από την εξωεδαφική ζώνη (αεροπλάνο) και πάτησε στο έδαφος της Λευκορωσίας, όπου και συνελήφθη.
Αυτό το "σχέδιο" σύλληψης, δεν είναι πρωτοφανές! Ούτε για την Λευκορωσία, ούτε για το Κίεβο.
Από το 2013, Αμερικανοί αξιωματικοί πληροφοριών προσγείωσαν το αεροπλάνο του τότε Προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, στη Βιέννη - μόνο λόγω της υποψίας ότι ο Εντουαρντ Σνόουντεν βρισκόταν μέσα. Δεν εφευρέθηκαν ούτε παραμύθια για βόμβες. Ωμά και παράνομα, υπό την απειλή της χρήσης βίας, έγινε η κατάληψη, με το κλείσιμο όλων των αεροπορικών διαδρόμων.
Ο Ρομάν Προτάσεβιτς είναι η πιο πολύτιμη πηγή πληροφοριών. Ως πρώην αρχισυντάκτης του NEXTA, μπορεί να έχει δεδομένα σχετικά με τους διαδρόμους χρηματοδότησης του καναλιού, το προσωπικό και, το σημαντικότερο, για τις "πηγές" του, στις αρχές της Λευκορωσίας, που διέρρευσαν διάφορα ενοχλητικά στοιχεία.
Η ίδια η  επιχείρηση απέδειξε τις ικανότητες των ειδικών υπηρεσιών της Λευκορωσίας. Οι εχθροί θα τους σέβονται και θα τους φοβούνται περισσότερο, και οι πολίτες της Λευκορωσίας θα τους εκτιμήσουν και θα τους θαυμάσουν.
Τους αξίζουν δάφνες!

 
Top