Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων σε Δυτική Αττική και Κορινθία έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. Διέψευσε κατηγορηματικά όσα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες ότι στις καμένες αυτές περιοχές σχεδιάζεται να αλλάξει το καθεστώς ή η χρήση τους.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς ανέφερε ότι θα υπάρξει αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων. Είτε με την διαδικασία της φυσικής αναγέννησης είτε μέσω του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεως που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

"Να είμαστε σίγουροι πως και το τελευταίο μέτρο καμένης έκτασης θα πρασινίσει ξανά", υπογράμμισε ο υφυπουργός και σημείωσε ότι θα δοθεί χρόνος αρχικά στη φυσική αναγέννηση καθώς "στα 50.000 στρέμματα παρθένου δάσους δεν είχαμε στο παρελθόν άλλες φωτιές και συνεπώς υπάρχει το περιθώριο το δάσους να ανάκαμψει". "Εάν όμως η φυσική αναγέννηση σε οποιοδήποτε σημείο αυτής της έκτασης αποτύχει, εμείς θα εντάξουμε αυτές τις περιοχές στο εθνικό σχέδιο αναδάσωσης". Ο υφυπουργός ανέφερε πως "η πορεία δασικής αναγέννησης της περιοχής θα παρακολουθείται δορυφορικά, με επιστήμονές και όλους τους τρόπους που η δασική επιστήμη υπαγορεύει".

Σε υψηλούς τόνους, ο κ. Αμυράς διέψευσε κατηγορηματικά τις διάφορες φήμες που τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν και στο διαδίκτυο και αναφέρουν πως "η πυρκαγιά ως απώτερο σκοπό είχε στο να αλλάξει η χωροθέτηση πάρκου ανεμογεννητριών ή λατομείου". Ο υφυπουργός χαρακτηριστικά ανέφερε "θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Πρώτον, δεν θα αλλάξει ο χαρακτήρας των καμένων εκτάσεων, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Οι περιοχές αυτές άμεσα θα κριθούν αναδασωτέες και θα πάρουν τη συνήθη διαδικασία. Δηλαδή, ούτε η χρήση θα αλλάξει ούτε το καθεστώς τους. Ούτε μισή ανεμογεννήτρια δεν πρόκειται να χωροθετηθεί πόσο μάλλον να κατασκευαστεί. Ούτε κανένα λατομείο δεν πρόκειται να χωροθετηθεί ή να επιτραπεί να λειτουργήσει στις καμένες εκτάσεις, ούτε για βωξίτη ούτε για μάρμαρο ούτε για οτιδήποτε άλλο λέγεται…".

Εμείς, είπε κ. Αμυράς, "στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα κάνουμε τα αδύνατα - δυνατά προκειμένου το δάσος να επανέλθει, οι οικότοποι και τα φυσικά δασικά συστήματα να επανακάμψουν. Με βοήθεια, με παρακολούθηση και όλες τις ενέργειες που επιβάλλεται να κάνουμε".
"Η επένδυση για τα αιολικά πάρκα στην Ν. Εύβοια είναι στρατηγικής σημασίας"

"Η απολιγνιτοποίηση και η αποανθρακοποίηση της οικονομίας αποτελεί ύψιστη, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θέλουμε το μείγμα της καθαρής ενέργειας στην παραγωγή ρεύματος να ανέλθει πολύ ψηλά και είμαστε άλλωστε πολύ μπροστά και από τα χρονοδιαγράμματα", τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με τα 8 αιολικά πάρκα στην Εύβοια.

Ο υφυπουργός, υπογράμμισε ότι αυτή η στρατηγική επένδυση προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς εκπτώσεις, σύμφωνα με τους "τους σκληρούς κανόνες και όρους του εθνικού, όσο και του ενωσιακού δικαίου, έτσι ώστε να είμαστε 1000% σίγουροι ότι το περιβάλλον προστατεύεται".

Ειδικά για τα δύο έργα της ΕΛΑΤΕΑΜ στη Νότια Εύβοια, ανέφερε πως μετά τις τροποποιήσεις που υπήρξαν, η πραγματική ισχύς του έργου θα είναι τα 460,6 MW. Ο προϋπολογισμός του θα φτάσει πλέον στα 489.000.000 ευρώ και οι θέσεις εργασίας από 62, λόγω της αύξησης των μεγαβάτ, θα ανέλθουν στις 182 θέσεις εργασίας. Συνεπώς, είπε ο κ. Αμυράς, αυτή η επένδυση πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων.

Ο υφυπουργός, τόνισε πως η διυπουργική έγκριση είναι νομιμότατη και έχει περάσει από κόσκινο, τόσο από τις υπηρεσίες, όσο κι από τους συναρμόδιους φορείς, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ύψους περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο κάλυψης της γης, των εδαφών, από αιολικές εγκαταστάσεις, ανέφερε πως ο δήμος Καφηρέως ανήκει στις περιοχές αιολικής προτεραιότητας. Παράλληλα, τα έργα αυτά ανήκουν στην κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων. 'Αρα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ειδικού Χωροταξικού, ο αριθμός ανεμογεννητριών μπορεί να αυξηθεί με τη μεταφορά αριθμού ανεμογεννητριών από το σύνολο των δήμων στους οποίους εκτείνεται το έργο. Υπάρχει όμως ένα όριο, και αυτό είναι το 30%, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί ο αριθμός των ανεμογεννητριών, εκείνες που αντιστοιχούν στον δήμο με το μεγαλύτερο πλεόνασμα αδιάθετων ανεμογεννητριών. Έτσι, η αύξηση της φέρουσας ικανότητας στον δήμο Καφηρέως, ήταν απόρροια της μεταφοράς αριθμού ανεμογεννητριών από τον δήμο Μαρμαρίου.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, ανέφερε πως αυτή την στιγμή υπάρχει προσφυγή απέναντι σε αυτά τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια και κάλεσε το υπουργείο να μην προχωρήσει πριν την εκδίκασή της. Αμφισβήτησε ότι θα δημιουργηθούν 182 θέσεις εργασίας, λέγοντας πως οι μέχρι τώρα θέσεις απασχόλησης για τα 64 πάρκα ήταν 62. Ανέφερε πως υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καρύστου για την υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας, όπου ζητείται να μην μπει καμία άλλη ανεμογεννήτρια. Επέμεινε ότι είναι παράνομη η έγκριση, ως στρατηγικών επενδύσεων, των οκτώ νέων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, υποστηρίζοντας πως στις λίστες της ΡΑΕ και στο site της ΡΑΕ, η απόφαση για την Κάρυστο δεν υπάρχει πουθενά.

Ο υφυπουργός, κατέθεσε έγγραφο της ΡΑΕ με αριθμό, που αναφέρει αναλυτικότατα τη διαδικασία που τηρήθηκε και στο οποίο γίνεται ξεκάθαρο ότι υπήρχε εκ παραδρομής, αρχικά, μια λανθασμένη απάντηση της Αρχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 
Top