Όσο δεν κλείνει η έρευνα για τον θάνατο της 11χρονης στα Χανιά, τόσο τα ερωτήματα επανέρχονται για το πως το κορίτσι έχασε τη ζωή του. Την ίδια στιγμή οι αποκαλύψεις γύρω από το κακοποιητικό περιβάλλον που μεγάλωνε η 11χρονη με τα αδέρφια της έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το αν θα μπορούσε η τραγωδία να αποφευχθεί.



Ο πατέρας της 11χρονης και η οικογένειά του επανέρχονται στο θέμα αφήνοντας αιχμές για την μητέρα, χωρίς να ξεκαθαρίζουν ωστόσο αν της καταλογίζουν δόλο. Ο πατέρας της Ιωάννας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν πείθεται ότι ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ χθες είχε πει ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου.

«Νομίζουν ότι εγώ έχω καταπιεί ότι έπεσε η Ιωάννα» λέει χαρακτηριστικά στην κάμερα του zarpanews.gr.

Μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα, οι δηλώσεις αυτές έρχονται να δυναμιτίσουν την ένταση στην οικογένεια που θρηνεί την 11χρονη αλλά και στα δύο αδέρφια της που θα πρέπει να ξεπεράσουν το τραγικό συμβάν.

Οι έρευνες συνεχίζονται
«Οι καταθέσεις συμμαθητών της 11χρονης στα Χανιά, οι οποίοι μιλούν για τις δηλώσεις απελπισίας στις οποίες προχωρούσε και τις εκμυστηρεύσεις για την ματαιότητα της ζωής της, κατευθύνουν τις έρευνες των αστυνομικών στα Χανιά για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου της» αναφέρετι μιλώντας προς «Το Βήμα», υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΑΣ που παρακολουθεί την εξέλιξη της δραματικής υπόθεσης με τον θάνατο της 11χρονης που βρέθηκε νεκρή την Τετάρτη σε βραχώδη περιοχή στους Αγίους Αποστόλους.

«Όσον αφορά το κινητό της» επισημαίνει ο ίδιος «είχε κλείσει από μπαταρία γύρω στις 9:00 το βράδυ της Τρίτης, οπότε χάθηκαν τα ίχνη της, περίπου δηλαδή μία έως μιάμιση ώρα προτού πέσει στο γκρεμό σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας. Πιθανόν κάποιος βρήκε την κλειστή συσκευή στο σημείο που καθόταν το άτυχο κορίτσι κι ίσως να ήταν μέσα στην ζακέτα που επίσης χάθηκε.»

«Δεν θεωρούμε απίθανο αυτός που πήρε το κινητό να το πέταξε ή το κατέστρεψε μόλις πληροφορήθηκε σε ποια ανήκε. Όμως αν επιχειρηθεί να το ενεργοποιήσει με την τοποθέτηση νέας κάρτας sim θα γίνει αμέσως αντιληπτός και θα εντοπισθεί».

Τα στελέχη των Αρχών ασφαλείας εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο ιατροδικαστικό πόρισμα σύμφωνα με το οποίο το άτυχο κορίτσι είχε συντριπτικά κατάγματα στα πόδια κι η εικόνα τους είναι δείγμα ότι έπεσε στο κενό κατακόρυφα (με τα πόδια προς τα κάτω) με πλήρη έλεγχο της πτώσης της.

Ωστόσο οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται για να προσμετρηθούν όλες οι παράμετροι και τα ενδεχόμενα του τραγικού συμβάντος.

Η προσπάθεια της μητέρας να εντοπίσει την 11χρονη
Η μητέρα της Ιωάννας όπως έχει φανεί και από το κινητό της είχε προσπαθήσει να εντοπίσει την 11χρονη με κλήσεις και μηνύματα, ενώ στην συνέχεια άρχισε να την ψάχνει. Η ίδια είπε πως άργησε να πάει στην αστυνομία και να δηλώσει την εξαφάνιση γιατί θεωρούσε πως η 11χρονη θα γύριζε μόνη της.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ιωάννα έφευγε από το σπίτι. Μάλιστα το ίδιο είχε συμβεί και λίγες μέρες πριν και το παιδί γύρισε μόνο του. Η μητέρα της 11χρονης περιέγραψε την σχέση τους καλή αλλά με εντάσεις, κάτι που οφείλονταν στην προεφηβεία.

Θεία Ιωάννας: Γιατί άργησε τόσο να ενημερώσει ότι το παιδί εξαφανίστηκε;
Ερωτήματα προς τις αρχές αλλά και προς τη μητέρα της 11χρονης Ιωάννας απευθύνει η θεία του νεκρού κοριτσιού, σε δηλώσεις της στο zarpanews.gr. Η γυναίκα, αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων, γιατί οι αρχές ειδοποιήθηκαν την επόμενη μέρα για την εξαφάνιση του κοριτσιού και όχι αμέσως:

“Όλη η οικογένεια θρηνούμε. Ο πατέρας είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, είμαστε δίπλα του και θα είμαστε δίπλα του για όσο χρειαστεί. Το ερώτημα που έχουμε ως οικογένεια είναι, γιατί τόσο μεγάλη αργοπορία να ειδοποιηθεί η αστυνομία, αν όχι εμείς, για την εξαφάνιση της Ιωάννας, 14 ώρες μετά την ώρα που έφυγε;

Και για την αστυνομία έχουμε ερωτήματα, γιατί άφησαν τη μητέρα έτσι ενώ άργησε τόσο να ενημερώσει ότι η μικρή χάθηκε. Τι κυρώσεις έχει αυτή η μάνα ώστε να μην το κάνει και η επόμενη μητέρα;”, ανέφερε χρεώνοντας ευθέως ευθύνες στη μητέρα της 11χρονης.

Η θεία της Ιωάννας έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει κάποια υπηρεσία, η οποία να παρακολουθεί τα αδέλφια της Ιωάννας, τα οποία ζουν αυτή τη στιγμή με τη μητέρα της:

“Ποια υπηρεσία ενδιαφέρεται για τα άλλα δύο παιδιά που μένουν μαζί της; Ποιος έχει ενδιαφερθεί για το πού είναι και σε ποιες συνθήκες ζουν αυτά τα παιδιά; Δεν έχουμε εμείς την επιμέλεια και δεν έχουμε καμία επαφή με τα παιδιά, αλλά είναι άλλες δύο ψυχούλες, 7 και 9 χρονών.”
Η συζήτηση χρειάζεται να ανοίξει και πέρα από τον ρόλο της οικογένειας

Ο τραγικός θάνατος της 11χρονης Ιωάννας από τα Χανιά, έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα καταρχάς για τον ίδιο τον άδικο χαμό ενός παιδιού και επιπλέον για τις αποκαλύψεις σε σχέση με το κακοποιητικό περιβάλλον που η Ιωάννα και η τα αδέρφια της μεγάλωσαν. Μία πραγματικότητα που είναι η καθημερινότητα για πολλά παιδιά που πολλές φορές αναγκάζονται να μεγαλώνουν σε άσχημες συνθήκες.

Το αν υπάρχουν ευθύνες στο θάνατο της 11χρονης Ιωάννας και τί είδους θα αποφανθεί η δικαιοσύνη αν κληθεί να παρέμβει.

Η συζήτηση που ανοίγει είναι μεγάλη και δεν αφορά μόνο το τι μπορεί να αντιμετωπίσουν τα μέλη της κάθε οικογένειας μόνα τους, πόσο επαρκείς μπορούν να είναι ανά πάσα στιγμή γονείς ή συγγενείς που βιώνουν κακοποίηση ή άλλα προβλήματα, αλλά αφορά και την αντίδραση του κράτους σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κατά πόσο είναι στελεχωμένες και επαρκείς οι κοινωνικές υπηρεσίες; Ποιά είναι τα στηρίγματα για τις γυναίκες που βιώνουν κακοποίηση να αλλάξουν περιβάλλον και να έχουν την κατάλληλη στήριξη (ψυχολογική, ηθική αλλά και οικονομική);

Μπορεί η αστυνομία να λειτουργήσει αποτρεπτικά όταν της καταγγέλλονται βίαιες συμπεριφορές; Ποιές είναι οι δομές εκείνες που αναλαμβάνουν να φροντίσουν ότι ένα παιδί θα ξεπεράσει τυχόν ψυχολογικά προβλήματα;

Πέρα από τη φυλακή υπάρχει επαρκές πλαίσιο για να σωφρονιστεί κάποιος που έχει κακοποιητική συμπεριφορά;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που έρχονται με τον πιο δραματικό τρόπο στο προσκήνιο με αφορμή την υπόθεση της Ιωάννας αλλά θα χρειαστεί να απαντηθούν από το κράτος και την κοινωνία, προκειμένου τουλάχιστον να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.


 
Top