Βαθιά ενοχλημένοι εμφανίζονται οι διπλωματικοί υπάλληλοι με την εξέλιξη που λαμβάνει το προσφυγικό πρόβλημα.
Μόνο η εικόνα των διμερών επαφών με τη Τουρκία τη
προηγούμενη βδομάδα μιλά από μόνη της.Από τη μια μεριά Νταβούτογλου, και Τσαβούσογλου και υπηρεσιακοί του Τουρκικού ΥΠΕΞ και από την άλλη Τσίπρας, Ξυδάκης, και Μουζάλας, ο μόνος με κάποια εμπειρία ελληνοτουρκικών ο μικρός Καλπαδάκης, διευθυντής διπλωματικού γραφείου Πρωθυπουργού, να κρατά πρακτικά.
Μπορεί με τις εκκαθαρίσεις Ερντογάν το Τ.ΥΠΕΞ να μην είναι στη καλύτερη φάση του, αλλά η εμπειρία στα ελληνοτουρκικά υπήρξε παρούσα και η υπεροχή της τουρκικής πλευράς ήταν φανερή.
Στις πιο κρίσιμες φάσεις της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσίπρας ήταν μόνος χωρίς τους αναγκαίους τεχνικούς συμβούλους.
Τι γνωρίζουν οι κ.κ. Ξυδάκης και Μουζάλας από τα ελληνοτουρκικά και τις λεπτές αποχρώσεις τους.
Ας ελπίσουμε να μην συμφώνησαν κάτι χωρίς να το καταλάβουν.
Ευτυχώς, κανένας εκ των παρόντων δεν δεσμεύει τη χώρα κατά το διεθνές δίκαιο (μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΥΠΕΞ μπορούν) και άρα κάπως το πράγμα σώζεται.
Αλλά τι εικόνα ήταν αυτή; Που ήταν οι αρμόδιοι υπάλληλοι; ρωτήθηκαν οι βετεράνοι σε τέτοιες επαφές;
***
Πολλοί στο ΥΠΕΞ σχολίαζαν ότι ο κ. Κοτζιάς έμεινε μακριά από αυτά.
Και πολλοί αποδίδουν την απόστασή του και στον εσωτερικό πόλεμο που του κάνει ο κ. Ξυδάκης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, ενώ ο κ. Κοτζιάς πολλές φορές λέγει «όχι» στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο κ. Ξυδάκης σπεύδει να κάνει ό,τι του ζητηθεί.
Η «ψυχρότητα» του Μαξίμου προς τον κ. Κοτζιά φαίνεται ότι ξεκίνησε όταν ο τελευταίος θεώρησε ως μη σκόπιμο το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.
Ο κ. Τσίπρας μάλιστα έφτασε τότε να κάνει επίσκεψη στο ΥΠΕΞ και να προκαλέσει σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς ώστε να εξαναγκάσει το ζήτημα.
Αντίθετα ο κ. Ξυδάκης προσπαθεί πάντα να ικανοποιεί τα επικοινωνιακά του Μαξίμου ακόμα και αν το timing δεν ταιριάζει με τις επιταγές της εξωτερικής πολιτικής (όπως μας το έθεσε ωμά πρέσβυς, «γλύφει συνέχεια το Μαξίμου και εκνευρίζει τον Κοτζιά»).
Σε αυτό επίσης αποδίδουν την ακινησία των αρμοδίων Γ΄ Διευθύνσεων που υπάγονται στον κ. Ξυδάκη στο προσφυγικό θέμα.
Σημειωτέον ότι οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη περί μετατροπής της Ελλάδος σε χώρα υποδοχής μεταναστών εξέπληξαν εξαιρετικά δυσάρεστα το κοινό του ΥΠΕΞ το οποίο δεν έχει συνηθίσει σε αριστερίστικες δηλώσεις για κράτη χωρίς εθνικές αναφορές.
Όσο για τον κ. Μουζάλα (και τη διπλωματική του σύμβουλο, η οποία έχει σημειωτέον υπηρετήσει στην Άγκυρα και δεν μπορεί να φέρει ως εκ τούτου τις συνηθισμένες της δικαιολογίες «δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν κατάλαβα» κ.λπ.) βρίθουν τα σχόλια, αφού του καταλογίζεται η μη επαφή με το ΥΠΕΞ, η μη ενημέρωση των αρμοδίων διευθύνσεων, και ότι δεν κατόρθωσε μέσα σε τόσους μήνες να στήσει το διοικητικό μηχανισμό που απαιτεί η ΕΕ με αποτέλεσμα να δοθεί το πρόσχημα για κλείσιμο των συνόρων, και ότι γενικά ενεργεί με βάση την εμπειρία του ως ακτιβιστής και εκπρόσωπος ΜΚΟ.
Η παρουσία τούρκων «συνδέσμων» (immigration and liaison officers) στα ελληνικά νησιά (τι θα είναι; στρατοχωροφύλακες, στρατιωτικοί;) είναι πρωτοφανής παραχώρηση, καθώς μάλιστα δεν συνδέεται και με σίγουρα αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι αυτό ήταν μέρος της τουρκικής πρότασης που τίναξε στον αέρα την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η οποία υποστηρίχθηκε μόνο από την Γερμανία και την Ολλανδία, και εν μέρει (πάλι καλά) από την Ελλάδα, ενώ προκάλεσε αντιδράσεις από άλλα κράτη μέλη με αποτέλεσμα να υπάρξει μόνο μια δήλωση των αρχηγών κρατών (στην οποία προστέθηκε και μια ήπια αναφορά στο θέμα των ΜΜΕ στη Τουρκία) και το θέμα να παραπεμφθεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Δηλαδή, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία συμφωνία για τούρκους στρατιωτικούς στα νησιά, εκτός αν ο κ. Μουζάλας έκανε κάποια τέτοια συμφωνία μόνος του.
Οι ευρωπαίοι –πλην γερμανών- είναι προς το παρόν αρνητικοί στις τουρκικές προτάσεις.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι τούρκοι δέχονται να πάρουν πίσω όλους τους λαθρομετανάστες, αλλά η ελληνική πλευρά δεν στήνει τους μηχανισμούς να τους εντοπίσει και να τους απελάσει! (μάλιστα η τέως αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει και αντιβαίνει στις αρχές του κόμματος της που ήταν υπέρ μιας χώρας ανοικτής στους μετανάστες!).
***
Προβληματισμό έχει προκαλέσει και η εξέλιξη της κατάστασης με τα Σκόπια.
Κατά τα ΜΜΕ οι σκοπιανοί αστυνομικοί έβαλαν δακρυγόνα εντός του ελληνικού εδάφους και αυτό αποτελεί παράβαση της ελληνικής κυριαρχίας.
Από την άλλη, η ανεξέλεγκτη κατάσταση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, όπως η κατάσταση στην Ειδομένη και η χθεσινή προσπάθεια -με τη βοήθεια ακτιβιστών (;;) και συνοδεία φωτορεπόρτερ (!!!)- προσφύγων να εισέλθουν παράνομα στα Σκόπια χωρίς να παρεμποδιστούν από την ελληνική πλευρά, δημιουργεί φόβους για προσφυγή των Σκοπίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε βάρος της χώρας μας.
Το θέμα σημειωτέον της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας ξεκίνησε από την ελληνική πλευρά με μια «διαρροή Μαξίμου» και φυσικά αποδείχθηκε μια ακόμα «άσφαιρη μαγκιά».
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό ξύπνησε την άλλη πλευρά, ενώ δεν αποκλείεται τα Σκόπια να εκμεταλλευτούν το θέμα και για οριστική λύση υπέρ τους στο θέμα της ονομασίας.
http://www.tribune.gr/