Τη γλιτώνει το 60% των φορολογουμένων 

Πολύ πιθανή θεωρείται πλέον η παράταση για την υποβολή δηλώσεων
Αντιμέτωποι με... φορο-σοκ βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 ενώ σχεδόν έξι στους δέκα είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ:

- 1.458.432 δηλώσεις ή το 40,51% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 1,714 δισ. ευρώ ή 1.175 ευρώ κατά μέσο όρο. Το εκκαθαριστικό περιέχει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους: το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

- 753.441 δηλώσεις ή το 20,93% του συνόλου είναι πιστωτικές με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 174,76 εκατ. ευρώ ή 232 ευρώ κατά μέσο όρο.

- 1.388.537 δηλώσεις ή το 38,57% είναι μηδενικές.

Εν τω μεταξύ, πολύ πιθανή θεωρείται πλέον η παράταση για την υποβολή δηλώσεων καθώς, όπως αναφέρει η Ημερησία, τέσσερις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας είχαν κατατεθεί 3,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 5,8 εκατ. Δηλαδή δεν έχουν κατατεθεί 2,1 εκατ. δηλώσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται την παράταση αν και ευελπιστούν ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια οι δηλώσεις που θα έχουν υποβληθεί. Όπως λένε, οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα σπεύσουν κυριολεκτικά στο παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας να υποβάλουν τη δήλωσή τους για να μην χάσουν το αφορολόγητο όριο αλλά και για να εισπράξουν γρηγορότερα το κοινωνικό μέρισμα ή το οικογενειακό επίδομα τέκνων που δικαιούνται.

Οι λογιστές που ζητούν την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων διαμαρτύρονται ότι υπάρχουν διαρκώς προβλήματα καθυστερήσεων στο Taxisnet.

protothema.gr

 
Top