Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην τελετή λήξης της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ



«Ολοκληρώνεται σήμερα μία σημαδιακή προεδρία σε μία σημαδιακή εποχή. Πριν δύο χρόνια λίγοι ήταν εκείνοι οι οποίοι θα πίστευαν ότι απόψε θα βρισκόμασταν εδώ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά τη τελετή λήξης της ελληνικής προεδρίας, στο Ζάππειο...







«Κάποιοι προεξοφλούσαν και την αναγκαστική έξοδο της χώρας μας από Ευρωζώνη. Την ίδια εποχή πολλοί θεωρούσαν ότι και η ίδια η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρει. Κάποιοι μάλιστα στοιχημάτιζαν την διάλυσή της. Πριν έξι μήνες μόλις, κάποιοι προεξοφλούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ασκήσει την επόμενη εξάμηνη προεδρία της», τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:



«Τους διαψεύσαμε όλους, όχι ως πρόσωπα ούτε ως κόμματα. Τους διαψεύσαμε ως Ελλάδα όταν πετύχαμε την δημοσιονομική εξυγίανση, σταθεροποιήσαμε τη θέση της χώρας στο ευρώ, εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί παντού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, βγήκαμε ήδη στις αγορές και τώρα βγαίνουμε επιτέλους από μακροχρόνια ύφεση».



«Τους διαψεύδουμε όλους και ως Ευρώπη γιατί είδαμε τι πάει στραβά στην Ευρώπη και το βελτιώνουμε. Τώρα πια κανείς δεν μιλάει ούτε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε για την κρίση της ίδιας της Ευρωζώνης. Τους διαψεύσαμε και ως ελληνική προεδρία, στο συντομότερο χρόνο, σε τέσσερις μήνες αντί για έξι, λόγω των ευρωεκλογών», σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.



«Η ελληνική προεδρία συνέπεσε και με τη διενέργεια ευρωεκλογών. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ψήφισαν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζήτησαν όμως περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αποδοκίμασαν την Ευρώπη των στατιστικών, των απρόσωπων γραφειοκρατικών αυτοματισμών και των μονοδιάστατων οικονομικών στατιστικών μεγεθών» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:



«Απαίτησαν μια Ευρώπη οραματική και ρεαλιστική ταυτόχρονα. Ζήτησαν μία Ευρώπη ικανή, να εμπνέει τον Ευρωπαίο πολίτη αλλά και ικανή να λύνει τα προβλήματά του ιδιαίτερα την ανεργία, την ύφεση και την ασφάλεια».



«Υπήρξαν και κάποιοι που είδαν την κρίση της Ευρώπης ως ευκαιρία για να ενταφιάσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Είναι οι γνωστοί καιροσκόποι λαϊκισμού, που πότε στρέφονται κατά του ΝΑΤΟ, πότε αμφισβητούν τη δύναμη του ευρώ, πότε υιοθετούν οτιδήποτε θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη. Έχουν ως πρότυπα τις χρεοκοπίες της Λατινικής Αμερικής που η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να αποτρέψει και για την Ελλάδα και για τις άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα. Είναι εκείνοι που θεωρούν την καταστροφή της Ευρώπης, ως δήθεν λύτρωση και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα ως δήθεν καταστροφή», τόνισε.



«Ευτυχώς αυτές οι δυνάμεις ήταν και παραμένουν μειοψηφία. Οι πραγματικές αγωνίες των Ευρωπαίων δεν μπορούν να χωρέσουν σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και εμμονές», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.





 
Top