Η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, με τη μορφή μίας ευελιξίας στο «Σύμφωνο Σταθερότητας», ένα θέμα που προκαλεί τριβές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, καθώς και η ανοιχτή κόντρα του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες για την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, μονοπωλούν το ενδιαφέρον στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ...
Οπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να τονίσει την ανάγκη της χαλάρωσης των πολιτικών λιτότητας και να στείλει σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς, κατά τις παρεμβάσεις του, αναφέρθηκε στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και της αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, ενώ σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», τονίζει ότι «η Αθήνα δεν θέλει τρίτο πακέτο βοήθειας».
Όσον αφορά στο θέμα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,, επανέλαβε σήμερα ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι «ακατάλληλο πρόσωπο» για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ώρα που η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου αναμένεται να εγκριθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ένωσης.
Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν και πάλι χθες την υποστήριξή τους προς το πρόσωπο του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, «έναν έμπειρο πολιτικό άνδρα», σύμφωνα με την δανή πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.
Για τον Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, «πρόκειται για την ισορροπία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και δεν είναι θέμα προσώπων. «Ο κ. Γιουνκέρ είναι το πρόσωπο που μπορεί να εκλεγεί», σημείωσε.
«Μπορούμε να κατανοήσουμε τη βρετανική θέση και είναι σεβαστή από τη δική τους οπτική γωνία, αλλά δεν μπορούν μόνοι τους να μπλοκάρουν τις 26 ή 27 χώρες που συμφωνούν», δήλωσε από την πλευρά ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ελιο Ντι Ρούπο.
Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας χθες στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι οι συνομιλίες θα είναι σκληρές σε σχέση με την ανάδειξη του Γιούνκερ ως προέδρου της Κομισιόν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. «Θα γίνει ψηφοφορία και θα δούμε το αποτέλεσμα. Είναι όμως κρίσιμο να ξέρει ο κόσμος ότι κάνω αυτό που λέω», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στο BBC.
«Υποσχέθηκα ότι θα έχουμε επαναδιαπραγμάτευση» για τις εξουσίες της ΕΕ, «ότι θα έχουμε δημοψήφισμα και ότι ο βρετανικός λαός θα αποφασίσει για το ευρωπαϊκό μας μέλλον...Είναι το πρώτο στάδιο μίας μακράς εκστρατείας για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν αλλαγές και ότι η Βρετανία θα έχει μία καλύτερη θέση στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, που βρίσκεται υπό τη συνεχή πίεση των ευρωφοβικών του UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας), νικητή των ευρωεκλογών στη Βρετανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέκρινε τους πρωθυπουργούς που είχαν αρχικά συνταχθεί μαζί του εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους προς την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν υπαναχωρήσουν. «Εάν θεωρεί κανείς ότι πρόκειται για ακατάλληλο πρόσωπο, για ακατάλληλη προσέγγιση, για ακατάλληλη αρχή, πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις του και γύρω από το τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών και να επιμείνει για να ληφθεί η σωστή απόφαση», ανέφερε σχετικά.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε πάντοτε εχθρικός απέναντι στο καθεστώς των εξαιρέσεων που απαιτούσαν οι Βρετανοί, θα έχει σήμερα την ευκαιρία να καταγράψει μία νίκη εναντίον τους. Στα 59 του χρόνια, ο παραδοσιακός ευρωπαίος φεντεραλιστής, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρων επικεφαλής του Eurogroup, είναι βέβαιος για τον ορισμό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρά τις οξείες επικρίσεις του Ντέιβιντ Κάμερον για το «σφάλμα» που έχει διαπραχθεί από τους ομολόγους του, πολλοί από τους 27 ηγέτες του έτειναν χθες το χέρι. «Οφείλουμε να βρούμε ευρύ πεδίο συμφωνίας για το περιεχόμενο» της ευρωπαϊκής πολιτικής, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. «Θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό και να κάνουμε ένα βήμα προς τη Βρετανία», πρόσθεσε.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ηγέτες των 27 πρέπει να ορίσουν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερρ ένα πρόγραμμα «οικονομικής φιλελευθεροποίησης» που θα προσεγγίζει τις βρετανικές θέσεις.
Για τους πιστούς της δημοσιονομικής πειθαρχίας το διακύβευμα είναι να μην χάσουν τον Βρετανό σύμμαχό τους απέναντι στην επίθεση της ευρωπαϊκής αριστεράς που επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πάντως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει τη υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο θεωρεί ότι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία. «Δεν θα υποστηρίξω αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπαν σε συνέντευξή του στο ουγγρικό ραδιόφωνο, επαναλαμβάνοντας ότι η Βουδαπέστη δεν πρόκειται να στηρίξει «ύπουλες» αλλαγές της ευρωπαϊκής συνθήκης, αναφερόμενος στη διαδικασία ανάδειξης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι σοσιαλδημοκράτες ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντήθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στο Παρίσι, συμφώνησαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ζήτησαν μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας για να στηριχθούν οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη.
Η Αγκελα Μέρκελ, ως τοποτηρητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρόβαλε την άρνησή της στη μεταβολή του συμφώνου σταθερότητας , "το οποίο ορίζει σαφείς κανόνες και προσφέρει πολλές δυνατότητες ευελιξίας".
Κατά συνέπεια, οι 28 θα πρέπει να αρκεσθούν σε μία διατύπωση a minima, σύμφωνα του είδους "πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρονται από το σημερινό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, για την εξεύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην δημοσιονομική πειθαρχία και την αναγκαία στήριξη της ανάπτυξης".