Αποτελεί ένα βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας και μπαίνει σε πολλά φαγητά, χαρίζοντάς τους εξαιρετική γεύση...





Ο λόγος για το σκόρδο, το οποίο θεωρείται πέρα από τη χαρακτηριστική μυρωδιά που προσφέρει στα πιάτα θεωρείται ότι κάνει και πολύ καλό στην υγεία.

Εκτός από οφέλη όμως, το σκόρδο συνοδεύεται και από δυσάρεστες επιδράσεις, όπως είναι η κακή αναπνοή.

Ωστόσο, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που καταπολεμούν τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης σκόρδου.



Ποια είναι αυτά;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, τα πιο αποτελεσματικά είναι τα μήλα, ο χυμός από λεμόνι και φυσικά η μέντα.

Το πράσινο τσάι, ο μαϊντανός και το σπανάκι είναι επίσης βοηθητικά, αναφέρουν οι ειδικοί σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science.



Αυτό που συμβαίνει με το σκόρδο είναι ότι ένα από τα συστατικά του (allyl methyl sulphide) δε μπορεί να διασπαστεί κατά τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται από τον οργανισμό μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα.

Μετά από πειράματα -κατά τα οποία οι εθελοντές έτρωγαν ωμό σκόρδο και στη συνέχεια κάποια άλλα τρόφιμα για να διαπιστώσουν ποια ήταν πιο αποτελεσματικά- όπως ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Sheryl Barringer από το τμήμα Επιστήμης των Τροφίμων και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου του Οχάιο, τα μήλα κρίθηκαν ως πιο δραστικά στην καταπολέμηση της δυσάρεστης μυρωδιάς.



Σύμφωνα με την ίδια, όλα τα τρόφιμα που κρίθηκαν αποτελεσματικά ήταν πλούσια σε πολυφαινόλες, ουσίες οι οποίες διασπούν τις «πικάντικες ενώσεις» του σκόρδου.

Η καθηγήτρια ανέφερε ακόμη ότι και το γάλα μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση των χημικών ενώσεων, που… παρατείνουν τις επιδράσεις του σκόρδου. Η ίδια τόνισε ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα με πλήρες γάλα, το οποίο καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του γεύματος και όχι μετά από αυτό.



 
Top