Σπάει για τα καλά η «φούσκα» των ακριβών ακινήτων στην Ελλάδα, των κατοικιών που αγοράστηκαν κυρίως την περίοδο της χρηματιστηριακής τρέλας σε υψηλές τιμές...



Μετά από 15 περίπου χρόνια η συντριπτική τους πλειοψηφία πωλείται κάτω από την αντικειμενική δημιουργώντας μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε όσους έχουν «γεμάτα πορτοφόλια».



Τα πωλητήρια που υπάρχουν στα ακριβά προάστια είναι εκατοντάδες και παρά τις χαμηλές, σε σχέση με το παρελθόν τιμές, πολλά εντυπωσιακά σπίτια έχουν μείνει στα αζήτητα.



Τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία έχουν γεμίσει τα χαρτοφυλάκιά τους με κτίρια αξίας από 700 χιλιάδες ευρώ και πάνω. Τα τελευταία στοιχεία των κτηματομεσιτικών γραφείων δείχνουν ότι οι εμπορικές τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, κυρίως για κατοικίες 10ετίας και πάνω ενώ και για τα νεόδμητα παρατηρούνται μεγάλες στρεβλώσεις.



Σπίτια που για την εφορία κοστίζουν 5 και 6 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο βγαίνουν στο σφυρί για 4 χιλιάδες ευρώ στην Εκάλη, το Καστρί, το Κεφαλάρι, το Διόνυσο αλλά και στα νότια προάστια δηλαδή στη Βουλιαγμένη, τη Βούλα, τη Γλυφάδα.



Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των περισσότερων πολυτελών κατοικιών είναι ότι πρόκειται για σπίτια που κτίστηκαν γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κόστισαν μια περιουσία και σήμερα δίνονται σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. «Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια του Χρηματιστηρίου. Η ''φούσκα'' που δημιουργήθηκε την περίοδο 1998-2000 σκάει τώρα για τα καλά με αποτέλεσμα πανέμορφα και πανάκριβα σπίτια 15ετίας να πωλούνται στην κυριολεξία… κοψοχρονια», τονίζει μεσίτης στα βόρεια προάστια με πελάτες αρκετούς επιχειρηματίες και χρηματιστές της «χρυσής εποχής».



Μονοκατοικίες, μεζονέτες ή βίλες των 300 τ.μ. προσφέρονται κάτω από 1 εκατ. ευρώ όταν προ κρίσης κόστιζαν διπλά ενώ υπάρχουν και υπερπολυτελή ακίνητα τα οποία δίνονται πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Όπως λένε οι κτηματομεσίτες, πρόκειται για σπίτια που βγάζουν στο σφυρί επιχειρηματίες λόγω της οικονομικής κρίσης, της υπέρμετρης φορολόγησης, των τεκμηρίων διαβώσης και βεβαίως του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που γίνεται από φέτος μόνιμο χαράτσι.



Όπως αναφέρουν κτηματομεσίτες, υπάρχουν πολλές δραματικές ιστορίες γύρω από την πώληση ακινήτων σε ακριβά προάστια. Μεσίτης των βορείων προαστίων αναφέρει ότι ζευγάρι που αγόρασε και ανακαίνισε πολυτελή μεζονέτα στο Διόνυσο η οποία συνολικά κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ, πουλάει σήμερα το σπίτι αυτό (5 ετών) αντί 800.000 ευρώ λόγω… διαζυγίου. «Τέτοιες περιπτώσεις, όπως και επιχειρηματιών μεσαίας κλίμακας που θέλουν ρευστό και πουλάνε όσο – όσο, είναι πολλές», επισημαίνει ο ίδιος μεσίτης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ευκαιριών παραθέτουν ειδικοί της αγοράς.



- «Πωλείται μονοκατοικία στον Διόνυσο 500 τ.μ. σε οικόπεδο 800 τ.μ. από χρηματιστή ο οποίος έβγαλε πολλά χρήματα της περίοδο της έκρηξης του Χρηματιστηρίου. Η αδυναμία συντήρησής του αναγκάζει τον ιδιοκτήτη να το δώσει κάτω από 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 2.000 ευρώ/τ.μ. όταν η αξία του ήταν 1,8 εκατ. πριν 3 χρόνια».



- «Γνωστός επιχειρηματίας με σπίτι 400 τ.μ. στα βόρεια προάστια έχασε την επιχείρησή του κι άρχισε να πουλά πάγια περιουσιακά στοιχεία. Πουλάει τώρα το σπίτι του αντί 1,5 εκατ. ευρώ. Όμως, οι προσφορές δεν ξεπέρασαν το 1 εκατ. και το σπίτι δεν μπορεί να πουληθεί».



- «Στο καλύτερο σημείο της Εκάλης, πωλείται μεζονέτα τεσσάρων επιπέδων από γνωστή οικογένεια καλλιτεχνών. Το σπίτι, τεσσάρων επιπέδων με κήπο πωλείται 850 χιλ. ευρώ ενώ η αρχική του αξία ήταν 1,9 εκατ. ευρώ».



- «Μεζονέτα 250 τ.μ. στην Κηφισιά πωλείται προς 900 χιλ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές. Ο ιδιοκτήτης είναι πρώην μεγάλο στέλεχος που έχασε τη δουλειά του και βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση», λέει χαρακτηριστικά άλλος μεσίτης.



Το εντυπωσιακό είναι ότι και στα σπίτια της… υψηλής κοινωνίας οι τιμές έχουν πέσει ακόμη και πάνω από 50% σε ορισμένες περιοχές ενώ υπάρχουν και οι εκπτώσεις της… ημέρας δηλαδή χαμηλότερη τιμή για συγκεκριμένη ημερομηνία. Για παράδειγμα, διαμέρισμα 250 τ.μ. στο Κεφαλάρι, 650. 000 ευρώ, μειωμένη τιμή 100.000 ευρώ για τις 30/4/2014.



Επίσης, νεόδμητο οροφοδιαμέρισμα 400 τ.μ. στο Κεφαλάρι, αξίας 2,9 εκατ. ευρώ προσφέρεται μόνο για τις 23 Απριλίου με μειωμένη τιμή κατά 500.000 ευρώ.

Μονοκατοικία 540 τ.μ. σε οικόπεδο 500 τ.μ. στην Εκάλη με τιμή 6 εκατ. ευρώ. Δίνεται με έκπτωση 2 εκατ. ευρώ!



Τέλος, νεόδμητο διαμέρισμα στο Παλαιό Ψυχικό 170 τ.μ. που πωλείται 1,2 εκατ. ευρώ προσφέρεται μόνο για μία ημέρα μειωμένο κατά 300.000 ευρώ.



Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, οι ημέρες προσφοράς περνούν χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον ενώ οι μεσίτες λένε ότι οποιαδήποτε άλλη ημέρα να έρθει κάποιος αγοραστής η τιμή θα είναι χαμηλότερη αφού οι αγγελίες είναι πάντα 10%-20% υψηλότερες από τις τιμές συμβολαίου.



Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα νότια προάστια όπου η μείωση τιμών κυμαίνεται την τελευταία τετραετία από 20% έως 50%. Στη Βουλιαγμένη τα σπίτια πωλούνται 6.000 ευρώ/τ.μ., όταν παλιότερα ξεπερνούσαν τις 10.000 ευρώ.



Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για όσους έχουν πολλά χρήματα, βρίσκει κανείς και στην Θεσσαλονίκη, ειδικά στην Παλαιά Παραλία όπου προ κρίσης τα πολυτελή σπίτια κόστιζαν πάνω από 20.000 ευρώ/τ.μ. Σήμερα η αξία για τα νεόδμητα (αν υπάρχουν) δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ/τ.μ. και για παλαιά από 3 έως 5 χιλιάδες ευρώ/τ.μ.











Πηγή: imerisia.gr / remax.gr

http://planet-greece.blogspot.com/
 
Top