Όλα ξεκινούν στην εφηβεία...







Η πρόσληψη καφεΐνης είναι γνωστό ότι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη αναφέρουν σε πρόσφατη μελέτη τους, ότι η καφεΐνη επηρεάζει διαφορετικά τους άντρες και τις γυναίκες.



Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, όλα ξεκινούν στη φάση της εφηβείας «με τις καρδιές των αγοριών να επηρεάζονται περισσότερο από αυτές των κοριτσιών».



Οι ερευνητές, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Time, δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Ίσως να οφείλεται στις διαφορετικές ορμόνες, ή σε άλλους φυσιολογικούς παράγοντες, ωστόσο τονίζουν ότι αυτό είναι ανησυχητικό καθώς παρατηρείται ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις καφεΐνης (1 και 2 mg/kg), ενώ τα καφεϊνούχα αναψυκτικά να είναι πολύ διάσημα στους εφήβους.



Η έρευνα αυτή είχε ωστόσο και μερικές αδυναμίες -προσθέτει το δημοσίευμα- καθώς η ομάδα μελέτης αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από λευκούς, μεσαίας τάξης και καλά μορφωμένους και δε μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι οι ομάδες ελέγχου ήταν εντελώς εγκρατείς, σε ό,τι αφορούσε στην κατανάλωση καφεΐνης.



Πάντως, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν περίπου 4 με 5 κούπες καφέ την ημέρα, ενώ η αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τονίζει ότι η κατανάλωση καφεΐνης πρέπει να αποφεύγεται από τα παιδιά και τους εφήβους.



 
Top