Κομμένη η κρατική επιχορήγηση και έλεγχος σε βάθος των ταμείων των κομμάτων...











Χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων απευθείας από επιχειρήσεις θα προβλέπει, μεταξύ άλλων το νέο θεσμικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα. Θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, καθώς πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.



Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", τα στοιχεία των δωρητών θα αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα μαζί με τις οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων και θα εκπίπτουν και από το φορολογητέο εισόδημα ιδιωτών και επιχειρήσεων.



Στόχος είναι να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στα οικονομικά κομμάτων, βουλευτών και κρατικών λειτουργών και να περιοριστεί και θεσμικά η δυνατότητα δανεισμού των κομμάτων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν αυτής του τρέχοντος έτους.



Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης, που σήμερα ανέρχεται στο 1,0201 τοις χιλίοις επί των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αναμένεται να μειωθεί και τυπικά, ενώ βάση υπολογισμού δεν θα είναι τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του τρέχοντος έτους, αλλά τα πραγματοποιηθέντα της προηγούμενης χρονιάς.



Με το νέο νόμο, θα αυξάνονται τα όρια των χορηγιών που σήμερα είναι 15.000 ευρώ για κόμματα και 3.000 ευρώ για υποψηφίους ενώ, πλέον, ρόλο χρηματοδότη μπορούν να έχουν και νομικά πρόσωπα.



Η ιδιωτική χρηματοδότηση θα είναι με ονομαστικές καταθέσεις, αν και εξετάζεται να υπάρξει ένα όριο πάνω από το οποίο θα ταυτοποιούνται οι χρηματοδότες.



Το σύνολο της διακίνησης εσόδων και εξόδων θα γίνεται από τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες με έδρα την Ελλάδα (έως 3 για τα κόμματα, ένας για τους υποψήφιους).



Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (3023 του 2002), μέχρι σήμερα τα κόμματα υποχρεούνταν να εκτελούν μόνον το 80% των συναλλαγών τους μέσω τραπεζών, ενώ το σχετικό όριο για τους υποψήφιους έπεφτε στο 60%, ενώ πλέον κόμματα αλλά και συνδυασμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων Γ΄ κατηγορίας.



Τέλος, η περίοδος ελέγχου των προεκλογικών δαπανών αυξάνεται σε 6 μήνες πριν από τις κάλπες, και όχι μόνο κατά την περίοδο μετά την προκήρυξη των εκλογών.

 
Top