Στο μικροσκόπιο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το παρελθόν της οικογένειας Κεφαλογιάννη ύστερα από τη χυδαία επίθεση που πραγματοποίησε ο Μ.Κεφαλογιάννης εναντίον του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και συνταγματολόγου, Γ.Κατρούγκαλου ο οποίος τον κατηγόρησε για διαπλοκή.
Μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες της Κρήτης, προσδεδεμένη εδώ και χρόνια με την οικογένεια Βαρδινογιάννη με δεσμούς αίματος, οι Κεφαλογιάννηδες εισέρχονται και εξέρχονται σε σειρά κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα:...
    
α) Μανώλης Κεφαλογιάννης: αντιστασιακός,πολιτεύτηκε στο Ηράκλειο για πρώτη φορά το 1946 χωρίς να εκλεγεί,πράγμα όμως το οποίο κατάφερε το 1950.Έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 1989 ενώ διετέλεσε και υπουργός. Πέθανε το 2003,σε ηλικία 89 ετών.
    
β) Γιάννης Κεφαλογιάννης: ξάδελφος του Μανώλη,εκλέγεται για πρώτη φορά στις εκλογές του 1958 με την ΕΡΕ στο Ρέθυμνο,όντας 25 ετών.Από τότε(και από το 1974 με την Ν.Δ.) εκλέγεται συνεχώς μέχρι και το 2004.Στην μακρά πολιτική του σταδιοδρομία χρημάτισε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1976-77),υφυπουργός Εσωτερικών (1980-81),υπουργός Δημοσίας Τάξης (1989),αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1989-90), υπουργός Τουρισμού (1990-91),υπουργός Επικρατείας (1990-91) και υπουργός Εσωτερικών (1992-93).Επίσης είναι παντρεμένος με την κόρη του θανόντα πολιτικού Παύλου Βαρδινογιάννη, Ελένη.
Καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό το Σεπτέμβριο του 2008, σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή, για τις κατηγορίες της απόπειρας υπόθαλψης εγκληματία και της ψευδορκίας, επειδή ζήτησε από αστυνομικό υπάλληλο να αλλάξει την κατάθεσή του, ώστε να βοηθήσει κατηγορούμενο ο οποίος καταδικάστηκε, για εμπόριο ναρκωτικών. Μετά την έκδοση της πρωτόδικης αποφάσεως παύθηκε από τα καθήκοντα του ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εφετείο, όμως και το Εφετείο το Δεκέμβριο του 2008, τον καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό, σε ποινή φυλακίσεως πέντε μηνών με τριετή αναστολή. Η αίτηση αναιρέσεως που υπέβαλε στον Άρειο Πάγο, απορρίφθηκε ύστερα από απόφαση του Ποινικού Τμήματος που Ανωτάτου Δικαστηρίου και η ποινή που του επιβλήθηκε σε δεύτερο βαθμό, έγινε αμετάκλητη.
    
γ) Μανώλης Κεφαλογιάννης: ανηψιός των Μανώλη και Γιάννη Κεφαλογιάννη, διαδέχτηκε τον συνονόματο θείο του στον νομό Ηρακλείου καθώς εκλέγεται συνεχώς από το 1990 .Διετέλεσε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από το Μάρτιο του 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2007.
Όπως αποκαλύπτει το HOT DOC στο τεύχος 30, «ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι ένας εκ των υπουργών που εμφανίζονται να παρανομούν αλλά να μη δικάζονται ποτέ, αφού οι δικογραφίες παραμένουν στα αζήτητα της Βουλής έως ότου τα αδικήματα παραγραφούν. Συγκεκριμένα, για τον κ. Κεφαλογιάννη έχουν φτάσει 9 δικογραφίες στη Βουλή από το 2004, χωρίς καμία να συζητηθεί περαιτέρω. Οι περισσότερες το διάστημα που υπηρετούσε ως υπουργός Ναυτιλίας. Σε δύο από αυτές, οι οποίες προέρχονται από τον πλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρη Σκάλκο, αναφέρεται ο άνθρωπος που ο Κεφαλογιάννης προστατεύει όσο κανέναν, ο Ηλίας Φιλιππακόπουλος.
   
Σύμφωνα πάντα με το Hot Doc «Ο κ. Κεφαλογιάννης μιλάει για σεμνότητα, τη στιγμή που ο απολύτου εμπιστοσύνης άνθρωπός του, ο φιλοχουντικός Ηλίας Φιλιππακόπουλος, αμειβόταν με 3 μισθούς επί σειρά ετών, με τη βοήθεια του πρώην υπουργού. Ο Ηλίας Φιλιππακόπουλος κατείχε, από το 2002 έως και το 2012, τη θέση του διευθυντή του γραφείου του Κεφαλογιάννη, χωρίς ποτέ να έχει γίνει επίσημη πρόσληψη με αυτή την ιδιότητα. Εάν είχε προσληφθεί επισήμως, θα έχανε τη σύνταξη που λάμβανε ως τοπογράφος μηχανικός του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμη, το 2004, επί υπουργίας Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Ναυτιλίας, ο Φιλιππακόπουλος προσελήφθη ως τεχνικός σύμβουλος στον ΟΛΠ με μισθό 35.400 ευρώ το χρόνο».
    
δ) Όλγα Κεφαλογιάννη: κόρη του Γιάννη, ανηψιά του πρεσβύτερου Μανώλη, εγγονή του Παύλου Βαρδινογιάννη και μακρινή ξαδέλφη του νυν βουλευτή του Ηρακλείου, Μανώλη. Εξελέγη για πρώτη φορά το 2007 στη θέση του πατέρα της.
    
Με Πληροφορίες από: Ιστορικά και Εθνικά Θέματα, HOT DOC, Το Βήμα, Βικιπαίδεια

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ο χουντικός Στυλιανός Παττακός φέρεται να είχε κάνει στο παρελθόν δηλώσεις στην εφημερίδα Στόχος για την οικογένεια Κεφαλογγιάνη ( η εγκυρότητα των οποίων βρίσκεται υπό διερεύνηση καθώς ούτε ο Παττακός ούτε η εφημερίδα που τις μετέφεραν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες πηγές). Αφορμή της “δήλωσης” είχε αποτελέσει το παρακάτω σχόλιο του Μ.Κεφαλογιάννη: «Και τα μωρά παιδιά στην Κρήτη γνωρίζουν ότι οι μόνοι που είχαν το ανάστημα να σηκώσουν κεφάλι εναντίον της Δικτατορίας, ήταν η δική μου οικογένεια. Κυκλοφορούσαμε με το “ΟΧΙ” στο πέτο και ο πατέρας μου και οι άλλοι συγγενείς τραγουδούσαν στον Παττακό το “Πότε θα κάνει Ξαστεριά” στην Πλατεία Ελευθερίας”
    
Ο Παττακός φέρεται να απάντησε ως εξής:
    
“Δε θυμούμαι το περιστατικό στο οποίον αναφέρεται ο κύριος υπουργός. Είμαι βέβαιος ότι δεν είχα καμία σύγκρουση με τους Κεφαλογιάννηδες επί 21ης Απριλίου. Αντιθέτως, είχα πάρα πολύ μεγάλη εκτίμηση και φιλία γι’ αυτούς. Ο θείος του κυρίου υπουργού, πρώην βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, είχε αγαθάς σχέσεις μαζί μου. Είχε βαφτίσει έναν γιο του αδερφού μου. Τον Βαγγέλη Κεφαλογιάννη είχα οδηγό μου στον Στρατό, ο οποίος παρέμεινε πάντοτε φίλος μου και όταν πήγαινα στο Ηράκλειο με υπεδέχετο. Δεν ενθυμούμαι να τραγούδησαν ποτέ οι Κεφαλογιάννηδες ενώπιόν μου το “Πότε θα κάνει Ξαστεριά”. Το τραγούδι αυτό είναι παλιό ριζίτικο της Κρήτης και ουδέποτε το είχε απαγορεύσει η 21η Απριλίου, κατόπιν προσωπικής μου παρεμβάσεως εις τον Γεώργιον Παπαδόπουλον.  Λυπούμαι πάρα πολύ διότι παριστάνουν τους παλληκαράδες, παιδιά ανάξια του ονόματός των. Δεν νομίζω ο κύριος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να είναι τόσο παλληκαράς που να τα βάζει με πεθαμένους”…
   
Από info-war.gr
 
Top