Πέντε βαμβακοπαραγωγοί από την Αιτωλοακαρνανία, ηλικίας 33 έως 76 ετών, καθώς και οκτώ αγρότες-παραγωγοί στο Κιλκίς και δύο εταιρείες προμήθειας σπόρων βάμβακος στην ίδια περιοχή, εμπλέκονται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σε δύο σοβαρές υποθέσεις απάτης με την είσπραξη μεγάλων ποσών από παράνομες επιδοτήσεις από τον...







ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), οι οποίες αποκαλύφθηκαν έπειτα από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό, ο οποίος εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.



Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, στην πρώτη υπόθεση, που αφορά την παράνομη δραστηριότητα των πέντε βαμβακοπαραγωγών στην Αιτωλοακαρνανία, προκύπτει ότι από το 2006 έως το 2012, προκειμένου να λαμβάνουν παράνομα επιδοτήσεις, που χορηγούνταν μέσω των εθνικών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης της αγροτικής καλλιέργειας, δήλωναν ανακριβώς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως καλλιεργούμενα από τους ίδιους, αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 370 στρεμμάτων, παρουσιάζοντας ψευδή ιδιωτικά συμφωνητικά εταιρικής καλλιέργειας.



Οι δύο από τους αγρότες, μάλιστα, δήλωναν ταυτόχρονα ως δικά του ο καθένας τα ίδια αγροτεμάχια από την παραπάνω έκταση, που ανήκουν σε κοινωφελές ίδρυμα, το οποίο φέρεται να μην ήξερε τίποτα γι’ αυτό.



Μόνο για το έτος 2011, για το οποίο ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, προκύπτει ότι η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στις 30.000 ευρώ και για τους πέντε αγρότες. Η συνολική ζημιά για ολόκληρη την περίοδο 2006-2012 θα προσδιοριστεί επακριβώς με την ολοκλήρωση του ελέγχου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.



Η δεύτερη υπόθεση, αφορά έρευνες που διενεργήθηκαν σε δύο επιχειρήσεις-εκδότες τιμολογίων αγοράς σπόρων βάμβακος, στη περιοχή της Γουμένισσας του νομού Κιλκίς, όπου κατασχέθηκαν πέντε μπλοκ δελτίων αποστολής και τιμολογίων καθώς και αντίγραφα στελεχών αυτών. Από τον έλεγχο, προέκυψαν τόσο ποινικές ευθύνες όσο και διοικητικές παραβάσεις, σε βάρος και των δυο επιχειρήσεων, καθότι φέρονται να χορήγησαν πλαστά τιμολόγια αγοράς σπόρων σε τουλάχιστον οκτώ αγρότες, οι οποίοι στη συνέχεια τα παρουσίασαν, ως παραστατικά και έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνολικού ποσού περίπου 84.000 ευρώ.



Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών Μεσολογγίου και Κιλκίς, ενώ οι εκθέσεις φορολογικού ελέγχου απεστάλησαν στις αρμόδιες ΔΟΥ για τις προβλεπόμενες ενέργειες, σε σχέση με τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν.



http://planet-greece.blogspot.com/
 
Top