Αυξήσεις σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, αλλά και στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, προαναγγέλλει για το 2023 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.


«Θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, ακόμα και για τα δεδομένα της προ-μνημονιακής περιόδου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το ποσοστό της αύξησης θα ανακοινωθεί τέλος του χρόνου, αλλά όλα τα δεδομένα και οι αναφορές του υπουργού παραπέμπουν σε ποσοστά άνω του 6%.

Για πάρα πολλούς οι αυξήσεις θα είναι τριπλές, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης, το 2023 θα έχουν αύξηση αποδοχών από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση βάσει πληθωρισμού και ανάπτυξης και αύξηση από την 4η δόση του επανυπολογισμού συντάξεων για 30 έτη και άνω.

Προαναγγέλλει γενναίο πρόγραμμα απόκτησης στέγης για νέα ζευγάρια, ενώ για τα μειωμένα όρια ηλικίας στο Δημόσιο προωθεί αλλαγές από εδώ και πέρα, που σημαίνει ότι γλιτώνουν όσοι υπέβαλαν ήδη αιτήσεις.

Για τα αναδρομικά, κρατά κλειστά τα χαρτιά του και μένει σε ό,τι έκρινε το ΣτΕ, δηλαδή επιστροφές 11μήνου για επικουρικές και Δώρα σε περίπου 370.000 συνταξιούχους που έκαναν αγωγές και όχι σε όλους.
 
Top