Αυξάνεται συνεχώς ο τραγικός απολογισμός στο Πακιστάν, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τη χώρα κατά την περίοδο των μουσώνων, προκαλώντας μια μεγάλη καταστροφή με εκατοντάδες θύματα...

Σύμφωνα λοιπόν με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις τοπικές αρχές, σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί από τον Ιούνιο. Παράλληλα, πάνω από 33 εκατομμύρια άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς οι καταστροφικές βροχές συνεχίζουν να προκαλούν καταστροφές. 

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μια μέρα αφού το Ισλαμαμπάντ ζήτησε διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Επίσης, η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα. 


Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών του Πακιστάν, στην τελευταία της έκθεση ανέφερε ότι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικά που σχετίζονται με πλημμύρες από την Παρασκευή έως το Σάββατο: αυτό ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 982 και των τραυματιών σε 1.456.

Πολλές περιοχές του Πακιστάν έχουν γίνει απροσπέλαστες και οι διασώστες αγωνίζονται να απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από τις πληγείσες περιοχές. Εθελοντές χρησιμοποιούν πλεούμενα στους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης για να διανείμουν τρόφιμα και πόσιμο νερό σε αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους. Οι επαρχίες Μπαλουχιστάν και Σιντ είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν γέφυρες, δρόμους και ξενοδοχεία να βυθίζονται στο νερό και ανθρώπους να τρέχουν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Ο στρατός έχει κληθεί για βοήθεια διάσωσης στην επαρχία.

Οι φετινές βροχές είναι οι χειρότερες στη χώρα έπειτα από αυτές του 2010 που είχαν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό άνω των δύο εκατομμυρίων.
 

Η περίοδος των μουσώνων, που διαρκεί συνήθως από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, είναι σημαντική για την άρδευση των καλλιεργειών και για την αναπλήρωση των υδάτινων πόρων της περιοχής. Ωστόσο κάθε χρόνο έχει και αρνητική πλευρά, λόγω των τραγωδιών και των καταστροφών που προκαλεί. 

Το Πακιστάν είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην κλιματική απορρύθμιση. Βρίσκεται στην 8η θέση του καταλόγου των χωρών που απειλούνται περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Germanwatch.
 
Top