Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές, ενδεχομένως και τις κρισιμότερες της τελευταίας περιόδου, στη σκιά των αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Από όποια αφετηρία κι αν προσεγγίσει κανείς το θέμα, η σοβαρότητα λοιπόν αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν οι Έλληνες να μάθουν την αλήθεια και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Για να κρίνουν σε ποιο βαθμό οι καταγγελίες έχουν βασιμότητα ή -αντίστροφα- οι εξηγήσεις που παρέχονται προσφέρουν επαρκείς και ικανοποιητικές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα.

Είναι προφανές ότι το διακύβευμα δεν αφορά οποιοδήποτε κόμμα ή πολιτική παράταξη. Όταν προκύπτουν τέτοια θέματα που έχουν να κάνουν με τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και την περιφρούρησή τους, τα κομματικά παιχνίδια -από όπου κι αν προέρχονται- και οι σκοπιμότητες έχουν δευτερεύουσα σημασία.

Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει αμφιβολία και για το γεγονός ότι η προσπάθεια να μάθουμε την αλήθεια θα είναι δύσκολη αν όχι -όπως πιστεύουν ορισμένοι- αδύνατη. Όμως οι θεσμοί πρέπει να λειτουργήσουν, οι διαδικασίες να τρέξουν και κάθε διαθέσιμο στοιχείο να έρθει στο φως στο πλαίσιο της νομιμότητας και της αυτονόητης προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων.

Είναι κρίσιμο επομένως -ενόψει αυτής της θεμελιώδους αναγκαιότητας- να μην επιτραπεί και σε κανέναν να ευτελίζει αυτό το έργο. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που άπαντες με κομμένη την ανάσα περιμένουν να μάθουν τι έχει συμβεί και τη στιγμή που επίκεινται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, να ...μεσολαβεί η εμφάνιση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ με αυτές τις φαιδρές και απαράδεκτες δηλώσεις σχετικά με το “περιεχόμενο” των υποκλαπεισών συνομιλιών. Ενώ μάλιστα η κυβέρνηση δίνει ίσως την πιο κρίσιμη της μάχη και καλείται να πείσει για τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων της και το θεσμικό τρόπο λειτουργίας της σε ένα θέμα Δημοκρατίας, έρχεται ο κομματικός υπάλληλός της και τα τινάζει κυριολεκτικά όλα στον αέρα. Το χειρότερο δε για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι με τα όσα δήλωσε (κι ας επιχείρησε ψευδώς να διαψεύσει) υπονόμευσε a priori τη σημερινή εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη και επέτρεψε στην αντιπολίτευση να κερδίζει τις επικοινωνιακές εντυπώσεις.

Έστω και αυτή την ύστατη ώρα, ας καταλάβουν στην κυβέρνηση πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα ...παρατράγουδα και ας διώξουν επιτέλους τους κλόουν. Δεν θα κάνουν καλό μόνο στον εαυτό τους αλλά και στον τόπο.
 
Top