Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης για το σιτάρι στο χρηματιστήριο του Σικάγο, για παράδοση τον Δεκέμβριο, έπεσαν στα 7,70 δολάρια ανά μπούσελ

Σε επίπεδα προ πολέμου φαίνεται να επιστρέφουν οι τιμές αγροτικών προϊόντων, οι οποίες έξι μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καταγράφουν πτωτική πορεία.

Ειδικότερα, το κόστος των σιτηρών, των δημητριακών και των ελαίων, βασικών συστατικών της διατροφής σε όλο τον κόσμο, έχει επιστρέψει σε επίπεδα, που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά πριν από την έναρξη του πολέμου.

Μπορεί οι τιμές να πέφτουν, όμως σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα αργήσουν να τις δουν στις αγορές τους.
Ο ρόλος της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Ως μεγάλες αγροτικές δυνάμεις, η Ρωσία και η Ουκρανία, κατέχουν παγκοσμίως την πρώτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα στις εξαγωγές σιταριού, ενώ και οι δύο είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ηλιέλαιου. Επομένως, μπροστά στο φόβο ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν και ότι τα αποθέματα σιτηρών θα αποδεκατιστούν αδειάζοντας τις αποθήκες, ήταν αναμενόμενο ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν. 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης για το σιτάρι στο χρηματιστήριο του Σικάγο, για παράδοση τον Δεκέμβριο, έπεσαν στα 7,70 δολάρια ανά μπούσελ, πολύ χαμηλότερα από τα 12,79 δολάρια που είχαν φθάσει τρεις μήνες νωρίτερα. Επίσης, και το καλαμπόκι έχει επιστρέψει στην προπολεμική του τιμή. Εν τω μεταξύ, το φοινικέλαιο, συστατικό που βρίσκεται σε χιλιάδες πιάτα, η τιμή του έχει πέσει όχι μόνο στα επίπεδα προ προλέμου, αλλά και κάτω από αυτήν.
Χωρίς …εγγυήσεις

Οι τιμές ήταν εξαιρετικά υψηλές, ακόμη και πριν από τον πόλεμο και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα αυξηθούν ξανά, εκτιμά το «The Economist». Οι ξηρασίες σε μεγάλο μέρος του κόσμου αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Παράλληλα, τα λιπάσματα εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ακριβά. Η ουρία, μια ένωση που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αζωτούχων προϊόντων, κοστίζει σήμερα 680 δολάρια ανά τόνο, από 955 δολάρια στα μέσα Απριλίου, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από τα 400 δολάρια που κόστιζε πριν από ένα χρόνο. Αυτό αντανακλά την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, συστατικό πολλών λιπασμάτων. Με τις τιμές των καυσίμων στην Ευρώπη να συνεχίζουν να σημειώνουν ρεκόρ, μπορεί να υπάρξουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού ήταν εξαιρετικά υψηλά», λέει εκπρόσωπος επενδυτικής τράπεζας «γεγονός που μας έλεγε είτε ότι η σχέση μεταξύ αποθεμάτων και τιμών είχε καταρρεύσει είτε. . . ότι η κερδοσκοπία είχε ξεφύγει». 
Ισχυρή ζήτηση

Σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο εξάμηνο, με την έναρξη του πολέμου, όπως εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, οι ρωσικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, δεν έχουν διαταραχθεί καθόλου. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η Ρωσία, θα εξάγει 38 εκατ. τόνους το 2022-23, δηλαδή περίπου 2 εκατ. τόνους περισσότερους από ό,τι κατάφεραν το προηγούμενο έτος.

Πάντως, η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη και κινείται ομαλά, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών νωρίτερα μέσα στο έτος, ενώ ήδη υπάρχει ισχυρή ζήτηση από τους παραδοσιακούς εισαγωγείς στη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
 
Top