Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κατασκοπευτικό θρίλερ στον απόηχο της δολοφονίας της Ντάρια Ντούγκινα. Ο Ρώσοι κατηγορούν πλέον ανοικτά τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για το αιματηρό περιστατικό της Κυριακής που κόστισε τη ζωή της κόρης του Αλεξάντερν Ντούγκιν, υπερεθνικιστή Ρώσου φιλοσόφου και φερόμενου στενού συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν...

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ρωσικής Εθνικής Ομοσπονδίας Ασφαλείας (FSB) η φερόμενη δολοφόνος είναι η Ουκρανή πολίτης Νατάλια Βοβκ που γεννήθηκε το 1979. Η γυναίκα, μαζί με τη 12χρονη κόρη της, έφτασαν στη Ρωσία στις 23 Ιουλίου και νοίκιασαν ένα διαμέρισμα στο κτίριο όπου έμενε η Ντούγκινα προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για εκείνη. Για την παρακολούθηση η Βοβκ χρησιμοποίησε ένα Mini Cooper, το οποίο κατά την είσοδό του στη Ρωσία είχε πινακίδες του Ντονμπάς και κατά την έξοδο από τη χώρα είχε ουκρανικές πινακίδες. Την ημέρα της δολοφονίας η Βοβκ και η κόρη της ήταν στο φεστιβάλ όπου η Ντούγκινα έδωσε το «παρών» ως τιμώμενο πρόσωπο και το απόγευμα σημειώθηκε η ελεγχόμενη έκρηξη στο αυτοκίνητο της Ντούγκινα, εξ αποστάσεως. Μετά από αυτό η ύποπτη για τη δολοφονία μαζί με τη κόρη της διέφυγαν στην Εσθονία.
Αυτό που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι πού βρήκε τα εκρηκτικά και πώς κατάφερε να τα τοποθετήσει στο αυτοκίνητο που εξερράγη. Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν απαντηθεί από τις ρωσικές αρχές που φαίνεται πως είχαν υπό στενή παρακολούθηση την Βοβκ. 

Το Τάγμα Αζόφ

Σύμφωνα με την ομάδα χάκερ «RahDit», η 43χρονη Ουκρανή υπηρετούσε στο παρελθόν στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Άλλες πληροφορίες από τη Ρωσία θέλουν, σύμφωνα με το έγγραφο ταυτότητάς της, να «ήταν μέρος της μονάδας 3057, δηλαδή του Αζόφ και της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας».

Η FSB της Ρωσίας διένειμε τη Δευτέρα (22/08) ένα βίντεο με πλάνα της Νατάλια Βοβκ.

Στο οπτικοακουστικό υλικό διακρίνεται καθαρά η Βοβκ και η κόρη της να εισέρχονται στη Ρωσία στις 23 Ιουλίου 2022, περνώντας πρώτα εξονυχιστικούς ελέγχους στο τελωνείο. Στο βίντεο φαίνεται επίσης η φερόμενη δράστις να μπαίνει στην είσοδο του σπιτιού της Ντούγκινα αλλά και να φεύγει από τη Ρωσία με προορισμό την Εσθονία. Σύμφωνα με κάμερες ασφαλείας βρισκόταν στα σύνορα στις 12:02 της 21ης Αυγούστου ενώ το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ελέγχθηκε σχολαστικά.
 

Αρνείται πως έχει ανάμειξη η Ουκρανία και προετοιμάζεται για κλιμάκωση

Το Κίεβο, πάντως, σχεδόν από την πρώτη στιγμή έσπευσε να αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή του στο περιστατικό, με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ να σημειώνει «δεν είμαστε κράτος – εγκληματίας όπως η Ρωσία, δεν είμαστε τρομοκρατικό κράτος».

Στον απόηχο της επίθεσης αυτής οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων, με το βλέμμα στην 24η Αυγούστου, ημέρα που γιορτάζεται η ανεξαρτησία της χώρας. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει ήδη θέσει τη χώρα σε αυξημένο συναγερμό για τις επόμενες ημέρες, ενώ απαγορεύτηκαν οι μαζικές συγκεντρώσεις για το επόμενο τετραήμερο.

Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν και του πατέρα της δολοφονημένης Ντάριας
Ο Ρώσος πρόεδρος, έσπασε την σιωπή του την Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστο έγκλημα» τον θάνατο της κόρης του Αλεξάντερν Ντούγκιν, στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε στην οικογένεια της Ντάρια.

«Ένα κατάπτυστο, σκληρό έγκλημα έκοψε το νήμα της ζωής της Ντάρια Ντούγκινα, ενός λαμπρού, ταλαντούχου ανθρώπου, με αληθινή ρωσική καρδιά, ευγενική, αγαπητή, συμπονετική και ανοιχτή. Δημοσιογράφος, επιστήμονας, φιλόσοφος, πολεμική ανταποκρίτρια, υπηρέτησε με εντιμότητα τον λαό ανέφερε.

«Ο λαός της Ρωσίας δεν μπορεί να σπάσει, επομένως οι δολοφόνοι της Ντάρια δεν θα πετύχουν τον στόχο τους» ανέφερε ο Αλεξάντερ Ντούγκιν. Είπε ακόμη ότι η κόρη του ήταν «πατριώτης, στρατιωτικός ανταποκριτής, φιλόσοφος», ενώ «ποτέ δεν κάλεσε σε βία και πόλεμο».

Πρόσθεσε ότι «οι εχθροί της Ρωσίας τη σκότωσαν κρυφά» και πως οι καρδιές των Ρώσων «λαχταρούν για κάτι περισσότερο από μια εκδίκηση ή ανταπόδοση». Σύμφωνα με τον Ντούγκιν «λαχταρά μόνο τη νίκη», καλώντας τους στρατιώτες να «κερδίσουν» τον πόλεμο που διεξάγουν στην Ουκρανία.



 





 
Top