...112 στη Θεσσαλονίκη...


Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει το κύμα κακοκαιρίας που χθες, μέσα σε λίγες ώρες, κατάφερε να δημιουργήσει προβλήματα σε αρκετές πόλεις της χώρας και στο μισό λεκανοπέδιο Αττικής λόγω της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού...


Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν ενώ οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.


Και σήμερα παρατηρούνται προβλήματα πάλι σε πολλές περιοχές των ηπειρωτικών της επικράτειας, στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, με δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.


Σε πραγματικό χρόνο την πορεία της κακοκαιρίας:


Από το πρωί βρέχει σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, ενώ τα φαινόμενα είναι τοπικά έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια με έμφαση τμήματα της Κεντρικής. και Ανατολικής. Μακεδονίας και της Θράκης.


Ισχυρά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα

Το μεσημέρι εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης μέσω του αριθμού «112», για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν την περιοχή το επόμενο 48ωρο.




Οι κάτοικοι κλήθηκαν να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων, ακολουθώντας παράλληλα τις οδηγίες αυτοπροστασίας.




Επίσης, από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε ότι έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ με ισχύ από σήμερα Πέμπτη.


Τονίζεται πως το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ αποτελεί και ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας οι αρμόδιοι φορείς.


Στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας εκδηλώθηκαν ισχυρές καταιγίδες που «απλώθηκαν» σταδιακά και κινήθηκαν από τα νοτιοανατολικά και τη Χαλκιδική προς τα βορειοδυτικά της περιφέρειας, σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας.




Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα και δυσχέρειες αλλά οι αρχές είναι σε επιφυλακή.


Πτώσεις δέντρων είχαμε στη Χαλκιδική, όπου έγινε περιορισμένη διακοπή ρεύματος σε τουλάχιστον μία επιχείρηση της Βαρβάρας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Αριστοτέλη Γεώργιο Θαλασσινό.


Σημειώνεται ότι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε για έξι μήνες ο Δήμος Εορδαίας στην Περιφέρεια της Κοζάνης για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες από τις πλημμύρες.




Κατολισθήσεις στη Σαντορίνη, υδροστρόβιλος στη Μύκονο


Έντονη βροχόπτωση δημιούργησε και προβλήματα στο Βόρειο Αιγαίο. Στη Σαντορίνη σημειώθηκαν επίσης διακοπές ρεύματος αλλά και κατολισθήσεις στο λιμάνι του νησιού.


«Έχουμε κινητοποιήσει πέντε οχήματα καθώς έγιναν κατολισθήσεις και στο λιμάνι, χωρίς προβλήματα στην ναυσιπλοΐα. Χρειάζεται εγρήγορση γιατί είναι τουριστική περιοχή και πρέπει οι επιχειρηματίες των καταλυμάτων να ενημερώσουν τους τουρίστες για τα έντονα φαινόμενα στο νησί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, στην ελληνική ραδιοφωνία.


Στην Μύκονο, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Καλαφάτη, καταγράφηκε ένας υδροστρόβιλος, ενώ πολλά σοκάκια πλημμύρισαν.


Κίνδυνος μέχρι την Παρασκευή


Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και μεθαύριο δίνοντας έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της ατμοσφαιρικής διαταραχής στη νοτιανατολική Ευρώπη.


Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, η «ψυχρή λίμνη» αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από την Ελλάδα για τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι βροχές και καταιγίδες.




Κατά τόπους αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια. Ωστόσο, σύμφωνα με το meteo, λόγω της φύσης μιας «ψυχρής λίμνης», σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από την Ελλάδα, είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαιος ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων.


Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα είναι είναι τα εξής:


- Βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα κυρίως του Αιγαίου.
- Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, του Β. Αιγαίου και πιθανώς της Αν. Θεσσαλίας, της Β. Εύβοιας και των Σποράδων θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.
- Οι καταιγίδες τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στην Θράκη και στο ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους.
Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS
 
Top