Η Λιζ Τσέινι, από τους πιο ισχυρούς εσωκομματικούς αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ, καταποντίστηκε στις προκριματικές εκλογές του Γουαϊόμινγκ. Ωστόσο, δεν καταθέτει τα όπλα. 

Είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα των Ρεπουμπλικανών, βουλευτής από το 2017, ορκισμένη εσωκομματική αντίπαλος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με πολλές συμπάθειες στην Ουάσιγκτον.

Κι όμως, η Λιζ Τσέινι έχασε με διαφορά τις προκριματικές εκλογές που έγιναν στο Γουαϊόμινγκ, πολιτεία με μακρά συντηρητική παράδοση, ενόψει των «ενδιάμεσων εκλογών» για το Κογκρέσο, τον Νοέμβριο. Έτσι, δεν θα καταφέρει να διεκδικήσει την επανεκλογή της στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η ίδια αποδίδει την ήττα στην πολιτική γραμμή του πρώην προέδρου.

«Πριν από δύο χρόνια είχα κερδίσει αυτές τις προκριματικές εκλογές με 73%», δηλώνει η χαμένη της αναμέτρησης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Θα μπορούσα να κάνω το ίδιο και τώρα, αλλά θα έπρεπε να αποδεχθώ τα ψέμματα του προέδρου Τραμπ για τις εκλογές του 2020. Θα έπρεπε να ενστερνιστώ τις προσπάθειές του να υποσκάψει το δημοκρατικό σύστημα και τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Αυτόν τον δρόμο δεν θέλω και δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω».

Ανθ΄ημών η …Χάγκεμαν
Εδώ και χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να αποδυναμώσει τον ρόλο της Τσέινι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Άλλωστε δεν πρόκειται για οποιαδήποτε πολιτικό. Η 56χρονη Λιζ Τσέινι είναι κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι και συμπροεδρεύουσα στην εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου για την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2020.

Συμμετείχε στην εξέγερση των δέκα Ρεπουμπλικανών βουλευτών, οι οποίοι, αμέσως μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο, επιχείρησαν να εκκινήσουν «διαδικασία απομάκρυνσης» του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, τη δεύτερη στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του.

Πρόσφατα, μιλώντας στο CNN, είχε κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο για «παράβαση καθήκοντος, τη χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ». Αλλά και ο 81χρονος Ντικ Τσέινι δεν παρέλειψε να εμφανιστεί σε προεκλογικό σποτ της κόρης του, λέγοντας ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία στα 246 χρόνια της ιστορίας του έθνους μας».

Στο Γουαϊόμινγκ πάντως οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών δεν επιβράβευσαν τους …εξεγερθέντες. Προτίμησαν να δώσουν τη νίκη στην 60χρονη δικηγόρο Χάριετ Χάγκεμαν, την οποία εμφανώς στηρίζει ο Τραμπ. Το σχόλιο της Λίζ Τσέινι: «Απόψε η Χάριετ Χάγκεμαν έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Έχει κερδίσει. Της τηλεφώνησα για να την συγχαρώ. Οι προκριματικές εκλογές ολοκληρώθηκαν. Αλλά η πραγματική δουλειά τώρα αρχίζει».

Όλα δείχνουν ότι η Λιζ Τσέινι δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά της να αποτρέψει μία νέα υποψηφιότητα Τραμπ για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024. Πολλοί επισημαίνουν ωστόσο, ότι ενώ το 2016 ο Τραμπ είχε εμφανιστεί ως «αουτσάιντερ» στην πολιτική σκηνή, τώρα φαίνεται να επιβάλλει ένα δικό του κατεστημένο στους Ρεπουμπλικανούς, με ιδιαίτερη αδυναμία στην υπερσυντηρητική, πατριωτική πτέρυγα του κόμματος.

Πριν από το Γουαϊόμινγκ το CNN έκανε λόγο για ένα «δημοψήφισμα» για την Λιζ Τσέινι. Σήμερα, από τους δέκα Ρεπουμπλικανούς που συμμετείχαν στην εσωκομματική ανταρσία κατά του Τραμπ το 2020, οι οκτώ έχουν ήδη αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια.

Προσέγγιση στους Δημοκρατικούς
Την επικράτηση της γραμμής Τραμπ αναγνωρίζει ουσιαστικά και η Λίζ Τσέινι, μετά την ήττα στο Γουαϊόμινγκ, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «σημαντικοί παράγοντες εντός του κόμματος υπερασπίζονται εκείνους που προκάλεσαν τη βία και το χάος» στο Καπιτώλιο. Όμως η ίδια όχι μόνο δεν εγκαταλείπει τα όπλα, αλλά εμφανίζεται πιο αποφασισμένη από ποτέ, επιχειρώντας μάλιστα να προσεγγίσει συμμάχους και εκτός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Απόψε σας ζητώ να με ακολουθήσετε», λέει χαρακτηριστικά. «Απόψε ας δεσμευτούμε ότι όλοι μαζί, Ρεπουμπλικανοί, Δημοκρατικοί και ανεξάρτητοι, θα σταθούμε απέναντι σε όσους επιχειρούν να καταστρέψουν τη Δημοκρατία. Είναι οργισμένοι και αποφασισμένοι. Αλλά δεν έχουν δει τη δύναμη των Αμερικανών που είναι ενωμένοι στην προάσπιση του Συντάγματος και αφοσιωμένοι στην υπόθεση της Ελευθερίας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη στη Γη. Και με τη βοήθεια του Θεού, θα νικήσουμε».

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP, DPA)
 
Top