Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να καταργήσει το χωροταξικό σχέδιο εξόρυξης και επεξεργασίας λιθίου στην περιοχή Γιάνταρ στην δυτική Σερβία. Παράλληλα ακύρωσε όλες τις διοικητικές πράξεις, άδειες και αποφάσεις που αφορούσαν την εταιρεία «Rio Tinto».

«Ικανοποιήσαμε τα αιτήματα»

«Ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα που εκφράστηκαν στις οικολογικές διαμαρτυρίες και δώσαμε τέλος στις δραστηριότητες της Rio Tinto στη Σερβία» ανέφερε η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης.

 

Η ‘Ανα Μπρνάμπιτς κάλεσε όλες τις οικολογικές οργανώσεις να λάβουν το πλήρες κείμενο της απόφασης και να το μελετήσουν για να διαπιστώσουν ότι ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα τους.

Από το 2004
Η άγγλο-αυστραλιανή εταιρία Rio Tinto δραστηριοποιείται στην Σερβία από το 2004 πραγματοποιώντας έρευνες υπεδάφους. Στην δυτική Σερβία ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα λιθίου και τον Φεβρουάριο του 2020 έλαβε άδεια εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, μία επένδυση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Η εταιρία ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες την απαλλοτρίωση γης ωστόσο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον τοπικό πληθυσμό εξαιτίας της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα συντελούνταν στην αμιγώς αγροτική περιοχή του Γιάνταρ.

Αρχισαν κινητοποιήσεις
Ξεκίνησαν κινητοποιήσεις που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Σερβία και έλαβαν διαστάσεις οικολογικής εξέγερσης. Κάθε Σάββατο τους τελευταίους δύο μήνες πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με τον αποκλεισμό δρόμων στο Βελιγράδι και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας. Ηγετικό ρόλο στις αντιδράσεις αυτές διαδραμάτισε και ο Νόβακ Τζόκοβιτς. 

 

Θορυβήθηκε η κυβέρνηση
Οι οικολογικές οργανώσεις συγκέντρωσαν περίπου 300.000 επικυρωμένες υπογραφές πολιτών που ζητούσαν την απαγόρευση εξόρυξης λιθίου. Η πολιτική ηγεσία στην Σερβία θορυβήθηκε αφού οι κινητοποιήσεις λάμβαναν και χαρακτήρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αναγκάστηκε να ακυρώσει την συμφωνία με την εταιρία Rio Tinto. Το λίθιο είναι αλκαλικό μέταλλο και αποτελεί το βασικό χημικό στοιχείο στην κατασκευή σύγχρονων μπαταριών ενώ η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων το καθιστούν το πλέον περιζήτητο υλικό στον κόσμο.


 
Top