Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα κέρδισε καθαρά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εθνική εκλογική επιτροπή με το 95% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, το PS συγκεντρώνει το 42% των ψήφων. Βάσει του περίπλοκου πορτογαλικού εκλογικού συστήματος, δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει, αντίθετα με ότι είχε συμβεί στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το 2019, απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο (ως 118 έδρες από τις 230). Στις προηγούμενες εκλογές είχε εξασφαλίσει το 36,3% των ψήφων και είχε καταλάβει 108 έδρες.

Ο 60χρονος πρώην δήμαρχος Λισαβόνας, στην εξουσία από το 2015, έκρινε πως το αποτέλεσμα δείχνει καθαρά νίκη και ενίσχυση του PS. «Αυτό σημαίνει ότι οι Πορτογάλοι θέλουν να κυβερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, θέλουν ηρεμία στη ζωή τους», τόνισε σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση RTP, ο Αντόνιο Κόστα.

Με βάση τα μέχρι ώρας αποτελέσματα, το συντηρητικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του Χούι Χίου οδεύει να λάβει ποσοστό λίγο χαμηλότερο από το 30%. Συνολικά πάντως, την πλειοψηφία στην πορτογαλική Βουλή μοιάζει να οδεύει να διατηρήσει η αριστερά, αφού το Μπλοκ της Αριστεράς θα καταλάβει από τρεις ως δέκα έδρες και η συμμαχία κομμουνιστών/πρασίνων από τρεις ως οκτώ.

Ωστόσο, το κόμμα της άκρας δεξιάς Σέγκα (Chega, «Αρκετά»), που οδεύει να συγκεντρώσει το 8,5% των ψήφων και να καταλάβει από 6 ως 14 έδρες, ίσως μετατραπεί στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας της Ιβηρικής, ενώ δεν κατείχε παρά μόλις μία έδρα στο απερχόμενο κοινοβούλιο.


 
Top