Στη χειρότερη φάση της θητείας της βρίσκεται η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Κι αυτό όχι διότι βρίσκεται σε εξέλιξη από την απόγευμα της Παρασκευής η συζήτηση της πρότασης μομφής που θα ολοκληρωθεί απόψε χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις στην ονομαστική ψηφοφορία αλλά επειδή το εκτός Βουλής πολιτικό και κοινωνικό κλίμα μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι.

Η “πύρρειος νίκη” που θα καταγραφεί στο ταμπλό της ψηφοφορίας δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα της κυβερνητικής παράταξης η οποία μάλιστα ύστερα από το τεράστιο φιάσκο και την παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας βρίσκεται απέναντι σε πολλαπλά αδιέξοδα. Η πλήρης διάλυση του επιτελικού κράτους, η ανικανότητα σχεδόν μιας ντουζίνας υπουργών -με πρώτο τον Χρ. Στυλιανίδη- να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο καθήκον τους και η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να καταλογίσει, πέραν μιας ανέξοδης “συγγνώμης”, συγκεκριμένες ευθύνες και να απομακρύνει άμεσα στους υπαίτιους έχουν φουντώσει την αγανάκτηση ακόμη και μέσα στο σκληρό πυρήνα της εκλογικής βάσης της ΝΔ. “Έχουμε υποστεί πανωλεθρία” είναι η φράση που ανταλλάσσουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα πηγαδάκια της Βουλής οι γαλάζιοι βουλευτές οι οποίοι πάντως τα μεσάνυχτα θα ψηφίσουν -ως “λόχος”- υπέρ της παράτασης και της δικής τους παραμονής στα βουλευτικά έδρανα...

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι -παρά τις δημοσκοπήσεις που εξακολουθούν να δημοσιεύονται- άπαντες συνειδητοποιούν πλέον ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη σημερινή κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση για την παραμονή του στην πρωθυπουργία. Η εικόνα ραγδαίας φθοράς και αποσύνθεσης απλώνεται κατ' αρχάς στην κοινωνία έστω και αν δεν διαφαίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή πειστική εναλλακτική λύση εξουσίας στον ορίζοντα, οι βουλευτές και τα στελέχη έχουν αποδυθεί σε αγώνα προσωπικής επιβίωσης εν όψει και της απλής αναλογικής ενώ τα ισχυρά οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα εξουσίας βλέποντας ότι “δεν τραβάει άλλο” η σημερινή κατάσταση παίρνουν αποστάσεις και προβληματίζονται για την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να επαίρεται -χάρη στα επικοινωνιακά υποστυλώματα που διαθέτει ακόμη- ότι μόνο ο ίδιος “αντέχει” συγκριτικά με την κατάρρευση του κυβερνητικού οικοδομήματος, αλλά πλέον κινδυνεύει να βιώσει και στο δικό του πετσί τη σοφία που συμπυκνώνει το γνωστό και διδακτικό έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για τα “καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα” και τη στιγμή που ακούγεται η φράση «Μα, ο βασιλιάς είναι γυμνός». Ήδη ο ένας μετά τον άλλο οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (υπουργοί και όχι μόνο) βυθίζονται στα βρώμικα νερά δυσωδών υποθέσεων, χάνουν και τα τελευταία ίχνη πολιτικής υπόληψης ενώ ζουν με τον τρόμο νέων αποκαλύψεων σε βάρος τους που μπορεί να τους “αποτελειώσουν” πολιτικά και ηθικά, σε πρώτη τουλάχιστον φάση.

Κι ενώ οι πρωτοκλασάτοι της κυβέρνησης όπως και σχεδόν το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου με ελάχιστες εξαιρέσεις στιγματίζονται είτε από αποτυχημένες και ανεπαρκείς επιδόσεις είτε από ανυπαρξία και αυτοσυντήρηση, στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται πλέον και το άτυπο “νούμερο δύο” του Μεγάρου Μαξίμου, ο Γ. Γεραπετρίτης. Ουσιαστικά ο υπουργός Επικρατείας έχει καεί ύστερα από την εμπλοκή του στην “υπόθεση Φουρθιώτη”, τα sms που αντάλλασσε μαζί του και τα ψέματα που είπε αναφορικά με αυτά. Ήδη ο υπόδικος τηλεπαρουσιαστής απειλεί να φέρει στο φως και “ηχητικά” ενδεχομένως και με άλλα πρόσωπα του πρωθυπουργικού περίγυρου. Ο κ. Γεραπετρίτης έχει μεταβληθεί στον πιο αδύναμο κρίκο και ως τέτοιον φέρεται να αποφασισμένος να τον αντιμετωπίσει μιλώντας επί της πρότασης μομφής και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνοντας στο πρόσωπό του πολλά από τα πυρά του.

Ενδεικτικό των κραδασμών του κυβερνητικού οικοδομήματος είναι όμως το γεγονός ότι και ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης “κινείται”, υπό το κράτος πανικού, προς διάφορες κατευθύνσεις σε μια προσπάθεια να διασωθεί. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής φρόντισε να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά το όνομα του οποίου ακούγεται -με εναλλακτικό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα- ως προωθούμενου από εξωθεσμικά κέντρα για επικεφαλής μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας “τύπου Παπαδήμου” του 2011-2012. Ο νυν υπουργός Επικρατείας του κ. Μητσοτάκη (και άλλοτε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου το 2010-11) προσπαθεί να εξασφαλίσει την εύνοια και διαφόρων ισχυρών παραγόντων μη διστάζοντας για το σκοπό αυτό -όπως του καταλογίζουν ορισμένοι- ακόμη και να ροκανίζει τεχνηέντως το σύστημα εξουσίας του σημερινού πρωθυπουργού!

Οι προβληματισμοί για την “επόμενη ημέρα” φαίνεται να έχουν πυκνώσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα ύστερα από τις απανωτές αποτυχίες της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα είτε πρόκειται για τη διαχείριση της πανδημίας είτε για κρίσεις όπως μια κακοκαιρία και χιονόπτωση που ήταν μάλιστα αναμενόμενη. Εξίσου σοβαρή όμως διαφαίνεται και η κατάσταση στην οικονομία κατά την μετά πανδημία περίοδο, καθώς μπορεί τώρα ο κ. Μητσοτάκης να εξαγγέλλει παροχές και επιδόματα λόγω της χαλάρωσης που έχουν επιτρέψει οι έκτακτες συνθήκες αλλά ήδη ακούγονται από τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων οι πρώτες καμπάνες για “συμμάζεμα” που προοιωνίζεται σύντομα τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων. Για τις διεργασίες που συντελούνται στο παρασκήνιο, στην μέχρι τώρα εξίσωση των δύο κομμάτων -ΝΔ και και ΣΥΡΙΖΑ- έχει προστεθεί και η μεταβλητή του ΚΙΝΑΛ. Μετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του, το “πουσάρισμα” του -με τη γνωστή μέθοδο των δημοσκοπήσεων- χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για τη διαμόρφωση ενός τρικομματικού σκηνικού που στη θέση του παλαιού δικομματισμού θα μπορεί να προσφέρει ή να υποστηρίξει, με την κατάλληλη υποστύλωση, διάφορες κυβερνητικές παραλλαγές.

Χαρακτηριστικό της πολύ δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Μητσοτάκης είναι και το γεγονός ότι ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις κάηκε -όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες- και ο ανασχηματισμός που σχεδίαζε για τον Φεβρουάριο προκειμένου να δώσει εκλογικό χαρακτήρα στην κυβέρνησή του. Είναι υποχρεωμένος τώρα να βασίσει με το φθαρμένο έως και σαπισμένο κυβερνητικό σχήμα, με απαξιωμένα και βαθιά τραυματισμένα όλα τα κορυφαία στελέχη του, με το Μέγαρο Μαξίμου σε πλήρη αποσυντονισμό και το επιτελικό κράτος να έχει μεταβληθεί σε κανονική καρικατούρα. Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτυπώθηκε άλλωστε από την πρώτη κιόλας ημέρα της συζήτησης της πρότασης μομφής στη Βουλή, με την κατήφεια στα έδρανα της συμπολίτευσης καθώς και την πολιτική και ηθική απομόνωση στην οποία βρέθηκε ο κ. Μητσοτάκης δεχόμενος καταλυτικά πυρά από όλες τις πλευρές...

Ανδρέας Καψαμπέλης
 
Top