Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε η υπουργός Πολιτισμού μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων και την αποκαλυπτική ανακοίνωση παράταξης εργαζομένων στο υπουργείο.

Με μια αμήχανη ανακοίνωση και μετά από αρκετή καθυστέρηση η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωση την ανάκληση της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation for Greece», καθώς ο 27χρονος που εμπλέκεται στις καταγγελίες της 24χρονης για ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη φέρεται να είναι μέλος του Δ.Σ..

Το υπουργείο Πολιτισμού, μάλιστα, εξέδωσε την ανακοίνωση ως… απάντηση στην κριτική που άσκησε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.

Η απόφαση 626312 «Έγκριση εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου Δήλου και Μελέτης για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, με δαπάνη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation for Greece», προς το σκοπό δωρεάς της προς το Ελληνικό Δημόσιο» (ΦΕΚ Β 6387/31.12.2021) έχει ήδη ανακληθεί. Αναμένεται η δημοσίευση της ανακλητικής πράξης στο ΦΕΚ.

Είχε προηγηθεί αιχμηρή κριτική από την Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία καλούσε την υπουργό να κινηθεί γρήγορα και να ανακαλέσει την απόφασή της.

Αρκετά πια!
Σύμφωνα με την καταγγελία της 24χρονης για την υπόθεση ομαδικού βιασμού της στη Θεσσαλονίκη, ένας από τους φερόμενους ως δράστες, τον οποίο και κατονόμασε (συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους), είναι μέλος του ΔΣ του κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation For Greece».
Η Υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε πρόσφατα απόφαση έγκρισης χορηγίας του εν λόγω Ιδρύματος για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου.
Δεν θα ασχοληθούμε τώρα με τη δωρεά και την εν γένει πολιτική ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως η τυχόν εμπλοκή των «δωρητών» της αναστήλωσης ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, σε μια υπόθεση μείζονος ποινικής και ηθικής απαξίας, δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις για τις οποίες η Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να ενεργήσει άμεσα.
Επειδή η υπόθεση της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά δύσοσμη, καλούμε την κ. Μενδώνη να ανακαλέσει άμεσα τη «χορηγία» και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το εν λόγω Ίδρυμα, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Οι άνθρωποι -κατεξοχήν οι γυναίκες του Πολιτισμού και του Αθλητισμού- που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους τον αγώνα κατά του σεξισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αντέχουν για ακόμα μία φορά να μετατραπεί το ΥΠΠΟΑ σε «πλυντήριο» ξεπλύματος τέτοιων πράξεων.
Ο Πολιτισμός δεν αντέχει κακοποιητικά «κουκουλώματα» ερήμην του και ερήμην της κοινωνίας. Δεν αντέχει άλλη μία υπόθεση Λιγνάδη.
Η κ. Μενδώνη οφείλει να κινηθεί γρήγορα και να ανακαλέσει την απόφασή της.
Αρκετά πια!


Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο Υπουργείο Πολιτισμού» η οποία σε εκτενή της ανακοίνωση εξιστορεί λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η Λίνα Μενδώνη έχει συνεργαστεί με διάφορες εφοπλιστικές οικογένειες προκειμένου να αναλάβουν «χορηγικό έργο» (αν και αυτό ακόμα αμφισβητείται από την Κίνηση) σε διαφορετικούς εμβληματικούς πολιτιστικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, με τη σφραγίδα Ιδρύματος που διοικείται από την οικογένεια Λεβέντη.

Σ΄ αυτήν λοιπόν περιλαμβάνονται αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει συνεργαστεί με διάφορες εφοπλιστικές οικογένειες προκειμένου να αναλάβουν «χορηγικό έργο» (αν και αυτό ακόμα αμφισβητείται από την Κίνηση) σε διαφορετικούς εμβληματικούς πολιτιστικούς φορείς, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ή, πιο πρόσφατα, το «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου». Μάλιστα οι λεπτομέρειες γι’ αυτό το τελευταίο περιλαμβάνουν ίσως και την πιο σοβαρή πτυχή των αποκαλύψεων της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης καθώς, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ανακοίνωση, αυτό συνδέεται με την πρόσφατη δυσώδη ιστορία του βιασμού στη Θεσσαλονίκη.
 
Top