Σε άμεση ανάκληση του προγράμματος με τις θεωρίες περί "αγέννητου παιδιού" προχώρησε το υπουργείο Παιδείας μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν.

Το υπουργείο Παιδείας  προχώρησε στην ανάκληση του προγράμματος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου “Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής”.

Στην ανάκληση προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) μετά τις αντιδράσεις που που προκλήθηκαν με τη θεματολογία τριών βίντεο που είχαν σταλεί από την Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, για προβολή στα Γυμνάσια όλης της χώρας.

Τα βίντεο είχαν αρχικά πάρει έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και είχαν θέμα την “Προγεννητική Αγωγή”, αλλά ουσιαστικά αναπαρήγαγαν τη θεωρία του “αγέννητου παιδιού”, που υποστηρίζει ότι η ζωή του βρέφους αρχίζει με τη σύλληψη.

Οι άμεσες αντιδράσεις από φορείς και χρήστες των social media είχαν να κάνουν με το ότι, στο βίντεο, ακούγονταν θεωρίες, όπως ότι «τα πάντα ξεκινάνε πριν από τη γέννηση του παιδιού και πιο συγκεκριμένα από τη στιγμή της σύλληψής του», ή ότι «στην Ανατολική Αφρική μαθαίνουμε ότι ως ημερομηνία γεννήσεως θεωρείται η στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει ως ιδέα να γεννήσει ένα παιδί. Δηλαδή μιλάμε για τη στιγμή που ανθίζει στο νου της αυτή η ιδέα».


«Προγεννητική Αγωγή, προετοιμασία για την γονεϊκότητα, Σεξουαλικότητα – Γονιμότητα – Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα», είναι ο τίτλος των 3 βίντεο τα οποία αναπαράγουν τη θεωρία του αγέννητου παιδιού, ότι δηλαδή η ζωή ενός παιδιού αρχίζει με τη σύλληψη.

Στα βίντεο αναπαράγεται ότι η σύλληψη ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει ένα παιδί, ότι η μητέρα εκτός από το αίμα της περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της, την πνευματική τροφή ή ότι όλες οι ασθένειες του παιδιού ακόμα κι αν εκδηλώνονται δεκαετίες μετά, έχουν σχέση με την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τη θεωρία της εταιρείας, η επιλογή του γενετικού υλικού εξαρτάται από την… ποιότητα αγάπης του ζεύγους. Εξηγεί μάλιστα πως «…όταν το ζευγάρι τη στιγμή της σύλληψης, βρίσκεται σε ανώτερη πνευματική κατάσταση είναι μια εμπειρία που το παιδί την κουβαλάει σε όλη τη ζωή του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΕΠ
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννης Αντωνίου ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Mη Kερδοσκοπικού Σωματείου “Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής”.


Αλ. Τσίπρας για την απόσυρση της «προγεννητικής αγωγής»
«’Αλλο ένα σκοταδιστικό, αντιεπιστημονικό, προσβλητικό για τα δικαιώματα των γυναικών πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποσύρεται άρον άρον χάρη στην αντίδραση κοινωνίας των πολιτών & μέσων κοινωνικής δικτύωσης», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter σχετικά με την απόσυρση της «προγεννητικής αγωγής» για μαθητές Γυμνασίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει πως «το φως αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πιο δυνατό από το σκοτάδι».


Θύελλα αντιδράσεων στο Twitter – Πρώτο trend το #βίντεο_γονιμότητας
Οι χρήστες του twitter ξέσπασαν εναντίον του προγράμματος κάνοντας λόγο για σκοταδισμό, μισογυνισμό αλλά και για αναχρονιστικές αντιλήψεις.
 
Top