Στην κορυφή των hashtag στο twitter το #Pantene και η κοινωνία για μια ακόμα φορά διαιρεμένη. 

Για τον Δήμο, τη Νικόλ, την Καίτη, τη/το LEX και τον Θέμη, τα πέντε queer άτομα από την ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα που συμμετέχουν στη νέα viral διαφήμιση της Pantene, τα μαλλιά ήταν και παραμένουν ένα κεντρικό εργαλείο έκφρασης της ταυτότητάς τους. Ένα στοιχείο που στο παρελθόν μπορεί να λειτουργούσε ακόμη και ως «μάσκα» («κρυβόμουν πίσω από τη φράντζα μου», λέει ο Δήμος, αναφερόμενος στο bullying που δεχόταν στην παιδική του ηλικία), μετατρέπεται σε μέσο έκφρασης υπερηφάνειας. Υπερηφάνειας για την τόλμη της αναπολογητικής έκφρασης της ταυτότητας, υπερηφάνειας για τα βήματα που χρειάστηκαν μέχρι την πλήρη αποδοχή της, υπερηφάνειας για όλα εκείνα τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν – και για τη δέσμευση πως θα ξεπεραστούν κι εκείνα που μένουν.

Κάπως έτσι περιγράφουν τα ΜΜΕ την νέα «πολιτικά ορθή» διαφήμιση της Pantene και… δεν θα την σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσεις όταν ακόμα και οι μπουρμπουλήθρες γίνονται προπαγάνδα και πολιτική; Ο καθένας κρίνει από μόνος του και από κει και πέρα αποφασίζει αν είναι queer ή όχι και με τι σόι σαμπουάν θέλει να… πάει στο κρεβάτι του.

Αυτό όμως που είναι άξιο σχολιασμού, είναι ότι η εν λόγω εταιρεία που παλιά ζητούσε από τα κορίτσια να κόψουν τα μαλλιά τους και να τα δώσουν σε καρκινοπαθείς, κι έκανε και την ανάλογη «φιλανθρωπική» καμπάνια, εδώ και χρόνια κατηγορείται για τις καρκινογόνες ουσίες που περιέχουν τα προϊόντα της και… σιγή ιχθύος στα ελληνικά ΜΜΕ.

Ανάκληση σαμπουάν Procter & Gamble: Ανακλήθηκαν Pantene και Herbal Essences για καρκινογόνο χημικό. Συνέβη τον Δεκέμβριο του 2021. Πριν ένα μήνα, δηλαδή. Ακούστηκε τίποτα;

Η Procter & Gamble εξέδωσε οικειοθελή ανάκληση περισσότερων από 30 προϊόντων σπρέι αεροζόλ, συμπεριλαμβανομένων ξηρού σαμπουάν και ξηρού μαλακτικού, λόγω ανησυχίας για τα επίπεδα βενζολίου, μιας χημικής ουσίας που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο.

Είναι η δεύτερη ανάκληση της Procter & Gamble μέσα σε ένα μήνα. Μαζί με τα αποσμητικά Old Spice και Secret.

Μα αυτό δεν είναι τωρινό. Παλιά στις ΗΠΑ οργανώσεις έκαναν λίστες με καλλυντικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που είναι ύποπτα για καρκίνο και η εν λόγο εταιρεία, φιγούραρε πάντα στην κορυφή, αν όχι top #1!

Όσο για την εταιρεία Procter & Gamble και τον ιδιοκτήτη της, θα μπορούσαμε να γράψουμε όχι άρθρο, αλλά βιβλίο ολόκληρο. Αλλά δεσμευόμαστε να γράψουμε σύντομα. Προς το παρόν ένα έχουμε να πούμε: ΜΗΝ αγοράζετε κανένα προϊόν αυτής της εταιρείας!


 
Top