Aπό σήμερα Δευτέρα 1.104.000 μαθητές και οι 127.300 εκπαιδευτικοί νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων επιστρέφουν στα σχολεία σχεδόν έξι μήνες μετά. Ωστόσο αρκετοί γονείς αρνούνται το παιδί τους να κάνει self test, βασικός όρος για την επιστροφή.

Ειδικότερα, από σήμερα το self test για τον κορωνοϊό θα είναι απαραίτητο για όλους –μαθητές, εκπαιδευτικούς και υπόλοιπο προσωπικό–, όπως συνέβη με τους 254.000 μαθητές και 23.700 καθηγητές των λυκείων. Hδη, από τις προηγούμενες ημέρες γονείς έχουν καταθέσει σε διευθυντές δημοτικών και γυμνασίων υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμούν το παιδί τους να υποβληθεί σε self test. Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε (Mega) ότι το υπουργείο θα στηρίξει οικονομικά τους εκπαιδευτικούς, καλύπτοντας τις δικαστικές δαπάνες για μηνύσεις που έχουν δεχθεί, προσθέτοντας πάντως ότι είναι εξαιρετικά μεμονωμένα τα περιστατικά άρνησης των self tests.

Παράλληλα, για όσους εκπαιδευτικούς αρνούνται να κάνουν self test προβλέπονται, όπως ανέφερε (ΣΚΑΪ) η υφυπουργός Παιδείας αρμόδια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ζέττα Μακρή, πειθαρχικές ποινές. «Ξεκινούν από έγγραφη επίπληξη, μείωση μισθού μέχρι και οριστική αποβολή. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει», δήλωσε η κ. Μακρή.

Για το θέμα πάντως ήδη τρεις εκπαιδευτικοί, δύο νομικοί και ένας ιερέας έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του υποχρεωτικού self test στα σχολεία, όπως και της απαγόρευσης εισόδου στα σχολεία των μαθητών που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν διαμαρτυρίες γονέων για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μην επιτρέψει τη λειτουργία των παιδικών σταθμών έπειτα από σχετική πρόταση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
 
Top