Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες της αγοράς. Μία πρόγευση πήραν πολλοί καταναλωτές που πήγαν τις προηγούμενες μέρες στα κρεοπωλεία για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.
Οι τιμές του αρνιού κινούνται σε επίπεδα από λίγο έως πολύ υψηλότερα αναλόγως της τιμής στην οποία προμηθεύτηκαν οι καταστηματάρχες και της δυνατότητάς τους να διαμορφώσουν όσο το δυνατόν πιο προσιτές τιμές για τους πελάτες τους.
Γιατί αυτή η ακρίβεια
Εκπρόσωποι της αγοράς αποδίδουν τις τσιμπημένες τιμές στην άνοδο των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Ευρώπη, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία. Αποτέλεσμα, επιμένουν, είναι η μικρότερη προσφορά εγχώριων προϊόντων σε σύγκριση με το Πάσχα του 2020, όταν οι εξαγωγές είχαν σχεδόν παγώσει λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, εξαιτίας και της παραμονής των πολιτών στα αστικά κέντρα, οδηγεί στην αύξηση της τιμής του αρνιού με τον καταναλωτή να πρέπει να πληρώσει κατά περίπτωση ως και 4,5 ευρώ περισσότερο το κιλό από πέρυσι.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βαρβακείου Αγοράς, Γιώργο Ευριπιώτη, η κίνηση των τελευταίων ημερών θυμίζει τα επίπεδα προ κορονοϊού. Οι τιμές στο αρνί κυμαίνονταν από 7 έως 9 ευρώ το κιλό, αυξημένες κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι.
Εως 12 ευρώ το κιλό
Κάνοντας μια σύγκριση σε σχέση με το 2019, καθώς το 2020 σημειώθηκε πρωτοφανής πτώση των τιμών, διακρίνουμε μια καθαρή άνοδο. Οπως λέει ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), το 2019 οι παραγωγοί πωλούσαν τα αμνοερίφια έναντι 5 έως 5,5 ευρώ το κιλό και αυτά έφταναν στον καταναλωτή σε τιμές που προσέγγιζαν τα 8 ευρώ.
Φέτος, οι κτηνοτρόφοι πωλούν έναντι 6 έως 7 ευρώ το κιλό, με το αρνί και το κατσίκι να φτάνουν στον τελικό καταναλωτή σε τιμές που προσεγγίζουν τα 10 ευρώ το κιλό και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 12 για όσους αργήσουν να κάνουν τα πασχαλινά ψώνια. «Παρά την αύξηση στις τιμές παραγωγού του αιγοπρόβειου γάλακτος, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών (σόγια, σιτηρά, καλαμπόκι) έφερε αύξηση του κόστους εκτροφής κατά 15%.