Κλιμακώνεται η (απροκάλυπτη) παρέμβαση της Γερμανίας στα εσωτερικά της χώρας μας εν όψει των ευρωεκλογών!

Μετά τον γερμανικό δάκτυλο μέσω του ιδρύματος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σειρά πήρε, όπως αποκαλύπτει η “κυριακάτικη δημοκρατία”, ο ίδιος ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Andreas Kindl, κάνοντας ευθείες υποδείξεις προς τους Έλληνες ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν “ακραία κόμματα” στις 9 Ιουνίου.

Σε αυτή τη φάση η γερμανική κινητοποίηση προς στήριξη του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ εκδηλώθηκε μέσω συνάντησης που είχε ο κ. Kindl την περασμένη Τρίτη, 16 του μήνα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με φοιτητές γερμανικών σπουδών, με τους οποίους κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι γερμανοελληνικές σχέσεις. Στο πλαίσιο της επίσκεψής αυτής δώρισε στο ΕΚΠΑ και 10 συνδρομές της γερμανόφωνης εφημερίδας Griechenland Zeitung που κυκλοφορεί (και σε έντυπη μορφή) στην Ελλάδα.

Το σχετικό ρεπορτάζ που καταχωρήθηκε μάλιστα -υπό τον τίτλο “συζήτηση μεταξύ φοιτητών Γερμανικών Σπουδών Αθηνών και του Γερμανού πρέσβη”- στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας είναι άκρως κατατοπιστικό. Συνοδεύεται δε και από φωτογραφία του Andreas Kindl μέσα στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο μαζί με τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Δημήτριο Δρόσο.

Στο κείμενο διαβάζει κατ' αρχάς κανείς ότι ο κ. Kindl ( ο οποίος είναι ο νέος Πρέσβης της Γερμανίας από τον Σεπτέμβριο του 2023) θεωρεί “πολύ θετικές” τις σχέσεις μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων που είναι “συναισθηματικές και με μακρά ιστορία”. Μαθαίνουμε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων θίχτηκε το "υποχρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό σύστημα" της Ελλάδας και η μείωση των Γερμανών μαθητών...

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι η επίσκεψη του πρέσβη πήρε στη συνέχεια πολιτικό περιεχόμενο καθώς “συζητήθηκαν επίσης οι επικείμενες ευρωεκλογές”. Και αναφέρεται επί λέξει στο δημοσίευμα: Ο Kindl ενθάρρυνε τους νέους να ψηφίσουν. "Αν δεν ψηφίσετε, τα ακραία κόμματα θα επωφεληθούν", προειδοποίησε» .

Δεν παρέχεται καμία διευκρίνηση ούτε όσον αφορά ποια είναι “τα ακραία” -κατά τη γνώμη του πρέσβη και των Γερμανών- κόμματα, ούτε εάν υπήρξαν ερωτήσεις και περαιτέρω συζήτηση με τους Έλληνες φοιτητές επ' αυτού. Απλώς αναφέρεται εν κατακλείδι ότι “η ωριαία αυτή εκδήλωση βρήκε τελικά πολύ θετική ανταπόκριση από τους μαθητές”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μια τέτοια “προειδοποίηση”, με τη μορφή απειλής, συνιστά νέο βαρύ ατόπημα που αυτή τη φορά δεν εκδηλώνεται μέσω ενός κομματικού ιδρύματος αλλά του ίδιου του πρεσβευτή του γερμανικού κράτους στην χώρα μας και επιβεβαιώνει την μεγάλη αγωνία που, σε βαθμό πανικού, επικρατεί στο Βερολίνο για τις εκ δεξιών διαρροές που παρουσιάζει εν όψει των ευρωεκλογών η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η “κυριακάτικη δημοκρατία” προηγήθηκε στις 3 Απριλίου εκδήλωση στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung του SPD όπου αναλύθηκε ειδική έρευνα 21 σελίδων “για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς εκλογικής επέλασης”, όπως την χαρακτήρισαν, και στην Ελλάδα. Από την μελέτη, την οποία παρουσίασε μάλιστα η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου διαφαίνεται ο φόβος για το ρεύμα που απλώνεται πανευρωπαϊκά, διαπιστώνεται ότι “αρκετές από τις βασικές θέσεις της ΑΔ (Άκρας Δεξιάς) έχουν διεισδύσει σε ένα ευρύτερο του ακραίου δεξιού πόλου πολιτικό-ιδεολογικό φάσμα” όπως και η “πολυσυλλεκτικότητα” ιδιαίτερα του κόμματος της Ελληνικής Λύσης στη χώρα μας και γίνονται υποδείξεις για τις “ προϋποθέσεις επαναδιεκδίκησης μερίδας τουλάχιστον των ψηφοφόρων της Άκρας Δεξιάς από τα κατεστημένα κόμματα και τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου”...

Κι ενώ οι Γερμανοί κάνουν ο,τι μπορούν για να βοηθήσουν τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση συνεχίζει τα βήματα προς τα πίσω σε όλη των βεντάλια των εθνικών μας θεμάτων εντείνοντας τις απορίες και τους προβληματισμούς για το κατά πόσον αυτή η υποχωρητικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας ή την προσωπική στρατηγική και τις προτεραιότητες του ίδιου του πρωθυπουργού.

Αν και με κινήσεις όπως η υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη επιχειρείται να δημιουργηθούν κάποια αναχώματα στις μαζικές εκ δεξιών διαρροές των ΝΔ εν όψει των ευρωεκλογών, η εξωτερική πολιτική που εξακολουθεί να εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα σχέδια είτε της Αμερικής είτε της Γερμανίας έστω κι αν αυτό ανοίγει νέες Κερκόπορτες σε βάρος της Ελλάδας.

Έχοντας προηγηθεί η μονομερής τοποθέτηση υπέρ της Ουκρανίας και η κήρυξη του “πολέμου” στην Ρωσία όπως και η διαρκής οπισθοχώρηση έναντι των τουρκικών προκλήσεων όπως η αμφισβήτηση του δικαιώματος για τα δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο , που παραβιάζουν ακόμη και αυτή την Διακήρυξη των Αθηνών που υπέγραψαν ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν, αυτές τις ημέρες έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής από ελληνικής πλευράς με τη στάση που τηρήθηκε για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η εγκατάλειψη ακόμη και των τελευταίων επιφυλάξεων από την Ντόρα Μπακογιάννη που έκανε την ντροπιαστική εισήγηση και η οποία έγινε αποδεκτή δεν θέτει μόνο σε δοκιμασία τις παραδοσιακά άριστες σχέσεις μας με την Σερβία αλλά δημιουργεί και ένα νέο επικίνδυνο τετελεσμένο για την Κύπρο αφού ο Ερντογάν απαιτεί να αναγνωριστεί για το κατεχόμενο τμήμα της καθεστώς ανάλογο με του Κοσόβου. Η μαχαιριά συμπληρώθηκε μάλιστα με την ανακοίνωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα “απέχει” κατά τη λήψη της τελικής απόφασης σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, μολονότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται δεν θα εμπόδιζε τη χώρα μας, υπερασπιζόμενη τα δικά της συμφέροντα, να καταψηφίσει.

Η συνολική στάση της κυβέρνησης ενισχύει πάντως την εικόνα ότι ο κ. Μητσοτάκης προσφέρει κυριολεκτικά τα ...πάντα και δίνει εξετάσεις πίστης και αφοσίωσης σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την “υποψηφιότητά” του για την θέση της Ούρσουλα φον ντερ λάγιεν στην περίπτωση που οι συσχετισμοί των ευρωεκλογών ανά την Ευρώπη και οι βαριές σκιές για την νυν πρόεδρο της Κομισιόν επιβάλλουν τελικά την αναζήτηση άλλου προσώπου. Και δεν θεωρείται τυχαίο ότι σε “αφιέρωμα” του euronews τις προηγούμενες ημέρες το όνομα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνεται μεταξύ των πιθανών μνηστήρων...
Ανδρέας Καψαμπέλης
 
Top