Ο Ερντογάν «ξαναχτυπά» θέτοντας θέμα κυριαρχίας των νησιών μας, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να γυρίζει γύρω από την ουρά του αντί να δώσει ευθεία και σκληρή απάντηση στην Τουρκία.

Ο Σουλτάνος επαναφέρει θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο με αφορμή τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη για το «Our Ocean Conference». Το πρώτο θα εκτείνεται από τη Μήλο μέχρι τη Νίσυρο και στο οποίο θα περιλαμβάνονται νησίδες, βραχονησίδες και οι θαλάσσιες περιοχές τους, οι οποίες θα αποτελέσουν καταφύγιο για τα θαλάσσια θηλαστικά και τα θαλασσοπούλια.

Με προκλητική ανακοίνωση οι Τούρκοι αμφισβήτησαν για μια ακόμα φορά την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα!

Ο Γεραπετρίτης συγκαλεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Μετά από την χλιαρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ανακοινώθηκε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκαλείται αύριο Πέμπτη 11 Απριλίου και ώρα 10 στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη».

Η προκλητική αντίδραση της Τουρκίας
Στην εξοργιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά.
Συνιστούμε στην Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.
Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα.
Από την άλλη, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και, στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο.
Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται.
Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».

Η χλιαρή απάντηση της Αθήνας
Σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό ΥΠΕΞ  απάντησε  στην Τουρκία: «Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

«Πυρά» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιδρά στις δηλώσεις της Τουρκίας άσκησαν, από τη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο πρόεδρος της ΚΟ Νίκη , Δημήτρης Νατσιός.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, είπε ότι «ο Τούρκος δεν παίρνει από λόγια αλλά από έργα». «Σταματήστε να μιλάτε και επιτέλους επιλέξτε την οδό των έργων και όχι των λόγων» είπε χαρακτηρίζοντας χλιαρή την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Από την πλευρά του, ο κ. Νατσιός μίλησε για εθνική ημέρα ντροπής: «Οι Τούρκοι αμφισβητούν κυριαρχία νησιών κι εσείς, με συγχωρείτε, κατεβάζετε παντελόνια» είπε ο κ. Νατσιός.
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζοντας την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έδωσε σχεδόν απολογητική απάντηση!

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία ευθέως, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου.
Η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση, παραβιάζει εκ νέου το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και ακολουθεί την πάγια τουρκική τακτική περί επιλεκτικής ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ακολουθώντας το δόγμα της υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών, όπως προκύπτει και από την σχεδόν απολογητική ανακοίνωση – απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά.
Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κυρίως καλούμε την κυβέρνηση να προωθήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική και το βλέμμα στα εσωκομματικά της.»
 
Top