Σε αγωνιώδη προσπάθεια συσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ έχει επιδοθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέποντας το κύμα δυσφορίας που επικρατεί στην κοινωνία και απειλεί να ρίξει το κόμμα του στην περιοχή του 30% στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός σήκωσε το μεσημέρι του Σαββάτου τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης και θέλοντας να περιορίσει τις διαρροές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ, χαρακτήρισε ευθέως «εθνικές κάλπες» τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να αποδέχεται το ρίσκο που έχει μία τέτοια κίνηση, καθώς στην περίπτωση που η κάλπη βγάλει ένα αισθητά χαμηλότερο ποσοστό από εκείνο των περσινών εθνικών εκλογών, τότε μπορεί να αμφισβητηθεί έντονα το «41%» εκείνης της αναμέτρησης και να θεωρηθεί ότι η εντολή που είχε λάβει πριν ένα χρόνο δεν είναι πλέον σε πλήρη ισχύ.

Με την κίνησή του ο πρωθυπουργός βάζει στην άκρη ερμηνείες που δίνουν σε αυτή την αναμέτρηση αρκετοί υπουργοί και γαλάζια στελέχη που επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των ευρωεκλογών, με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για άλλου είδους, πιο χαλαρή εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.
Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να μιλήσει μέχρι τέλους για τη σύνδεση του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, επιδιώκοντας να αποτρέψει τους ψηφοφόρους της ΝΔ από μία «χαλαρή» αντιμετώπιση της κάλπης. Και έτσι να αποσοβήσει τον κίνδυνο πολιτικού τραυματισμού της κυβέρνησής του από ένα άσχημο αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στον δήμο Αγίου Δημητρίου, στη νότια Αθήνα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να παραμείνει η Νέα Δημοκρατία πολιτικά κυρίαρχη το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Έθεσε δε εκ νέου το πολιτικό δίλημμα «ποιος μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη περισσότερα για την Ελλάδα», επικαλούμενος «τα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Μεταναστευτικό».

«Οι ευρωεκλογές αυτές έχουν ξεχωριστή σημασία και γιατί δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν με καμιά χαλαρότητα από τους Έλληνες πολίτες και ειδικά από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σηκώνουν το γάντι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξ αρχής δεδομένος ο στόχος να σηματοδοτήσει η κάλπη της 9ης Ιουνίου την έναρξη μίας μεγάλης πολιτικής ανατροπής. Η Κουμουνδούρου δεν μιλά για κατάκτηση πρώτης θέσης, αφού κάτι τέτοιο θα έμοιαζε άτοπο αυτή την ώρα, αλλά επιμένει στην κατάκτηση ενός τέτοιου ποσοστού, ώστε να αλλάξουν όλες οι ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό.

Από την Καλαμαριά όπου περιόδευσε το Σάββατο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε και το δικό του μήνυμα για «τιμωρία» της κυβέρνησης. «Πρέπει να σταματήσει ο κ. Μητσοτάκης να παίρνει αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, αποκλειστικά με προτεραιότητα το χάιδεμα ισχυρών οικονομικών συμφερόντων» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας το πλαίσιο της εκλογικής σύγκρουσης: «Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ώστε να αποδοκιμαστεί μία πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης που περιφρονεί την αυτοδιοίκηση, τους εκλεγμένους δημάρχους, τα δημοτικά συμβούλια, και, εν τέλει, την κοινωνία των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.
 
Top