Στην περίπτωση των παιδιών κάτω των 14 ετών, οι γονείς θα πρέπει να υποβάλουν την απαραίτητη δήλωση στο ληξιαρχείο
Οι Γερμανοί βουλευτές ψήφισαν την Παρασκευή 12/4 υπέρ του νόμου περί αυτοδιάθεσης του σώματος, καθιστώντας ευκολότερο για τα τρανσέξουαλ, τα ιντερσεξ και τα μη δυαδικά άτομα να αλλάξουν το φύλο τους στο ληξιαρχείο της χώρας.
Στην ονομαστική ψηφοφορία για τον επίμαχο νόμο, 374 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 251 κατά και 11 απείχαν.
Σύμφωνα με τον νόμο περί αυτοδιάθεσης, τα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω θα μπορούν να αλλάξουν το όνομα και το φύλο τους κάνοντας δήλωση στο ληξιαρχείο.
Για ανηλίκους άνω των 14 ετών, θα χρειαστούν τη συγκατάθεση των γονέων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους.
Στην περίπτωση των παιδιών κάτω των 14 ετών, οι γονείς θα πρέπει να υποβάλουν την απαραίτητη δήλωση στο ληξιαρχείο.
«Καθώς λαϊκιστές πολιτικοί στην Ευρώπη και πέρα από αυτό προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα τρανς δικαιώματα ως πολιτικό ζήτημα, ο νέος νόμος της Γερμανίας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα τρανς άτομα υπάρχουν και αξίζουν αναγνώριση και προστασία, χωρίς διακρίσεις», δήλωσε ο Cristian González Cabrera, ερευνητής για τα δικαιώματα των LGBT στο Human Rights Watch, σε ανακοίνωσή του εν λόγω παρατηρητηρίου.
Ορισμένοι επικριτές περιγράφουν τον νέο νόμο ως μισογυνιστικό, με την βουλευτή Sahra Wagenknecht να υποστηρίζει: «Εάν οι άνδρες μπορούν να δηλώσουν ότι είναι γυναίκες μέσω μιας απλής δήλωσης, τα δικαιώματα των γυναικών και οι ασφαλείς χώροι των γυναικών θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν».
Και πρόσθεσε: «Αντί να μεταρρυθμίσει προσεκτικά τη νομική κατάσταση, κάτι που θα είχε νόημα, το κοκκινοπράσινο φανάρι [σ.σ. έτσι αποκαλείται στην πολιτική αργκό ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, λόγω των χρωμάτων των πολιτικών δυνάμεων που τον απαρτίζουν] περνά έναν μισογυνικό νόμο που μετατρέπει γονείς και παιδιά σε πειραματόζωα για μια ιδεολογία από την οποία μόνο η φαρμακευτική βιομηχανία έχει οφέλη.»
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί τρανσέξουαλ, ο οποίος χρονολογείται από το 1980, οι ιατρικές εκθέσεις αποτελούν προϋπόθεση για την αλλαγή του φύλου ενός ατόμου και το δικαστήριο πρέπει να δώσει την έγκρισή του.
Η Αργεντινή, το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ουρουγουάη κατάργησαν τα τελευταία χρόνια τις απαιτήσεις για νομική αναγνώριση φύλου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αυτές οι χώρες προβλέπουν πλέον απλές διοικητικές νομικές διαδικασίες αναγνώρισης φύλου που βασίζονται σε αυτοδήλωση.
Ο νέος νόμος της Γερμανίας θα τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο.
Δεν απαιτείται έγκριση από το Bundesrat, την άνω βουλή του κοινοβουλίου.
www.bankingnews.gr