Την πρόθεσή να μετακομίσει στην Ιταλία μετά τη λήξη της θητείας της στο Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε μιλώντας στην Corriere Della Sera η Εύα Καϊλή.

Η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αφήνει αιχμές για τη στάση της Ευρωβουλής και της προέδρου της, Ρομπέρτα Μέτσολα, αλλά και των ευρωσοσιαλιστών απέναντι στις διώξεις εναντίον για το Qatargate. Την ώρα που η έρευνα για το Qatargate συνεχίζεται, οι ευρωβουλευτές που ενεπλάκησαν σε αυτό, όπως η Εύα Καϊλή, δε θα μπορέσουν να διεκδικήσουν δεύτερη θητεία, παρατηρεί η ιταλική εφημερίδα, αν και τυπικά θα μπορούσαν να το κάνουν.

Στη συνέντευξη η Εύα Καϊλή σημείωσε αρχικά: «Θεωρώ εξωφρενική τη σιωπή ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναν τόσο αντισυνταγματικό περιορισμό, όπως αυτός του δικαιώματός μου να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να μιλήσω για όλα όσα διέρρευσαν έντεχνα».

Έσπευσε μάλιστα να αφήσει αιχμές για την πολιτική της παράταξη, τονίζοντας πως «ελπίζοντας σε πολιτικό πλεονέκτημα, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα και οι Σοσιαλδημοκράτες, αντί να υπερασπιστούν τα θεσμικά όργανα, προσπάθησαν, πριν από τις εκλογές, να κρύψουν την αδυναμία τους να σεβαστούν τις αρχές της ΕΕ» ενώ πρόσθεσε: «Έχει δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που επιτρέπει στο δικαστικό σώμα να παρεμβαίνει στην πολιτική, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ακεραιότητα του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου».

Στη συνέχεια η Εύα Καϊλή ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές του Ιουνίου: «Ήλπιζα ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούσαν να δουν την αλήθεια πριν ψηφίσουν τον Ιούνιο, αλλά η απαγόρευση να μιλάω γι’ αυτήν την υπόθεση καθιστά αδύνατο για μένα να είμαι ακόμη και υποψήφια».

Τι ανέφερε η Εύα Καϊλή για τα μελλοντικά της σχέδια
Σε ερώτηση για τα μελλοντικά της σχέδια, η Εύα Καϊλή είπε ότι θα αφοσιωθεί στη στήριξη γυναικών και παιδιών, που είναι θύματα των αποτυχιών του συστήματος, ενώ ξεκαθαρίζει ότι, μετά το τέλος της θητείας της, δεν σκοπεύει να παραμείνει στο Βέλγιο. Όπως ανέφερε: «Μάλλον θα μετακομίσω στην Ιταλία» εξηγώντας ότι αυτό δεν θα γίνει λόγω… Φραντσέσκο Τζιόρτζι, αλλά «επειδή είναι μια χώρα που θεωρώ σπίτι για διάφορους λόγους και επειδή στην Ιταλία υπάρχει μια όμορφη λέξη, όπως η “garantismo”, που πρέπει να μεταφραστεί σε όλη την Ευρώπη». Συνέχισε παρατηρώντας ότι: «Στην Ιταλία υπάρχουν ορισμένα κόμματα που αντιτίθενται σε δίκες με πολιτικά κίνητρα και ζητούν σεβασμό για το ανεξάρτητο από το κόμμα τεκμήριο αθωότητας».

Τέλος, όσον αφορά στον δικαστικό αγώνα που έχει μπροστά της, υπογραμμίζει ότι έχει μιλήσει στο Βέλγιο για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των βουλευτών και, για την αδικαιολόγητη σύλληψή της και τη μεροληψία του ανακριτή, ενώ έχει απευθύνει εκκλήσεις ενάντια στην απαγόρευση του να μιλάει στον Τύπο, «που είναι μια θεμελιώδης ελευθερία», ενώ λέει ότι θα στραφεί νομικά ενάντια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «που παραβίασε το δικαίωμά μου να ακουστώ και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου»…
 
Top