Υπόθεση ευνοιοκρατίας σκιάζει την Πρόεδρο της Κομισιόν.
Μια περίπτωση πολιτικής ευνοιοκρατίας θα μπορούσε να χτυπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση να διοριστεί ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Πίπερ ως απεσταλμένος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αμφισβητήθηκε από τέσσερις Επιτρόπους, οι οποίοι έγραψαν επιστολή στην πρόεδρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζητώντας να συζητήσουν τη διαδικασία πρόσληψης.
Πρόκειται για τον Ισπανό Αντιπρόεδρο και Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, τον Γάλλο Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πολιτική της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι και ο Νίκολας Σμιτ από το Λουξεμβούργο.
Οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων επικρίνουν επίσης την επιλογή και ζητούν από την Επιτροπή να επαναλάβει την επιλογή.
«Πιστεύω ότι η διαδικασία επιλογής πρέπει να επαναληφθεί και αυτή τη φορά θα πρέπει να τηρήσουν τα κριτήρια που οι ίδιοι ορίζουν. Είπαν ότι θα αποφασιστεί με βάση την αξία, την ισορροπία των φύλων, και εάν δύο υποψήφιοι έχουν τα ίδια προσόντα, πηγαίνει στο ένας προερχόμενος από εκείνα τα κράτη μέλη με λιγότερη εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Και στα τρία κριτήρια, φαίνεται ότι ο υποψήφιος (ο Πίπερ) ήταν πολύ χειρότερος από τους δύο άλλους υποψηφίους. Επομένως, θέλω μια διαδικασία όπου ο καλύτερος υποψήφιος θα πάρει πραγματικά τη δουλειά. Θα το θεωρούσα πολύ φυσιολογικό», είπε ο Ντάνιελ Φρόιντ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων από τη Γερμανία.
Ο Πίπερ είναι μέλος του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, το ίδιο με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και προτιμήθηκε από άλλους υποψηφίους, ακόμη κι αν φέρεται να σημείωσε χειρότερη βαθμολογία από αυτούς στη διαδικασία επιλογής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίζεται τον διορισμό του, υποστηρίζοντας ότι έγινε ακριβώς όπως κάθε άλλο στο είδος του.
«Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Είναι μια πρόταση του επιτρόπου που είναι αρμόδιος για το προσωπικό. Άρα, ο Επίτροπος Χαν, σε συμφωνία με την Πρόεδρο και μετά από διαβούλευση με τον επίτροπο χαρτοφυλακίου σε αυτή την περίπτωση, Τιερί Μπρετόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.
Η νεοσυσταθείσα θέση SME Envoy διαρκεί πέντε χρόνια και ο μισθός της ξεκινά από μια βάση σχεδόν 17.000 € το μήνα.
 
Top