Την ώρα που οι έρευνες για το Qatargate, το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ανακοινώθηκε πως ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση Βέλγου δικαστή.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Politico, ο γενικός γραμματέας της No Peace Without Justice -μιας από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνδέονται με το σκάνδαλο-, ο οποίος είχε συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας, αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς, μάλιστα, να έχουν γίνει γνωστοί τυχόν όροι για την απελευθέρωση του.

Αρχικά o Ταλαμάνκα είχε τεθεί υπό παρακολούθηση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, αλλά ο Βέλγος εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απόφασης, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να οδηγηθεί στη φυλακή. Η νεότερη απόφαση για την αποφυλάκισή του, ωστόσο, παραμένει ασαφής, αφού και ο δικηγόρος του αρνήθηκε να τη σχολιάσει.

Παντσέρι, Καϊλή και Τζόρτζι παραμένουν στη «στενή»
Πλέον, στη φυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον πρώτο να έχει, ως γνωστόν, κλείσει συμφωνία με τις βελγικές αρχές για ευνοϊκή μεταχείριση, με αντάλλαγμα να κατονομάσει όσους δωροδόκησε.

Η απόφαση περί απελευθέρωσης του Νικολό Ταλαμάνκα, πάντως, έρχεται μια ημέρα αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία δύο ακόμη ευρωβουλευτών, του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλα και του Ιταλού Αντρέα Κοτσολίνο, ανοίγοντας το δρόμο στους ανακριτές για να τους καλέσουν για ανάκριση ή ακόμα και να τους συλλάβουν. Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα δεν σχολίασε την πιθανή δικαστική εξέλιξη για την υπόθεσή τους.
 
Top