Η Ρωσία δεν θα αυτό-περιοριστεί στην απάντησή σε μια επίθεση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Η απάντησή μας μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας το διαβεβαίωσε. Δεν θέτουμε περιορισμούς και, ανάλογα με τη φύση των απειλών, είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα είδη όπλων», είπε σε συνέντευξή του σε διεθνή μέσα.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τέτοιες ενέργειες είναι σύμφωνες με τα ρωσικά αμυντικά δόγματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Πυρηνικής Αποτροπής. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω: η απάντηση θα είναι γρήγορη, σκληρή και πειστική», είπε.

Ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε επίσης εσφαλμένη την άποψη δυτικών πολιτικών που πιστεύουν ότι η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος θα συμβάλει στη διπλωματική διευθέτηση της κατάστασης. «Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις - θα υπάρξουν μόνο αντίποινα. Όλη η Ουκρανία που παραμένει υπό την κυριαρχία του Κιέβου θα καεί», υπογράμμισε. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνα, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για HIMARS και βλήματα GLSDB μεγάλου βεληνεκούς.

Το Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του Κιέβου τη δυνατότητα χρήσης αυτών των όπλων.

Το GLSDB («Land-Launched Small Diameter Bomb) είναι ένα κοινό σχέδιο μεταξύ της Boeing και της Saab, η οποία πρόσθεσε έναν κινητήρα πυραύλων στο βλήμα και το προσάρμοσε ώστε να εκτοξεύεται χρησιμοποιώντας συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS. Η Saab ισχυρίζεται ότι το βεληνεκές τέτοιων πυρομαχικών με καθοδήγηση ακριβείας ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένης όχι μόνο της προμήθειας όπλων, αλλά και της εκπαίδευσης προσωπικού» στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες.
 
Top