Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου πιλότου -31χρονος Σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης-, μέχρι αυτή την ώρα, ενώ οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός είναι πλέον μηδαμινές. Την ίδια ώρα γίνονται έρευνες για να βρεθούν τα αίτια της τραγωδίας και το γιατί έπεσε το Φάντομ στην Ανδραβίδα, όπου οδήγησε και στον θάνατο του 29χρονου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών.
Οι έρευνες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτα με την ελπίδα να βρεθεί ο 31χρονος Ευστάθιος Τσιτλακίδης πιλότος του Φάντομ που συνετρίβη στην Ανδραβίδα.
Ήδη στελέχη της πολεμικής αεροπορίας και εμπειρογνώμονες προσπαθούν να βρουν τα αίτια του δυστυχήματος και κάνουν διάφορα σενάρια ως προς το τι μπορεί να οδήγησε σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία.
Πιο συγκεκριμένα εξετάζουν το προφίλ της απαιτητικής άσκησης που λέγεται «χαμηλή ναυτιλία».
Ποια είναι τα βασικά σενάρια για την τραγωδία
Σύμφωνα με απόστρατους και εν ενεργεία χειριστές που μίλησαν στο mega, μερικά από τα βασικά σενάρια περιλαμβάνουν:Μηχανική βλάβη στο υδραυλικό σύστημα (το χειριστήριο δεν υπακούει)
Καθοδικό ρεύμα αέρα (ξαφνικά ένα καθοδικό ρεύμα αέρα το ρίχνει στη θάλασσα)
Ακραίος ελιγμός (κάνει ελιγμούς αριστερά δεξιά μέχρι που ξαφνικά το «χτυπάει» ρεύμα αέρα)
Σύγκρουση με πτηνό (συγκρούεται στον αέρα με πτηνό που τυφλώνει τον πιλότο)
«Επικίνδυνη άσκηση που πολλά μπορεί να πάνε λάθος»
Από την πλευρά του ο Θωμάς Σκαμπαρδώνης που είναι ένας από τους δύο μοναδικούς Έλληνες πιλότους εν ζωή που έχουν συμμετάσχει σε πραγματική αερομαχία με τουρκικά μαχητικά, μιλούν για μια επικίνδυνη άσκηση που πολλά μπορεί να πάνε λάθος.
«Γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη άσκηση είναι από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες στην Αεροπορία. Περιλαμβάνει σκληρές στροφές σε πολύ χαμηλό ύψος και το χειρότερο στη θάλασσα που όταν υπάρχει νηνεμία είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ή να εκτιμήσει το πραγματικό ύψος από την επιφάνεια.
Ίσως το ότι ο χειριστής δεν ενίσχυσε τον κινητήρα του να μπορεί το αεροπλάνο να κρατηθεί με αρκετά g χωρίς να πάθει απώλεια στηρίξεως ήταν αυτό το οποίο συνετέλεσε στο ατύχημα», λέει χαρακτηριστικά.
«Μπορεί να υπήρξε στιγμιαία απώλεια προσοχής»
Για την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και στο pelop.gr , και o πτέραρχος εα Γιώργος Νταβρής, ο οποίος έκανε λόγο για στιγμιαία απώλεια προσοχής και είπε:
«Η εκπαιδευτική πτήση που διατάχθηκε και εκτελούσε το ζευγάρι των αεροσκαφών ήταν πτήση εξάσκησης σε ελιγμούς εξοικείωσης για πολύ, μα πάρα πολύ, χαμηλές πτήσεις.
Αυτή η άσκηση έχει υψηλές απαιτήσεις και αυξημένη επικινδυνότητα. Δεν ξέρουμε εάν πρόλαβε ο ένας χειριστής και εκτινάχθηκε ή εάν ήταν οριακοί οι χρόνοι, γατί όταν τραβάει κάθισμα και έφυγε ο ένας είτε το θέλει είτε όχι παρασύρει και τον άλλον. Εάν προϋπήρχε βλάβη δεν το ξέρουμε.
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι επειδή ο καιρός ήταν καλός, κάποια στιγμή μπορεί να υπήρξε στιγμιαία απώλεια προσοχής και επειδή τα ύψη αυτά είναι 300 πόδια – 100 μέτρα – που το αεροπλάνο με αυτή τη ταχύτητα κάνει λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο να τα “χάσει”, στο 1/10 του δευτερολέπτου, εάν δεν είσαι στην “τσίτα” μπορεί να τσακιστείς.
Το 90% των αεροπορικών δυστυχημάτων γίνεται από ανθρώπινο λάθος, μια ελάχιστη στιγμιαία αφηρημάδα θα έλεγα ή μη προσοχή μπορεί να φέρει το μοιραίο, ιδιαίτερα σε αυτή την άσκηση που είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Τα αεροπλάνα περνάνε με τεράστια ταχύτητα σε πάρα πολύ χαμηλό ύψος και δυστυχώς πρέπει να γίνεται αυτό. Υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη, εάν τυχόν γίνει πόλεμος να πετάξουν χαμηλά για ν΄ αποφύγουν τα ραντάρ και να κάνουν αυτό που τους έχει διατάξει η πατρίδα.
Η Ελλάδα πήρε τα αεροσκάφη το 1972, από τότε έγινε δομική αναβάθμιση, αλλά και προστέθηκαν άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που δίνουν τεράστιες δυνατότητες στους αεροπόρους νέα όπλα κλπ, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται ακόμα. Είναι αξιόπλοα, είναι δομικά ηλεκτρονικά επαρκή και γι’ αυτό μας χρειάζονται.
Το τραγικό αυτό περιστατικό μάς προκάλεσε θλίψη, συμπάσχω, είναι οικογένειά μου, είναι η πρώτη μου Μοίρα. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου και μια παράκληση όποιος πολίτης το επιθυμεί να περάσει από ένα εκκλησάκι να ανάψει ένα κερί για αυτά τα παιδιά».
«Να βρεθεί με κάθε τρόπο» λέει ο θείος του αγνοούμενου πιλότου
Ο Άρης Κεραμίδης, θείος του αγνοούμενου Ευστάθιου Τσιτλακίδη, έκανε λόγο για «ένα καλό παιδί, χαμηλών τόνων».
«Είχε σκοπό να παντρευτεί σύντομα. Ήταν χαμηλών τόνων, πολύ καλό παιδί και η οικογένεια πάρα πολύ καλή. Ελπίζουμε να βρεθεί ζωντανός, οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν και με οποιονδήποτε τρόπο να βρεθεί. Η μεγάλη του αγάπη ήταν να γίνει πιλότος στη μαχητική αεροπορία και το έκανε πραγματικότητα. Μίλαγε με υπερηφάνεια για αυτό που κάνει», είπε ο θείος του 31χρονου κυβερνήτη του Φάντομ που συνετρίβη στην Ανδραβίδα.