Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Ισπανία, καθώς σε δύο περιφέρειες αγοράστηκαν τρένα αξίας 260 εκατ. ευρώ για να διαπιστωθεί λίγο πριν παραδοθούν, ότι δεν χωρούν στα υπάρχοντα τούνελ.


Συνολικά 31 τρένα παραγγέλθηκαν το 2020 για τις περιοχές της Αστούριας και της Κανταβρίας. Έτσι, πρόκειται να επανασχεδιαστούν για να χωρέσουν στις σήραγγες, κάτι θα οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοσή τους.

Τη Δευτέρα, η υπουργός Μεταφορών, Ιζαμπέλ Πάρντο ντε Βέρα υπέβαλε την παραίτησή της, όπως και ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων RENFE.

Όταν το σφάλμα δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, η RENFE και η κρατική εταιρεία σιδηροδρομικών υποδομών Adif απέλυσαν δύο από τους ανώτερους αξιωματούχους τους.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ισπανίας λέει ότι τα λάθη εντοπίστηκαν νωρίς και δεν έχουν σπαταληθεί χρήματα. Ωστόσο, και οι δύο περιφέρειες θα πρέπει να περιμένουν 2-3 χρόνια πριν πάρουν τα νέα τρένα.

Ο Μιγκέλ Ανγκέλ Ρεβίλα, περιφερειακός πρόεδρος της Κανταβρίας, περιέγραψε το έργο ως «φιάσκο» ενώ ο Αντριάν Μπαρμπόν, πρόεδρος της Aστούριας, ήταν «θυμωμένος και απογοητευμένος».

Ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στα τέλη Μαΐου και των εθνικών εκλογών πριν από το τέλος του 2023, το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) προσπάθησε να παρουσιάσει τα τρένα ως απόδειξη της κακής πολιτικής της κυβέρνησης.
 
Top