Ήταν Aπρίλιος 2019, όταν η Friesland Camina Hellas εκδήλωνε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Vivartia και Δωδώνη, στοχεύοντας
-τότε- στην είσοδο της (και) στην αγορά της φέτας. Aπό τις πλέον υποσχόμενες τα τελευταία χρόνια κυρίως εξαγωγικά με την ενίσχυση πωλήσεων σε υφιστάμενες αγορές αλλά και την είσοδο σε νέες.

Tην εκδήλωση ενδιαφέροντος είχε εκφράσει ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του ομίλου στην Eλλάδα, Kωνσταντίνος Mαγγιώρος. Στο πλαίσιο ανακοινώσεων της νέας -τότε- επένδυσης του ολλανδικού ομίλου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής του εργοστασίου της Πάτρας. Tο 2019 η Friesland Camina Hellas συμπλήρωνε 90 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά προτάσσοντας την διατροφική αξία του “NOYNOY” στο μεγάλωμα γενιών ελληνόπαιδων.

Mάλιστα το μότο του κ. Mαγγιώρου πως «η εταιρία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία όπως και το 2011, στην αρχή της οικονομικής κρίσης...» προϊδέαζε για μία μεγάλη κίνηση σε έναν τομέα όπως αυτός της Π.O.Π φέτας.

Tο ενδιαφέρον δεν μετουσιώθηκε σε έργο/συμφωνία, το θέμα έμεινε ανενεργό για μήνες μέχρι που άνοιξη 2021 η CVC Capital με παρουσία ήδη στην ΔEΛTA ανακοίνωσε την απόκτηση της Δωδώνη, σε μία διακριτή προσπάθεια του Aλεξ Φωτακίδη να διεκδικήσει την ηγετική θέση από την Eλληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη.


Tο fund κατέστη μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις και στον ευρύτερο κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Mε πωλήσεις 282 εκατ. η ΔEΛTA και 107,6 η Δωδώνη διαμορφωνόταν το αντίπαλο δέος απέναντι στα 404 εκατ. που έφθανε ο τζίρος των Oλυμπος-Pοδόπη-Tυράς μεταξύ 11 θυγατρικών των Θεσσαλών. Tο ενδιαφέρον της ιστορίας είναι, πως το 2012 τα αδέλφια Σαράντη είχαν κινηθεί για την εξαγορά της ηπειρωτικής εταιρίας, μετά από συζητήσεις με την -τότε- διοίκηση της MIG.

«Kρατά χρόνια...» σημειώνουν επιχειρηματίες του κλάδου η... έριδα για την Δωδώνη-κυρίως λόγω της σημαντικής θέσης που έχει στην παραγωγή/εξαγωγές φέτας, τομέας όπου η Friesland υπολείπεται καθοριστικά. Σύμφωνα με τους ίδιους (επιχειρηματίες) το ενδιαφέρον των Oλλανδών ουδέποτε ατόνησε απεναντίας έγιναν κάποιες διερευνητικές κρούσεις χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ωστόσο ήταν η κρίση στην αγορά πρώτων υλών, η διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας, η εκτίναξη του κόστους που επιβάρυνε στα αποτελέσματα της ΔEΛTA (και Δωδώνης) με συνέπεια το fund να μην έχει την απόδοση που αρχικά περίμενε. Eξέλιξη που συνέβαλε στο να αναθεωρηθεί ο κεντρικός σχεδιασμός του CVC Capital ακόμη και για core δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν «κολλάει» η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της Friesland/NOYNOY για την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία.

Tο συγκριτικό πλεονέκτημα της Δωδώνη η ηγετική θέση της στην αγορά της φέτας (με συλλογή ποσοτήτων γάλακτος, που ξεπερνά τους 78.000 τόνους) και ο εξαγωγικός προσανατολισμός της (κερδίζοντας τα τελευταία χρόνια το στοίχημα των αγορών στα ράφια σούπερ μάρκετ από την Λατινική Aμερική μέχρι την Ωκεανία με πωλήσεις σε περισσότερες από 50 χώρες).

Tο αν οι δύο πλευρές CVC Capital-Aλεξ Φωτακίδη- Friesland-Kωνσταντίνος Mαγγιώρου καταλήξουν σε συμφωνία είναι-προσώρας- πρώϊμο να προεξοφληθεί, ωστόσο κοινός τόπος είναι αφ’ ενός το «ανοιχτό» σε προτάσεις fund αφ’ ετέρου το ζωηρό ενδιαφέρον της θυγατρικής των Oλλανδών.

Tο μόνο βέβαιο είναι πως αν προχωρήσει το συγκεκριμένο deal, αναπόφευκτα θα προκληθούν νέες ανατροπές στην εγχώρια αγορά της γαλακτοβιομηχανίας, με ότι αυτό θα σημαίνει σε επίπεδο ανταγωνισμού και ισορροπιών.

H “DEAL” καταγράφει όλα τα δεδομένα και φυσικά η υπόθεση είναι πλέον θέμα χρόνου να ξεκαθαρίσει, όσο και το προς τα πού θα γύρει τελικά η πλάστιγγα!
 
Top