Ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates υποστηρίζει σθεναρά τη βιομηχανία συνθετικού κρέατος τα τελευταία 4 χρόνια, όμως οι εταιρείες που παρήγαγαν ψεύτικο κρέας και τις χρηματοδότησε, βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, καθώς οι καταναλωτές απορρίπτουν κατηγορηματικά το ψεύτικο κρέας.Κι εκείνος κινδυνεύει να χάσει τα δισεκατομμύρια των επενδύσεών του σε αυτές γι'αυτό και προωθεί το συνθετικό κρέας ως... «καλό να το τρώμε».

Οι δύο μεγάλες εταιρείες που υποστηρίζει ο Gates - Beyond Meat και Impossible Foods - ανακοινώσαν τεράστιες απολύσεις μετά την πτώση των πωλήσεων.

Σχεδόν πριν από μια δεκαετία, ο Gates άρχισε να επενδύει στην εργαστηριακή βιομηχανία κρέατος, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να ανατρέψει την παγκόσμια βιομηχανία κρέατος αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και ότι η κατανάλωση συνθετικών σκευασμάτων κρέατος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βοηθώντας τους Αμερικανούς να μειώσουν το συνολικό τους αποτύπωμα άνθρακα.
Επενδυτές όπως ο Gates ήταν υπεύθυνοι για την παροχή στη βιομηχανία ψεύτικου κρέατος με χρηματοδότηση άνω των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια.

Για ένα διάστημα, οι Αμερικανοί καταναλωτές «αγόρασαν τη διαφημιστική εκστρατεία»

Ξεκινώντας το 2019, το Beyond Meat and Impossible Foods εκτοξεύτηκαν σε δημοτικότητα, απαθανατίζοντας τους καταναλωτές στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης, καθώς οι άνθρωποι συνέρρεαν για να δοκιμάσουν τα φυτικά κρέατά τους.
Οι καταναλωτές που δοκίμασαν το ψεύτικο κρέας ισχυρίστηκαν ότι έμοιαζε και είχε αρκετά παρόμοια γεύση με το βόειο κρέας.
Beyond Meat and Impossible Foods πούλησαν τα προϊόντα τους σε εστιατόρια, με τον κολοσσό του φαστ φουντ Burger King να εξαργυρώνει τη δημοτικότητα προσθέτοντας ένα μπέργκερ «Impossible Whopper» στο μενού του.

Και οι δύο εταιρείες ψεύτικου κρέατος άρχισαν ακόμη και να πειραματίζονται με άλλα είδη κρέατος που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν, επεκτείνοντας τη γκάμα των
προσφορών τους σε άλλα προϊόντα κρέατος όπως λουκάνικα και κοτομπουκιές.
Η δημοτικότητα των... πλαστών προϊόντων κρέατος είναι μόδα
Δυστυχώς για τον Gates, η περιουσία του κλάδου του συνθετικού κρέατος μειώνεται.
Η οικονομική επιβράδυνση, σε συνδυασμό με την απώλεια του φήμης για τα ψεύτικα προϊόντα κρέατος, έχει προκαλέσει τεράστια πτώση στις πωλήσεις για τους δύο μεγάλους παίκτες ψεύτικου κρέατος.

Συνθετικό κρέας: Μόδα ήταν και πέρασε!

Η Impossible Foods ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια να απολύσει περίπου το 20% του εργατικού της δυναμικού.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 140 από τους 700 υπαλλήλους της εταιρείας.
Οι απολύσεις έρχονται μετά από προσπάθειες μείωσης του αριθμού των εργαζομένων της εταιρείας μέσω εθελούσιων εξαγορών που δεν οδήγησαν στην αποχώρηση ικανού αριθμού εργαζομένων.
Η Impossible Foods ισχυρίζεται ότι αυτή η μαζική απόλυση είναι ένα μέσο για τον εξορθολογισμό της επιχείρησής της, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να «υπεραναπτύσσεται».
Η Beyond Meat, ανταποκρινόμενη στην πτώση των μετοχών της εταιρείας κατά 75% τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022, μείωσε επίσης το εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 20%, που μεταφράζεται σε περίπου 200 υπαλλήλους που απολύθηκαν.

Η τιμή της μετοχής Beyond Meat είναι αυτή τη στιγμή πτώση περίπου 67% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Στελέχη της εταιρείας κατηγόρησαν τον πληθωρισμό ότι απώθησε τους καταναλωτές από τα ακριβότερα φυτικά προϊόντα κρέατος.
Η Beyond Meat γνώρισε μια μεγάλη καταστροφή πέρυσι, όταν η πολυδιαφημισμένη πιλοτική συνεργασία της με τα McDonald's, που προοριζόταν να ανταγωνιστεί τη συμφωνία της Impossible Foods με το Burger King, γνωστό ως burger "McPlant", διακόπηκε από τον γίγαντα του φαστ φουντ.
Οι αναφορές αναφέρουν ότι, παρόλο που το ψεύτικο μπιφτέκι με κρέας κυκλοφόρησε σε εκατοντάδες υποκαταστήματα της McDonald's σε όλη τη χώρα, δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση για αυτό.

Σκάνδαλα

Στη συνέχεια, η εταιρεία (Beyond Meat) βίωσε μια σειρά από παράξενα σκάνδαλα που επηρέασαν επίσης την εικόνα της
1. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της Doug Ramsey, συνελήφθη επειδή δάγκωσε τη μύτη ενός άλλου άνδρα μετά από διαφωνία σχετικά με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και προέβη σε «τρομοκρατική απειλή»-φάρσα μετά το περιστατικό.
2. Περίπου ένα μήνα αργότερα, ένας πληροφοριοδότης δημοσιοποίησε φωτογραφίες μέσα σε ένα εργοστάσιο Beyond Meat στην Πενσυλβάνια που αποκάλυπταν μούχλα μέσα και γύρω από τον εξοπλισμό παραγωγής και αποθήκευσης τροφίμων, καθώς και έγγραφα που δείχνουν ότι τα ψεύτικα προϊόντα κρέατος της εταιρείας βρέθηκαν θετικά σε λιστέρια, ένα επιβλαβές βακτήριο, σχεδόν δώδεκα φορές τον τελευταίο χρόνο.

Παρά αυτές τις σαφείς αποτυχίες, ο Gates εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον των εναλλακτικών λύσεων κρέατος.
«Υπάρχουν εταιρείες που φτιάχνουν «μοσχάρι» με νέους τρόπους», είπε σε διαδικτυακή συνέντευξη.
«Νομίζω ότι τελικά αυτά τα προϊόντα θα είναι πολύ καλά, παρόλο που το μερίδιό τους είναι μικρό σήμερα».

Ο Gates επισήμανε ότι καινοτόμες προσπάθειες όπως το Beyond Meat και το Impossible Foods, που αφορούν συνθετικές μορφές τροφίμων που κυμαίνονται από εναλλακτικής προέλευσης από Berger έως κοτομπουκιές και η εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων Upside Foods, η οποία παίρνει ζωικά κύτταρα για να καλλιεργήσει συνθετικό κρέας σε εργαστηριακό περιβάλλον, είναι κρίσιμα βήματα για τη μείωση της κατανάλωσης ζώων.
Ο ακτιβιστής για το κλίμα επεσήμανε τις πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις για την αποφυγή του κρέατος όπως η χορτοφαγία ή η διατροφή βίγκαν και σημείωσε, «αυτό είναι υπέροχο», αλλά υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα επιλέξουν να αφαιρέσουν το κρέας από τη διατροφή τους.
«Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι θα το κάνουν αυτό», είπε, σημειώνοντας ότι τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος ήταν απαραίτητες επιλογές για να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος.


www.bankingnews.gr
 
Top