Πάμε να προσπαθήσουμε να δούμε τι συμβαίνει στη περιοχή East Palestine του Ohio μετά τον εκτροχιασμό ενός τρένου με ασυνήθιστο φορτίο, τις εκρήξεις και την ακόμη πιο ασυνήθιστη πρωτοβουλία των τοπικών αρχών.


Αμέσως μετά τον εκτροχιασμό ενός τρένου στο Norfolk Southern κοντά στην East Palestine του Οχάιο στις 3 Φεβρουαρίου, τα διάσπαρτα βαγόνια και η πυρκαγιά που ακολούθησε δεν ήταν το κύριο μέλημα.



Ήταν το γεγονός ότι 20 από τα 50 βαγόνια που εκτροχιάστηκαν – ολόκληρο το τρένο είχε μήκος 150 βαγόνια – μετέφεραν τοξικά χημικά.

Μερικές από αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες αργότερα χύθηκαν σκόπιμα και κάηκαν για να αποφευχθεί η πιθανότητα μιας πιο καταστροφικής έκρηξης.


Μετά τον εκτροχιασμό του τρένου στο Ohio, οι αξιωματούχοι εκκένωσαν την περιοχή υπό την απειλή της πιθανότητας μόλυνσης του αέρα και του νερού, ειδικά εάν η φωτιά οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη.

Για να αποτραπεί ο κίνδυνος έκρηξης τα χημικά σε πέντε από τα βαγόνια απελευθερώθηκαν σκόπιμα σε μια τάφρο και κάηκαν, αναφέρει το Newsweek.

Η καύση απελευθέρωσε τοξικά αέρια στον αέρα αλλά και στον υδάτινο ορίζοντα.


Οι κάτοικοι κοντά στο σημείο έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν. Ο κυβερνήτης DeWine είπε ότι οι κάτοικοι πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω του κινδύνου θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.

«Σας διατάζουμε να φύγετε. Αυτό είναι θέμα ζωής και θανάτου», είπε ο DeWine σε συνέντευξη Τύπου. Όποιος παραμένει στην άμεση περιοχή αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο θανάτου» εάν εισπνεύσει τις αναθυμιάσεις.

Αστυνομικοί και άλλοι χτύπησαν τις πόρτες το βράδυ της Κυριακής λέγοντας στους ανθρώπους να φύγουν και επέστρεψαν στις ίδιες γειτονιές τη Δευτέρα, είπε ο DeWine. Οι αρχές πιστεύουν ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουν φύγει, στους οποίους είπαν να το κάνουν.

Ο Scott Deutsch του Norfolk Southern Railway είπε ότι η ελεγχόμενη απελευθέρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επιτρέψει στις αναθυμιάσεις να διασκορπιστούν πιο γρήγορα και θα αποτρέψει την έκρηξη των βαγονιών και την αποστολή θραυσμάτων και άλλων συντριμμιών στη γειτονιά, είπε η Deutsch.

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε πού πάει αυτό», είπε.

Εκτίμησε ότι η διαδικασία θα διαρκούσε από μία έως τρεις ώρες. Η τοποθεσία είναι πολύ κοντά στα σύνορα της πολιτείας και η περιοχή εκκένωσης εκτείνεται στην Πενσυλβάνια

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) βρίσκεται στο σημείο, παρακολουθώντας την ποιότητα του αέρα σε όλη την περιοχή.

Σύμφωνα με την EPA, τέσσερις κύριες τοξικές χημικές ουσίες από τον εκτροχιασμό του τρένου του Ohio έχουν ήδη μολύνει είτε τον αέρα, το έδαφος ή το νερό στο σημείο της συντριβής.



Περιλαμβάνουν:

• Βινυλοχλωρίδιο: Ένα εξαιρετικά εύφλεκτο άχρωμο αέριο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών είναι γνωστό καρκινογόνο.

• Ακρυλικό βουτύλιο: Ένα εύφλεκτο διαυγές υγρό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή χρωμάτων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα.

• Ακρυλικός αιθυλεξυλεστέρας: Ένα άχρωμο υγρό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή χρωμάτων και πλαστικών μπορεί να παράγει επικίνδυνους ατμούς υπό τη θερμότητα.

• Μονοβουτυλική αιθυλενογλυκόλη: Ένα εξαιρετικά εύφλεκτο άχρωμο υγρό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαλύτη θεωρείται οξεία τοξικό.

Πρόσθετα υλικά που ενεπλάκησαν στην πυρκαγιά ήταν πετροχημικά και semolina.

Ο γερουσιαστής JD Vance, R-Ohio, δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι “τρομοκρατημένος” από τον εκτροχιασμό του τρένου Norfolk Southern προειδοποιώντας ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα μετά την ελεγχόμενη έκλυση τοξικών χημικών ουσιών που τύλιξε τη πόλη.


Περίπου 50 βαγόνια συμπεριλαμβανομένων πολλών που μετέφεραν χλωριούχο βινύλιο, εκτροχιάστηκαν το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου λόγω θραύσης άξονα.



Τρεις ημέρες μετά τον εκτροχιασμό, οι αρχές αποφάσισαν να κάψουν τα τοξικά αέρια για να αποφύγουν μια έκρηξη, στέλνοντας στον αέρα υδροχλώριο και φωσγένιο, μια τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε ως όπλο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος είπε ότι οι δοκιμές δεν έχουν «εντοπίσει κανένα επίπεδο ανησυχίας στην κοινότητα που μπορεί να αποδοθεί στο περιστατικό αυτή τη στιγμή», αλλά ο Vance είπε ότι έχει λάβει ανησυχητικές αναφορές από ανθρώπους στο έδαφος σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

“Έχω ακούσει ανησυχητικά ανέκδοτα για μολυσμένες υδάτινες οδούς και επιπτώσεις στην άγρια ​​ζωή. Ενθαρρύνω όποιον έχει αξιόπιστες αναφορές για περιβαλλοντικές βλάβες να επικοινωνήσει με το γραφείο μου”, είπε ο Vance τη Δευτέρα. “Πρόκειται για μια περίπλοκη περιβαλλοντική καταστροφή με επιπτώσεις που μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθούν βραχυπρόθεσμα. Η μακροπρόθεσμη μελέτη θα είναι επιτακτική”.



Ο εκπρόσωπος Ilhan Omar, D-Minn., είπε ότι ο εκτροχιασμός “θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία των κατοίκων για δεκαετίες”.

«Χρειαζόμαστε έρευνα του Κογκρέσου και άμεση δράση από τον Υπουργό Μεταφορών για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την τραγωδία», έγραψε ο Omar τη Δευτέρα.

Η Amanda Kiger, συνεκτελεστική διευθύντρια της River Valley Organizing, μιας τοπικής ομάδας υπεράσπισης, είπε ότι έχει ακούσει από δεκάδες κατοίκους που ανησυχούν για την ασφάλεια των οικιστικών πηγαδιών. Κάποιοι διστάζουν να επιστρέψουν σπίτια τους, είπε, αλλά δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να μείνουν σε ξενοδοχεία.

Ο κυβερνήτης DeWine είπε ότι ήταν κατανοητό ότι ορισμένοι άνθρωποι θα ήθελαν να κάνουν δοκιμές μέσα στα σπίτια τους πριν επιστρέψουν. Είπε ότι τέτοιες δοκιμές θα είναι διαθέσιμες.

Η Katlyn Schwarzwaelder, κάτοικος που έχει ένα καταφύγιο σκύλων στην East Palestine, ένα μίλι μακριά από τον εκτροχιασμό, είπε ότι η αστυνομία και η πυροσβεστική χτύπησαν την πόρτα της την Κυριακή στις 8 μ.μ. να της πει να εκκενωθεί. Είπε ότι δούλευε μέχρι τις 5:30 π.μ. για να προσλάβει μια μεταφορική εταιρεία και να φορτώσει 30 σκυλιά για να τα πάει σε ένα ιδιωτικό σπίτι 15 μίλια μακριά.

Ένας αξιωματούχος της κρατικής EPA είπε ότι ορισμένες χημικές ουσίες είχαν φτάσει στις τοπικές πλωτές οδούς και ήταν αμέσως τοξικές για τα ψάρια.
Είπε ότι το τοπικό πόσιμο νερό δεν έχει επηρεαστεί και ότι θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένου του ποταμού Ohio, ο οποίος παρέχει πόσιμο νερό σε πολλές κοινότητες κάτω από το ποτάμι.

Τα αυτοκίνητα που εμπλέκονται μετέφεραν εύφλεκτα υγρά, ακρυλικό βουτύλιο και υπολείμματα βενζολίου από προηγούμενες αποστολές, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πέντε μετέφεραν χλωριούχο βινύλιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή της σκληρής πλαστικής ρητίνης πολυβινυλοχλωριδίου σε πλαστικά προϊόντα και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και άλλων καρκίνων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν αργά το Σάββατο ότι δεν είχαν επιβεβαιώσει την απελευθέρωση χλωριούχου βινυλίου εκτός από συσκευές απελευθέρωσης πίεσης που λειτουργούσαν όπως έχουν σχεδιαστεί.
«Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ουσιών που σχετίζονται με τον εκτροχιασμό δεν αποτελεί μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων», σύμφωνα με μια ανάρτηση «Συχνές Ερωτήσεις» στη σελίδα του χωριού στο Facebook. «Το χλωριούχο βινύλιο και το βενζόλιο μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε άτομα που εκτίθενται στον χώρο εργασίας σε υψηλές συγκεντρώσεις για πολλά χρόνια. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιαδήποτε πιθανή έκθεση που συνέβη μετά τον εκτροχιασμό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου ή οποιωνδήποτε άλλων μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία στα μέλη της κοινότητας.”

 

 

 

πηγή

 
Top