Δραματικές ώρες βιώνουν οι κάτοικοι της Τουρκίας και της Συρίας, λόγω των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2/2023), που άφησαν πάνω από 3.600 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, με τη μακάβρια λίστα να μεγαλώνει διαρκώς όσο περνάνε οι ώρες. Ειδικότερα, στις 04:00 τα ξημερώματα σημειώθηκε σεισμός 7,7 Ρίχτερ (R) στην πόλη Kahramanmaras (Καχραμανμάρας) στη νότια Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία, ενώ λίγα λεπτά πριν τις 13:00 (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ (R) στην ίδια περιοχή.

Έκκληση για διεθνή βοήθεια απηύθυνε η Τουρκία, καθώς ο συνολικός αριθμός των νεκρών (δηλ. στην Τουρκία και τη Συρία, που επίσης επλήγη από τον σεισμό) διαρκώς μεγαλώνει και η επίχειρηση διάσωσης είναι ιδιαίτερα σύκολη
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Oktay δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό ανήλθε σε τουλάχιστον 1.541.
Ο σεισμός άφησε πίσω του άλλους 12.000 τραυματίες στην Τουρκία, είπε ο Oktay, προσθέτοντας ότι 3.471 κτίρια έχουν καταστραφεί.

Σκηνές Αποκάλυψης

«Η αδελφή μου και τα τρία παιδιά της είναι κάτω από τα συντρίμμια. Το ίδιο και ο σύζυγός της, ο πεθερός και η πεθερά της.
Επτά μέλη της οικογένειάς μας» είπε ο πρωί ο Μουχιτίν Ορακτσί, μπροστά στα χαλάσματα ενός κτιρίου στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Στο Καχραμάνμαρας, η Μελίσα Σαλμάν, μια 23χρονη δημοσιογράφος, λέει ότι έχει συνηθίσει να ζει με τους σεισμούς «Όμως είναι η πρώτη φορά που βιώνω κάτι τέτοιο. Νομίζαμε ότι ήρθε η Αποκάλυψη», είπε.
Η κακοκαιρία σε αυτήν την ορεινή περιοχή έχει παραλύσει τα κυριότερα αεροδρόμια γύρω από το Ντιγιάρμπακιρ και τη Μαλάτια, όπου συνεχίζεται η σφοδρή χιονόπτωση. Όσοι γλίτωσαν από τον σεισμό αλλά έμειναν άστεγοι, βρέθηκαν με τις πιτζάμες έξω στο κρύο.
«Ακούμε φωνές εδώ και εκεί κάτω. Πιστεύουμε ότι ίσως 200 άνθρωποι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια», είπε ένας διασώστης αναφερόμενος σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στο Ντιγιάρμπακιρ.
Μπροστά σ’ αυτήν την καταστροφή, παντού οι κάτοικοι κινητοποιούνται και προσπαθούν να απομακρύνουν με τα χέρια ή με φτυάρια τα χαλάσματα.
Στη Χάμα, στην κεντροδυτική Συρία, διασώστες και πολίτες έβγαλαν με τα χέρια πτώματα από ένα κτίριο. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα παιδί.
Στη Τζανταρίς, βορειότερα, ένας άνδρας, καταβεβλημένος, θρηνεί για τον θάνατο του γιου του, ενός μικρού αγοριού, που στον σφίγγει στην αγκαλιά του αρνούμενος να τον αποχωριστεί.
Τουλάχιστον 40 σπίτια έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι σε αυτήν την κοινότητα, στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι κάτοικοι δεν διαθέτουν μηχανήματα, σκάβουν με οικιακά εργαλεία και με τα χέρια για να βρουν επιζώντες.
«Όλη μου η οικογένεια θάφτηκε εδώ.
Οι γιοι μου, η κόρη μου, ο γαμπρός μου, δεν υπάρχει κανείς να τους βγάλει»,
λέει λαχανιασμένος από την προσπάθεια ο Άλι Μπατάλ.

«Η Ημέρα της Κρίσης»

Στο Χαλέπι, ο Ανάς Χαμπακέ, 37 ετών, μόλις αισθάνθηκε τον σεισμό, πήγε να πάρει τον γιο του και φώναξε στην έγκυο γυναίκα του να κατέβει στην είσοδο της τριώροφης πολυκατοικίας τους.
«Κατεβήκαμε τη σκάλα σαν τρελοί και μόλις φτάσαμε στον δρόμο, είδαμε δεκάδες κατατρομαγμένες οικογένειες.
Κάποιοι είχαν γονατίσει και προσεύχονταν, άλλοι έκλαιγαν, ήταν σαν να είχε φτάσει η Ημέρα της Κρίσης», αφηγήθηκε.

«Δεν έχω αισθανθεί κάτι παρόμοιο όλα τα χρόνια του πολέμου.
Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τις βόμβες», πρόσθεσε.

Διασώστες ψάχνουν αγωνιωδώς για επιζώντες στο κρατικό νοσοκομείο του Ισκεντερούν που κατέρρευσε

Ομάδες διασωστών ψάχνουν για επιζώντες στα συντρίμμια του κρατικού νοσοκομείου του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), το οποίο ισοπεδώθηκε εν μέρει από τους σεισμούς που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία.
Καθώς έπεφτε το σκοτάδι στην περιοχή, ένας τραυματίας ανασύρθηκε από τα χαλάσματα. Οι διασώστες σκαρφάλωσαν σε έναν μεγάλο σωρό από τσιμέντο και τούβλα, που κάποτε ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου. Παρά τη βροχή και το κρύο, ελπίζουν ότι θα βρουν και άλλους ζωντανούς. Οι γεννήτριες δουλεύουν συνεχώς, δίνοντας φως στην περιοχή.
Πολλοί συγγενείς ασθενών έχουν συγκεντρωθεί, περιμένοντας να μάθουν μια είδηση για τους αγαπημένους τους.
«Έχουμε έναν ασθενή που είχε μεταφερθεί στο χειρουργείο αλλά δεν ξέρουμε τι συνέβη», είπε η Τούλιν, μια 30χρονη γυναίκα, σκουπίζοντας τα δάκρυά της ενώ προσευχόταν. «Ο Θεός να μας βοηθήσει. Ήδη χάσαμε τρεις συγγενείς σήμερα, μεταξύ αυτών και τη θεία μου. Ο θείος μου είναι εκεί... Ο Θεός να δώσει να μην τον χάσουμε κι αυτόν».
Στο τμήμα του νοσοκομείου που στέκει ακόμη όρθιο, γιατροί και νοσηλευτές κάνουν ό,τι μπορούν για να φροντίσουν τους τραυματίες, εν μέσω χάους. Καθώς τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν, πολλοί φτάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, δεκάδες κείτονται ξαπλωμένοι σε στρώματα στο πάτωμα, πλάι στην είσοδο του νοσοκομείου.
Ένας τραυματιοφορέας φτάνει φωνάζοντας «Έρχεται παιδί... παιδί, παιδί!» και ένας συνάδελφός του τρέχει να το σκεπάσει με μια κουβέρτα.
Μια νοσηλεύτρια της μονάδας εντατικής θεραπείας, η Μέρβε, είπε ότι έκανε νυχτερινή βάρδια την ώρα που χτύπησε ο σεισμός.

«Ξαφνικά, το κτίριο άρχισε να τρέμει (...) Εγώ και οι φίλοι μου δεν προσπαθήσαμε να φύγουμε, δεν αφήσαμε τους ασθενείς. Τότε ακούσαμε έναν τρομερό θόρυβο, το κτίριο άρχισε να καταρρέει», αφηγήθηκε. «Οι σκάλες καταστράφηκαν, δεν μπορούσαμε να βγουμε έξω. Δεν ξέραμε στην αρχή ότι το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου είχε πέσει. Αλλά όταν βγήκαμε από την αίθουσά μας, ο διάδρομος ήταν συντρίμμια».
Η Μέρβε σώθηκε. Οι συνάδελφοι και οι ασθενείς στην άλλη πτέρυγα του κτιρίου δεν ήταν τόσο τυχεροί. «Έχουν περάσει 15 ώρες, δεν μπορώ να επικοινωνήσω με κανένα συνάδελφό μου, κανένας από αυτούς που είναι κάτω από τα συντρίμμια δεν έχει ανασυρθεί. Δεν άφησαν τους ασθενείς τους, δεν ξέρω τι να πω»
, πρόσθεσε.
Περισσότερα από 1.200 κτίρια καταστράφηκαν από τον σεισμό στην επαρχία Χατάι, όπου βρίσκεται το Ισκεντερούν. Τουλάχιστον 520 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χατάι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. «Η παλιά πτέρυγα του κρατικού νοσοκομείου κατέρρευσε από τον σεισμό. Η προσπάθεια διάσωσης συνεχίζεται», είπε ο υπουργός.

Ο Erdogan κηρύσσει εβδομαδιαίο πένθος για τα θύματα του σεισμού


Ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία θα τηρήσει επταήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σεισμού μεταδίδει το Al Jazeera.
«Εθνικό πένθος έχει κηρυχτεί για επτά ημέρες. Η σημαία μας θα είναι μεσίστιστη μέχρι τη δύση του ηλίου την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023, σε όλα τα γραφεία αντιπροσωπείας μας σε εθνικό και εξωτερικό», ανέφερε ο Erdogan σε tweet.


Η καταστροφή του αιώνα...

«Η μεγαλύτερη καταστροφή που έχουμε βιώσει τον τελευταίο αιώνα μετά τον σεισμό του 1939 στο Erzincan» δήλωσε ο Erdogan νωρίτερα.
Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), ο συνολικός αριθμούς θα ξεπεράσει τους 10.000.
Υπενθυμίζεται ότι στο μεγάλο σεισμό του 1999, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι.

Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολουθούν γίνονται αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.


Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, μετέβη στη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) προκειμένου να συντονίσει τις εργασίες σχετικά με τον σεισμό.
«Απόψε στις 04:17, μας ταρακούνησε η μεγαλύτερη καταστροφή από τον σεισμό του 1939 στο Ερζιντζάν που ζήσαμε τον περασμένο αιώνα» δήλωσε ο Erdogan κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για να συμπληρώσει πως «αυτή τη στιγμή, 9.000 άτομα εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και αυτός ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς με όσους φτάνουν στην περιοχή από το εξωτερικό».
Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι «μέχρι στιγμής 912 πολίτες μας έχουν χάσει της ζωή τους και 5.385 έχουν τραυματιστεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν από τα ερείπια έφτασε τους 2.470, ενώ ο αριθμός των κτιρίων που καταστράφηκαν είναι 2.818.
«Έχουν αρχίσει να γίνονται επαφές και με τη χώρα μας για διεθνή βοήθεια. Εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, λάβαμε προσφορές βοήθειας από 45 χώρες» δήλωσε ο Erdogan.


Συνεχείς οι μετασεισμοί

Το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 7 χιλιομέτρων κοντά στην πόλη Kahramanmaras (Καχραμανμάρας) της νότιας Τουρκίας, ενώ η υπηρεσία παρακολούθησης του EMSC ανέφερε ότι αξιολογείται η πιθανότητα κινδύνου για τσουνάμι.
Πάντως, η τουρκική υπηρεσία
καταστροφών ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, άλλοι δύο σεισμοί ή μετασεισμοί 6,5 και 6,4 βαθμών....σημειώθηκαν στο Gaziantep
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο πέραν από την πόλη Kahramanmaras ήταν... Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye, Hatay.
Οι δονήσεις έγιναν αισθητές σε αρκετές επαρχίες, καθώς και στον Λίβανο και τη Συρία.

Η AFAD -έπειτα από λεπτομερείς σεισμολογικές μελέτες- αναθεώρησε το μέγεθος του σεισμού σε 7,7 Ρίχτερ (αρχική εκτίμηση ήταν 7,4 Ρίχτερ) και ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Παζαρτζίκ στην επαρχία Καχραμανμαράς σε βάθος 7 χιλιομέτρων στις 04:17 τοπική ώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, καθώς διήρκησε σχεδόν ένα λεπτό.



Ο σεισμός στην Τουρκία ήταν ένας από ισχυρότερους που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια.
Κάνοντας δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία της AFAD, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay είπε: «Ο Πρόεδρός μας παρακολουθεί και διαχειρίζεται την κατάσταση από τη στιγμή του σεισμού. Πρόκειται να μεταβεί στην Άγκυρα τώρα.
Τα σχολεία, οι κοιτώνες, οι ξενώνες μας είναι σε καλή κατάσταση, δόξα τω Θεώ. Το αεροδρόμιο Hatay είναι προς το παρόν κλειστό για πτήσεις. Κλείσαμε επίσης το Maraş και το Antep για πολιτικές πτήσεις. Μέχρι στιγμής, 102 κινητοί σταθμοί βάσης έχουν σταλεί σε σεισμογενείς ζώνες και έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Διακόπηκε η ροή φυσικού αερίου προς Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, İslahiye, Reyhanlı, Kırıkhan, Hassa».
Η υπηρεσία καταστροφών της Τουρκίας απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα καθώς διεξάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Σχεδόν 1.000 εθελοντές έρευνας και διάσωσης κατευθύνονται από τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, στα νότια της χώρας μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,4 βαθμών που σημειώθηκε νωρίς τη Δευτέρα.
"80 αξιωματικοί της AFAD (υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστροφών), 27 διαπιστευμένοι οργανισμοί και ΜΚΟ, 968 εθελοντές έρευνας και διάσωσης, 4 σκύλοι Κ9, 2 φορτηγά και υλικά βοήθειας έχουν σταλεί στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό", έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Ali Yerlikaya.


Αισθητός μέχρι τον Λίβανο ο σεισμός της Τουρκίας

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη νότια Τουρκία έγινε αισθητός έως και 300 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με το CNN.
Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ- ισοδυναμεί με τον ισχυρότερο που έχει βιώσει η χώρα σε περισσότερα από 100 χρόνια καταγραφής.
Ο μετεωρολόγος του CNN Brandon Miller δήλωσε ότι η δόνηση από τον σεισμό έγινε αισθητή μέχρι τον Λίβανο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
"Σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Λίβανο, η δόνηση που αισθάνθηκαν ήταν περίπου ισοδύναμη με 4 με 4,5 Ρίχτερ", είπε.

"Στη βόρεια Συρία, στο Χαλέπι αισθάνθηκαν κραδασμούς που ισοδυναμούσαν με σεισμό μεγέθους 6 έως 6,5 βαθμών".


«Περιοχή καταστροφής» χαρακτηρίστηκε η βορειοδυτική Συρία - Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι

Τα "Λευκά Κράνη", η γνωστή Συριακή Πολιτική Άμυνα, κήρυξαν τη Δευτέρα τα βορειοδυτικά της χώρας ως "περιοχή καταστροφής" μετά τον ισχυρό σεισμό 7,4 βαθμών που έπληξε τη γειτονική Τουρκία, προκαλώντας δονήσεις σε όλη την περιοχή.
Η ομάδα ανέφερε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και παγιδευτεί κάτω από ερείπια και δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, αλλά δεν διευκρίνισε ακριβείς αριθμούς.
"Καλούμε όλες τις τοπικές αρχές και τις πολιτικές δυνάμεις να κινητοποιήσουν τα στελέχη τους και συνιστούμε σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τις οργανώσεις υγείας και αρωγής που δραστηριοποιούνται στη Συρία να ενισχύσουν το έργο τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι απαραίτητες ανάγκες θα καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο", ανέφεραν τα Λευκά Κράνη σε ανακοίνωσή τους.
Μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας, η οποία συνορεύει με την Τουρκία, ελέγχεται από αντικυβερνητικές δυνάμεις εν μέσω ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011.









Επικοινωνία Μητσοτάκη - Erdogan

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Erdogan πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 6/2 ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη θλίψη του για τις τραγικές συνέπειες του φονικού σεισμού.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον κ. Erdogan τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

Με τη σειρά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.
Την ίδια ώρα, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με C-130 λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας, η αποστολή βοήθειας της Ελλάδας για την Τουρκία, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία.
Ειδικότερα, η αποστολή αποτελείται από ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Eπίσης, την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Βοήθεια από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια μετά τον πολύνεκρο και καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία, ανέφερε μέσω Twitter ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι.

«Σοκαριστικό να ακούμε για τον τεράστιο αντίκτυπο του σεισμού που σκότωσε τόσους πολλούς ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε βοήθεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» ανέφερε ο κ. Βάρχελι.

Στήριξη από Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του στη Συρία και την Τουρκία, οι οποίες επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.
Η Ρωσία, στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Bashar al Assad διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία στη χώρα.
Ο Putin έχει εξάλλου καλές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
“Παρακαλώ δεχθείτε τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τις πολλές ανθρώπινες απώλειες και την ευρεία καταστροφή που προκάλεσε ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα σας”, έγραψε ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του προς τον Erdogan.
“Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση”, πρόσθεσε.
Ξεχωριστά ο Putin δήλωσε στον Assad ότι η Ρωσία μοιράζεται “τη λύπη και τον πόνο όσων έχασαν αγαπημένους τους” και έχει ήδη επισημάνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Δαμασκό.
Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές υποδομές στη Συρία δεν έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό.

Το Ισραήλ έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό 7,9 βαθμών που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας και τη βορειοδυτική Συρία και έγινε επίσης αισθητός σε τμήματα του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έλι Κοέν σημείωσε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα ταχείας βοήθειας.

Zelensky: Η Ουκρανία έτοιμη να παράσχει βοήθεια στον «φιλικό» τουρκικό λαό

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στον "φιλικό" τουρκικό λαό μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη χώρα, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
"Συγκλονισμένος από την είδηση για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος.
"Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Βρισκόμαστε αυτήν την ώρα κοντά στον φιλικό τουρκικό λαό, έτοιμοι να παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια", προσθέτει.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τηρεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τήρησε ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στα θύματα των σεισμών που έπληξαν τη Συρία και την Τουρκία.
«Οι ομάδες μας βρίσκονται στο έδαφος αξιολογώντας τις ανάγκες και παρέχουν βοήθεια», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δήλωση. «Βασιζόμαστε στη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει τις χιλιάδες οικογένειες που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή, πολλές από τις οποίες είχαν ήδη απόλυτη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι πρόκληση».

Το Κατάρ θα στείλει πτήσεις βοήθειας στην Τουρκία

Το Κατάρ λέει ότι θα ξεκινήσει να πραγματοποιεί πτήσεις βοήθειας προς την Τουρκία για να μεταφέρει ομάδες έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες από τον σεισμό ζώνες μαζί με οχήματα, ένα νοσοκομείο πεδίου, σκηνές και άλλες προμήθειες, μετέδωσε το κρατικό του πρακτορείο ειδήσεων.
Η φιλανθρωπική οργάνωση Qatar που χρηματοδοτείται από το Κατάρ δήλωσε ότι διανέμει 27.000 ζεστά γεύματα στο Γκαζιαντέπ, όπου έχει γραφείο, και προμήθευε είδη βοήθειας σε καταφύγια στην Τουρκία και τη Συρία.
Η ομάδα διέθεσε 6 εκατομμύρια δολάρια

www.bankingnews.gr
 
Top