Της Ιωάννας Υψηλάντη
Ζούμε την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας του μίσους, της... διαφθοράς, του ψέματος και της εκμετάλλευσης.
Ένας νέος πολυπολικός κόσμος δημιουργείται, σταδιακά, που θα δώσει στα κράτη το οξυγόνο της αυτόνομης διαχείρισης τους και των επιλογών συνεργασίας τους, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Χθες, η Ρωσία και το Ιράν συνδέθηκαν στο Ρωσικό Σύστημα Μεταφοράς Χρηματοοικονομικών Συστημάτων (FSIFS) με το Ιρανικό ανάλογο του SERAM.
Έτσι, άρχισε η πλήρης αποδέσμευση των κρατών, από το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα SWIFT,(ιδιωτική εταιρία) που αποτελεί τον βασικό μηχανισμό, για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, σε χώρες, που αγνοούν τις εντολές των ΗΠΑ. Αυτό  θα βοηθήσει στην επέκταση της συνεργασίας και στην αύξηση του αριθμού των συναλλαγών μεταξύ εμπόρων και τραπεζών των δύο χωρών χωρίς την απειλή να υπαχθούν σε δυτικές κυρώσεις.
Οι 52 τράπεζες του Ιράν που είναι συνδεδεμένες με τον SEPAM θα έχουν πλέον πρόσβαση μέσω του SPFS σε άλλες 106 μη ρωσικές τράπεζες από 13 χώρες. Ο κατάλογός τους είναι επίσης ταξινομημένος. Είναι γνωστό μόνο ότι η ρωσική VTB και η ιρανική τράπεζα Shahr Bank θα δοκιμάσουν το έργο σε πρώτο στάδιο. Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι πρώτες δοκιμαστικές μεταδόσεις οικονομικών μηνυμάτων πραγματοποιήθηκαν ήδη την περασμένη εβδομάδα. Στο Ιράν σήμερα υπάρχει μια ομάδα Ρώσων τεχνικών ειδικών που ασχολούνται με τη σύνδεση τραπεζών με το ενωμένο δίκτυο.
Δεν αναφέρονται ονομαστικά οι Τράπεζες, για τον φόβο δευτερογενών κυρώσεων.
Το SPFS είναι πλήρως λειτουργικό από το 2017. Μέσω αυτού του συστήματος, είναι πλέον δυνατή η αναφορά συναλλαγών σε οποιοδήποτε νόμισμα. Επιπλέον, τα τιμολόγια του SPFS είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά του SWIFT. Ετσι, οι ευκαιρίες συναλλαγών επεκτείνονται και σε εθνικά νομίσματα, που θα μειώσουν τα εθνικά χρέη των χωρών και θα πετάξουν από το παγκόσμιο σύστημα την κυριαρχία του δολαρίου.
Τέλος, το διεθνές σύστημα πληρωμών Mir, που αναπτύχθηκε στη Ρωσία, και το ιρανικό παρόμοιο σύστημα shaparak, επιτρέπουν την λήψη και έκδοση μεταφοράς χρημάτων χρησιμοποιώντας τραπεζικές κάρτες, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, την αύξηση της τουριστικής ροής μεταξύ των χωρών.
Αναμένεται ότι οι χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ο οποίος περιλαμβάνει την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν και άλλες χώρες, θα μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών, Όπως και οι χώρες BRICS θα μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα.
Το "απόστημα" του SWIFT έσπασε και οι εξελίξεις θα είναι προς όφελος των λαών.

 
Top